Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - НОВА тема 99

• 41 843
  • 730
  •   1
Отговори
# 600
По-принцип аз говоря за тези които могат да плетат, а не за тези които не ги учели или не искали да бъдат учени. Точно като научили от баба да започват плетене с «български зачин», така и продължават. А защо не се модернизират? Този начин има право на живот, но мисля че не е за всички видове плетки. Също плетене на една кука на различни аксесоари за къща, да красиви са, нежна работа, но ако моята къща не е в този стил, не изглежда модерно. Със сигурност доста хора знаят, че в СССР ако няма килим ( който е за пода) на стената, това е означавало че ни си модерен  и много беден, но днес не го правят, вече днес е старомодно и бедно. Ето жив пример - преди няколко дни в Фейсбук в една група жена питаше кой може да изплете итакъв пуловер, слагам снимката

Той точно автентичен от 80-те, в модела няма скъсяване нито на раменете нито в ръкавите и подмищниците, тоест 4 правоъгълника.
А сега си слагам снимката на същия пуловер, но вече е модернизиран

Нали се вижда разликата?
Затова говоря. А знаете колко има сега млади  плетачки , които по край майчинството се научили от нула  да плетат, и вече описания продават.

Слагам линк, тази жена има и в ютуб канал
https://instagram.com/sss_baby_handmade?igshid=125ecr2djhnjk
Бебешки дрешки.

# 601
Анжи, признавам си честно, от тези снимки не виждам  каква е разликата в кройките на двата пуловера. Абстрахирам се от мотивите. Трудно е за сравнение, когато единият е на закачалка, а другият - облечен. Дори бието на врата на старомодния, ми харесва повече, от това на модерния. Аз харесвам двойни биета, изглеждат ми някак по-завършени.

Аз ти споделих една от причините, според мен,  да намалява плетенето у нас, а от там и липсата на информация за прежди и плетива. Поне така разбрах въпроса ти.

ПС Ох, в този линк пак има красиви дантели .... А аз си бия главата с мохера и само обърквам бримки, че не ги виждам добре, а и се заплитат. Май ще се откажа да плета дантела от този гълъбов мохер, нищо, че става красива. Отделно и кихането, кашлянето, заради него.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 15:43 от Diorela

# 602
  • Бургас
Аз мисля, че проблема е финансов.Много скъпо струват хубавите неща спрямо нашия стандарт, учейки се харча доста пари за материали.Гледам предимно на руски, ами хората плетат с качествени прежди и съответно изделията им имат съвременен вид.

Моята баба е голяма майсторка на една кука, но ние навремето не искахме да се учим защото беше демоде, но ето на върна се модата и сега покрай пандемията най-накрая седнах да се науча.Ами много ми хареса и много по-практично от две куки.Много по-лесно може да контролираш и разплиташ.Но ми се струва невъзможно да постигна такива "върхове" като баба -дрехи, покривала, пердета и какво ли не мащабно и всичко това без ютюб, без схеми, всичко захващано и плетено наум.

Например прави ми впечатление за две куки, че по клиповете плетат с пуснат конец, а аз съм се учила да е през врата.

Вчера пробвах да заплета един панер с коноп и по-тънко макраме-много добре се получи.

# 603
Относно финансова гледна  точка, мисля че това е относително. Защото на хората  с едни  и същи възможности имат различни желания и цености  - за някой 150 лв всеки месец за цигари е свято нещо, а за някой това основна храна, а за някой за глезотийки.
Да и ако нашите баби без информация, а само по памет правили шедьоври, то камоли сега ние при толкова изобилие. Макар че просто се сменя  стила и вкусовете се променят.

# 604
Аз не знам руски и рядко ползвам руски схеми. Ползвам английски, има много хора, които вчера са се научили да плетат, днес пускат клипове. Те са чудно за начинаещи, но за тънкости вече е по-трудно.
За България не ми се говори. Рядко някой ще сподели нещо. В групите се качват изделия за продажба, но я попитай нещо-мълчание, сякаш ще им вземеш хляба. Важи за всякакви ръчно изработени изделия. Напоследък има няколко дами, които качват видео уроци и много им се радвам.
Относно съвременен вид, мисля че е въпрос на вкус Simple Smile. Аз доста харесвам винтидж неща и това не ме притеснява. Виждам обаче разликата в пуловера. Но... засега не умея да плета подобни неща и не зная как се получава. Като начинаещ обаче мисля да пробвам с някаква жилетка или пуловерче точно от няколко правоъгълника Simple Smile, дават ги подходящи за начинаещи. Предполагам схемата за "съвременно" плетиво е платена.

