Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 4

• 48 069
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Не те разбрах много.Какво точно да и се гледа на керамиката?  Ясно ми е, че се препоръчват индукционните /тук така съм чела/, но вероятно имат недостатъци?

Имат два несъществени недостатъка, единият изсмукан от пръстите:
- не всяка тенджера става за индукция, но на практика май всички скъпи и хубави модерни стават, а ако не са такива не е трагедия да се сменят. Има и съвсем евтини комплекти за индукция. На мен ми се наложи да купя само джезве и тиган за палачинки. Иначе съм виждала даже и кубински кафеварки за индукция.
- теория на конспирацията твърди, че са много вредни. За това е писано много, не ми се повтаря.

Иначе по-старите и некачествените не стават за палачинки, защото ако вдигнеш тигана гаснат. По-хубавите и новите държат по повече от минута. И не, че не спират (това е задължително заради безопасността), но при поставяне на съда се рестартират и все едно не са спирали.  Пак някои по-стари и кофти модели на ниска мощност проявяват видим старт-стоп ефект, който за някои ястия, на някои домакини им пречи.

Иначе другото са само предимства.

# 646
  • Велики Преслав
ЧС то и микровълновите са вредни, аз съм отгледан с микровълнова и ми няма нищо. 40 години вече

# 647
  • София
Предполагам, че има значение покритието на фурната, разположението на реотаните, количеството храна, форма и материал на съда, ако щеш и от къде е купена каймата. Така че, чак такива категорични сравнения според мен не е правилно да се правят.
Наскоро ми направи впечатление моята фурна колко по-бързо загрява в сравнение с на майка ми - изобщо не подозирах. Нейната загряваше над 5 минути и дори не до 250 градуса, а до около 200... и е съвсем различна фурна от моята.
"Кое е по тежко, 100кг памук или 100кг камъни?"

200 градуса са 200 градуса, 2 часа на 200градуса са си пак толкова,  без значение къде са реотаните, какво е покритието и от къде е купена каймата.
Първо, писах за загряването, не за готвенето. Днес ще пека на фурна, ще засека за колко минути стигаме до 200 градуса и ако съм сгрешила, ще се поправя. И въпреки всичко - на майка ми фурната наистина загрява бавно в сравнение с моята (не мисля да я занимавам да засича и тя), а аз това исках да кажа основно.
Второ, според мен има причина професионалните готвачи да не ползват фурни за домашна употреба. Пък по твоята логика, и двете пекат еднакво, щом могат да стигнат 200 градуса.  Ако искаш, пробвай да сготвиш килограм пилешко и килограм свинско за едно и също време, на едни и същи градуси, по еднакъв начин. После виж дали и двете са еднакво сготвени Simple Smile

# 648
Некоректен аргумент Wink

"200 градуса са 200 градуса, 2 часа на 200градуса са си пак толкова,  без значение къде са реотаните, какво е покритието и от къде е купена каймата."

Няма нищо общо с:

"Ако искаш, пробвай да сготвиш килограм пилешко и килограм свинско за едно и също време, на едни и същи градуси, по еднакъв начин. После виж дали и двете са еднакво сготвени".

# 649
  • София
Добре, "пробвай с килограм пилешка и килограм телешка кайма" по-добре ли е Simple Smile Шегувам се, но просто в случая с рулото Стефани никой не знае каква кайма се ползва в двете готвения. Бях в среща докато писах и не се старах да се изразя съвсем екзактно; мислех, че още отначало ми се разбра идеята.
За да сме коректни, как ти харесва повече да го кажа:
- "пробвай с кайма от Блек ангъс и кайма от Шароле" ;
- "с кайма на 5 дни и кайма смелена преди 10 минути" ;
- "кайма от пасищни телета и кайма от стандартен говедарник" ;
-  "истинска телешка кайма и говежда кайма, която са ни продали за телешка"
...Изобщо, айде да не фокусираме разговора в думата и да не го изолираме от контекст.

# 650
Да, и ако не разводняваме нещата идеята е, че 200 градуса са си 200 градуса и ако се поддържат 200 градуса ястието се пече еднакво независимо от това каква е фурната. Неслучайно в готварските рецепти се казва - печем 40 минути на 200 градуса.
Понеже спомена професионалните фурни - предполагам, че разликата е в по-трайните материали, защото се използват интензивно и се чистят много, и в по-голямата мощност, за да загряват по-бързо и да компенсират честото отваряне на вратичките. Но и те, като им се зададат 200 градуса, поддържат толкова и готвят 1:1 с любителските фурни.,

