Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - НОВА тема 99

• 41 836
  • 730
  •   1
Отговори
# 645
Ето ви идея за жилетка от тънък мохер на една кука - бабушкин квадрат

# 646
Диорела, това е преждата

Тази бележка нищо не ми говори 🤔

# 647
Elen4eto5,
Тази прежда е «однонитка» ( помагайте как е на бг) . По бележката, предполагам, дължината 1100м/ 100 гр. Този тип прежда е кардирана, което означава, че след прането ще има пух. Възможно е ламбсвул или някаква смес. Задължително образец плетете, изпирате, изсушавате.
А от там където сте я купили, дали ви казали за състава?

# 648
Diliyani , благодаря !

# 649
  • Балчик
Elen4eto5,
Тази прежда е «однонитка» ( помагайте как е на бг) . По бележката, предполагам, дължината 1100м/ 100 гр. Този тип прежда е кардирана, което означава, че след прането ще има пух. Възможно е ламбсвул или някаква смес. Задължително образец плетете, изпирате, изсушавате.
А от там където сте я купили, дали ви казали за състава?
преполагам че означава на един кат прежда

# 650
anji75, благодаря за информацията. Казаха ми, че е 75/25 вълна/акрил.

# 651
Етикета не е оригиналния на производител, но и  аз мисля, че е една нишка, 1100 метра в 100 гр. Ако я плетеш на 3 нишки, това ще ти се равнява на дебелина 1100/3=366 м/100 гр.. Така ще си сметнеш дебелината, според броя на нишките, на които плетеш. Изглежда хубава прежда, от къде я взе?

Анжи, а по какво се ориентираш,  че е кардирана и ще има пух, когато е така, на бобина?

ПС Писали сме заедно, това е хубав състав.

# 652
Купих си нови обръчи, номер 6 и номер 7
Мисля да плета пуловер без ръкави. Може би ще трябва да я спрегна в 6 ката за тази дебелина?
Преждата взех от тази жена https://www.facebook.com/zandaly.ivanova, но не мога да открия в коя група беше писала....

# 653
Защото «гребенная» прежда винаги минимум е двунитка. Макарче и кардирана има дву и три нитка, но по-често «еднонитка».
Гребенная се прави от дълги влакна и затова например мерино 2/30 това означава че е нишка 3000м е сложена в 2 ката което става 1500м/100гр;  2/60 - 6000м в 2 ката= 3000м/100 гр
Например кашмир 2/28 е кардиран ; 2/36 така да кажем полугребенной; 2/48 и нагоре - гребенной.
Но в тази прежда на еlen4eto5 има и па, за по стабилизация, и ще има по-малко пух.
Кардирани прежди се плетат по-рохаво, а гребенные по-стегнато, защото кардираната след прането набыбва( ако правилно го казах).

# 654
Анжи, като енциклопедия си. Simple Smile Благодаря!

elen4eto5, не виждам нищо, че не ползвам ФБ, а това не е отворен профил.
Зависи колко грама прежда имаш. Можеш да си сметнеш дали ще ти стигне за 6 ката. № 6, 7 ми се струват големи за 6 ката - това ще е около 188 м/ 100 гр. дебелина. Аз бих я пробвала на 5.

ПС Вчера си приготвих 12 шпули да си навивам прежда, още се чудя коя да започна, имам няколко и само мъдря от коя какво да плета.

# 655
Ей, голяма работа сте! Аз съм само почти самоук любител...
Диорела, около 1 кг. ми е преждата. Ще пробвам различни варианти.

# 656
  • София
"Гребенная се прави от дълги влакна" каза anji75
Нищо не разбрах! Каква е тази прежда с гребенная.
Само разсъждавам, обаче забелязвам, че много пресукана прежда,  като че ли сред пране отпуска пресукването и увеличава дължината на влакното и от тук идва разширяването на плетивото настрани на ширина. Друга логика не виждам? Много е неприятно след пране дрехата да си увеличи размера! Този проблем, обаче намалява при плетене с  тънка прежда на два и повече ката.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 20:09 от Dilyani

# 657
Гребенная на бг е пенирана прежда, пишат го по етикетите.  Но не ме питай какво означава и за разликите с кардираните, Анжи ги обясни, тя разбира. Мерсеризиран памук също не зная какво е. Simple Smile

Може би наименованието на руски идва от някогашното разчесване на вълната на гребени.

# 658
  • София
Аха, за памука знам единия е гланциран
https://beauty.fashion.bg/article/6041/42/kakvo-e-merseriziran-pamuk

# 659
Много пъти търсих тази дума на български, не намирам.
Обяснявам - подстригали овца , след това със специални машини решат руното и отделят дълги влакна и къси. След това правят прежда, от дълги става «гребенная» , а от къси кардирана. Но за да усукат  къси влакна използва специална обработка, сякаш с лепило събират( образно казвам) и затова тя след прането става пухкава, защото се измива тази обработка. А за прежда с дълги влакна няма нужда от толкова обработка. И затова винаги трябва първо образец да изплетете да го изперете и след това да броите нужните  ви бримки. Тази обработка се изпиране по-лесно в доста топла вода, но и изплаквате в същата темперетура, да не я  свиете. «Гребенная» не обича такова топла вода , само до 40 C  и за изплакване същата температура.
И за това кардирана прежда на някой може да дразни, защото тези къси пухчета могат да гелеличкат, което при «гребена» прежда няма тези къси пухчета, и затова вообще не боцкат. Няма да слагам тук снимката, но който иска да види ради любопитство, вижте как изглежда овца обикновена и мериносова овца. При мериносова овца са по-дълга козина и плюс специална порода и затова мерино много нежно, а обикновена вълна от овцете е боцкаща.
А сега за памук - нали  всички знаят как изглежда цвете памук. От него усукват  прежда и тя е мека и мохеста и затова памучна прежда също бързо прави топчета ( което означава че кардирана вълна също по-лесно прави топчета от колкото «гребенная») след това в алкален разтвор обработват и  тя да става с блясък, сякаш  запечатват пухчета. А някой артикли след това обработват с газова горелка, да премахнат евентуални оставащи пухчета. Това вече памук мерсерезиран паниран.
И затова към различна прежда има свой проект, защото прежда с един и същия състав , но различна обработка ще има различен вид.

Общи условия

Активация на акаунт