# 605
HAPPY,  съвременето плетиво се отличава от това, че « посадка изделия» стои така че ти е комфортно и няма подмищниците ненужно количество материал. Нали не  сме квадратни и това много лесно се плете,
Набързо нарисувах какво можете да подобрите и ще видите голяма разлика

Размерите не пиша , защото всички сме различни. Но средно да средно приятна широчината към ОБ + 10-14 см и скъсяването на рамото е 4–6 см , и на ръкав горната  част 2-4 см . И повярвайте не е трудно за начинаеш, ако имате въпроси питайте.

# 606
Като заговорихме за прежди, в Русия, както и бившите  републики, има  доста производство  на различни прежди. На мен много ми се иска да пробвам прежда от коприва, оренбургски кози пух и т.н., но у нас няма внос. Не мога да разбера, защо не внасят и от там, цените са много сносни.

ПС Момичета, имам една стара вълнена жилетка в натурално бяло. Но  яката и ръкавите са вече захабени и не се изпират добре. Има и едно , две сивкави петънца, не зная от какво. Дайте идеи как мога да ги изпера? Че много си я обичам, нося я за домашна, но пак ме дразнят. Мисля, че преждата не е чиста вълна, а някакъв смес, но дава усещането и топлината на чиста вълна.

Чудя се дали да не опитам с обезмаслител? Дали няма да прецака косъма?

# 607
Тука покрай ковид и от Турция не внасят много. Пък българските нещо...не съм възхитена.

# 608
  • София
Без да се заяждам, но всеки не самоук плетач знае, че дрехи се плетат и изчисляват по кройка.
 Модата е относително нещо. Преди 30 години бяха много модерни пуловерите с паднало рамо (правоъгълни да ги наречем). Тогава и аз си бях плела такива, дори ги украсявахме с мъниста и перли от гердани. Сега пак  е  на мода вталеното и така.
Ръчното плетиво се откроява и мисля, че точно в това му е чара.  Да се личи, че е плетено на ръка.
Финно машино плетени дрехи има колкото иска човек, от кварталния магазин до първия МОЛ.

# 609
Ето плетено  е на игли, а и битова  машина 5 клас плете като с игли  3 мм, а всичко което се продава в магазин с машина 10-14 класс.

# 610
Тука покрай ковид и от Турция не внасят много. Пък българските нещо...не съм възхитена.

Хепи, памучна на Велбъжд от старите, не ми прави пилинг, за разлика от прехваления и скъп египетски памук, турско производство, купена от Александър.
 Чорапените на България К - вълна с полиамид, по нищо не отстъпват на тези на Ализе.
Вълнените смеси на Сазо също ми харесват, плела съм с няколко вида.

# 611
  • sof
Интересно е да чета тук. Разполагам с две книги за плетене, горната е изд. 1957 г., а долната 1969 г. Старателно са писани, макар да ми става каша в терминологията от всички езици на които опитвам да черпя умения без да се занимавам с бг бабиери.
Скрит текст:

За снуда който ви показвах, преждата ми е наследствена, определено се усеща вълна, но нямах етикет, бяха две чилета и половина. Дискусията за състава на преждите е образователна за мен.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 12:23 от dinkov2

# 612
Някак  е логично човек, ползващ изрази "мръсен български манталитет" и "бабиери" , да не успява да се докопа до плетачески съвети от същите "бабиери" с "мръсен български манталитет".
Моите впечатления са, че малкото останали живи истински майсторки плетачки умират да предадат опита си на някого, но няма желаещи. Съвременните майсторки на плетивото се учат основно от интернет, майсторски класове онлайн има един куп. Курсовете на живо са за начинаещи и малко напреднали. Водила съм курс по tatting,  знам за какво говоря.
Офтопик беше туй, докладвайте на воля.

# 613
  • sof
Напротив, няма да те докладвам Мьосбауер, ценя бързата ти реакция. Една бабиера ме докара до ступор и може би преекспонирах пред форума, който не ми е виновен, а даже много полезен. След като ми се даде да разбера, че й е отнело доста време да схване това дето иска да ме смае с него, ми се каза, че не съм глупавичка, но все пак "занаят се краде" и да се съсредоточа да си го разбирам самостоятелно. Ми не съм останала доволна, а пък бяха едни кандърми, искаха се и подарци, за ми се обърне внимание. Съжалявам, че го премаш лично, а аз че споделям тези изживявания. Явно трудно ще се науча до повърхностно ниво, и ще се занимавам с други хобита., Имате моите възхищения.

# 614
Отворете YouTube,  Динков. Безкрайно количество клипчета на всякакви езици за всякакво ниво.

Общи условия

Активация на акаунт