# 651
  • София
Е, щом казваш, така да е. Не ми е въпрос на живот и смърт да съм права (а и още съм в среща). Просто си мислех, че наличието и качеството на конвекцията например са от значение. Или това да пече напълно равномерно, това как корпуса приема и отдава топлината... Говорех за загряването, защото "три часа готвене" включва и загряването. Не оспорвам термодинамиката и да, 200 градуса са 200 градуса. Ефектът от тях обаче, според мен може да е различен, при наличие или отсъствие на разни фактори. Нали можем да се съгласим, че месо с разрези и месо без ще се изпекат за различно време на 200 градуса? И че със и без вентилатор печенето е различно? Че това дали си покрила рулото или не си го покрила с фолио, има значение? Това дали край него има и едни картофи за гарнитура също? Както и дали пече равномерно фурната или не.
Не съм ползвала професионална, вероятно разликата в материалите има значение не само за дълговечност. Според мен, пак казвам - не съм от 100% правите по всяко време и за всичко.

Допълвам се: Току-що засякох и от включване до 200 градуса точно, ама точно 5 минути - по нейния си часовник засякох, да не почнем сега с "има някакво разминаване в часовниците". С металната тава на най-ниското ниво беше, на режим отгоре и отдолу с вентилатор. Точно 5 минути.

Последна редакция: пт, 01 окт 2021, 15:30 от ToniShu

# 652
Ха...какви интересни експерименти си правите...
Нашата фурна Бош загря от стайна температура до 200 градуса за 8 минути, и от там до 250 за още 4 т.е стайна до 250 са общо 12 минути. Модела е на снимката

# 653
Ми браво, много мощни фурни имате  значи.

# 654
  • Варна
Както и за фурната - с автоматични програми, срещам от 30 до 260, печене на няколко нива, телескопични водачи са ми от желанията. Не знам пиролиза искам ли. Готвенето с пара дали е по-добро? Не се сещам за друго, но се обърках. По магазини не съм ходила още, а в нета описанията са никакви. Т.е. една фурна може да има нещо, но не е описано. Трябва да търся конкретния модел в други сайтове и така за 1000 модела.

Фурната с паригенератор е разкошно нещо. Откакто я имам, почти нищо не готвя без пара. Автоматичните програми също са ми супер удобни, като пример: бял хляб, черен хляб, бавно готвене на цяло парче месо, мъфини, печено пиле.
Всъщност не е и нищо, което да не можеш да направиш и сам, но е много по- лесно да зададеш, колко кг месо си сложил и да оставиш фурната да си го изпече, ако трябва да си сменя режимите и подобни, а накрая и да се самоизключи, когато го е сготвила. А най- хубавото е, че досега всяка автоматична програма, която съм пробвала ( с или без пара) се е справяла отлично.

# 655
А каква е разликата между печенето с горно  и долно нагряване и печене на конвекция?

# 656
С риск да разбуня пак духа Simple Smile за спорта - да кажа че и в двата случая каймата и готвачката са една и съща Simple Smile
Вече 1 седмица сигурно й горят ушите Simple Smile

# 657
  • Варна
А каква е разликата между печенето с горно  и долно нагряване и печене на конвекция?
Горно и долно нагряване е стандартното печене с два нагревателя. При конвекцията има вентилатор, който помага за равномерната температура във фурната, а при новите модели вентилатора е и с кръгов нагревател.

# 658
  • Точно където трябва
Както и за фурната - с автоматични програми, срещам от 30 до 260, печене на няколко нива, телескопични водачи са ми от желанията. Не знам пиролиза искам ли. Готвенето с пара дали е по-добро? Не се сещам за друго, но се обърках. По магазини не съм ходила още, а в нета описанията са никакви. Т.е. една фурна може да има нещо, но не е описано. Трябва да търся конкретния модел в други сайтове и така за 1000 модела.

Фурната с паригенератор е разкошно нещо. Откакто я имам, почти нищо не готвя без пара. Автоматичните програми също са ми супер удобни, като пример: бял хляб, черен хляб, бавно готвене на цяло парче месо, мъфини, печено пиле.
Всъщност не е и нищо, което да не можеш да направиш и сам, но е много по- лесно да зададеш, колко кг месо си сложил и да оставиш фурната да си го изпече, ако трябва да си сменя режимите и подобни, а накрая и да се самоизключи, когато го е сготвила. А най- хубавото е, че досега всяка автоматична програма, която съм пробвала ( с или без пара) се е справяла отлично.
И коя е фурната, ако не е тайна. Ако е и с wi fi... На мен ще ми е много полезно

# 659
Горно и долно нагряване е стандартното печене с два нагревателя. При конвекцията има вентилатор, който помага за равномерната температура във фурната, а при новите модели вентилатора е и с кръгов нагревател.
Само да вметна, че кръгов нагревател имаха и повечето модели на старите 15 годишни Горенье - та. Така че не е нещо ново.

Общи условия

Активация на акаунт