Във ОСМИ КЛАС изгря тозчас ВЪЛШЕБНИКАРНИЦА магична и Коледа е фантастична!

• 28 009
  • 794
  •   1
Отговори
# 690
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз изобщо не се и опитвам да ги разбирам тези задачи, не съм ги учила никога. Като разглеждам учебния материал в гимназиалните години, имам чувството, че поне 50 %  от него ми е напълно непознат. Ема уж се справя със задачите, но подобна, като тази от примера на Мария, вероятно няма да може да я реши. Затруднява се най-много на корен квадратен.

# 691
  • София
Happy, не знаех за тези варианти от Букпойнт. Ще ги имам предвид.
Аз връчих една Агата Кристи с убийство в колеж. За мене английският в нейните книги е страшно приятен (в комбинация с френските лафове на Поаро 😃).
Нивото е идеално за целта. Вадят се по една-две думи от страница.
Ясно е, че на този етап няма как да се чете истинска художествена литература.
Спомням си, че навремето в десети клас например Хоторн ни препоръчаха да го прочетем по-скоро на български и после да прегледаме някоя и друга глава в оригинал, понеже изразните средства и изказът са на много високо ниво.
Прегледах някоя и друга адаптирана книга, но наистина няма смисъл да се четат такива окастрени неща

# 692
  • Пловдив
Мацки, как е настроението? Отива си годината, дано следващата е по-добра. Набора изобщо не учи, не мога и да го накарам. Щял само по френски последния ден. Поне класните, без френския, минаха, та да не се притеснявам и за това. Не ходи и не е искаш да ходи никъде с преспиване, ако поиска, ще му мисля, но дълбоко се съмнявам. Просто е твърде саможив и такова нещо не би му било интересно. И, като казахте математика, днес ми показа това видео, ма много ооо е точно https://vm.tiktok.com/ZMJGtySLk/ 🤣🤣🤣
Лек ден, отивам да прав тирамису.

# 693
  • София
Митко и той получи две книги на френски. Едната е „Тримата мускетари”, 900 стр. Абсурд просто. Надявам се като завърши ФЕГ да може да я прочете, когато дано знае вече необходимата лексика. Сега просто е интериор в стаята. Другата обаче е попадение от кумците, които живеят в Белгия и я донесоха от там. „Астерикс и Обеликс” под формата на нещо като комикс. Има непознати думи, но като цяло успява да се справи и да схване смисъла. Мисля, че има шанс да я прочете. Вчера го карах да ми прочете малко, защото много ми харесва как звучи езика и ми превеждаше. Иначе освен почивка започна да пише и домашното по френски, което е порядъчно количество, а и понеже не е решавал задачите от УТ по математика от началото на годината и го излових сега и това прави. Хич не му се ще, но няма къде да ходи. Излиза и почти всеки ден с двамата си приятели, а на Коледа си размениха подаръци с девойката. Ред, Звънче още веднъж благодаря за идеята за елфа – много се е харесал.

# 694
  • София
Еее, Астерикс! Че това е великолепният Госини! 😁
Обожавам го този човек.
Малкият Никола на френски би било фантастично да се чете вероятно!
И, мама Мони, много мили тези неща с двамата млади хора! 😊

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 10:21 от Red

# 695
  • София
Хаха, Люба, това е много готино и плашещо Simple Smile
Моят мозък блокира като види математика. Едно време съм си разбирала материала, изкарвала съм шестици, че и висша математика 2 семестъра изкарах успешно в СУ, защото много съм се упражнявала, но определено нямам математическо мислене. И дори не се опитвам да мисля по такъв тип задачи. Преди време ми попадна една задача и ме втрещи с условието си и просто отказах да мисля по нея.
Скрит текст:
Интересното е, че я показах на колежката, завършила СМГ и тя веднага започна да я смята, защото я приема като предизвикателство. На мен просто ми звучи нелепо и дори не искам да се размърдам мозъчните клетки и да помисля как да я реша. Не че ще се сетя. Не знам дали ме разбрахте, но просто математиката не е моята сила Simple Smile

# 696
Абсолютно. Какво предизвикателство, та аз не мога да си сметна какъв чувал за боклук да си купя...

# 697
  • Между гори и планини
Частната учителка по математика , обяснява задачите нагледно. Примерно векторите са полети на самолети, знае слабото място на моя 😉
А квадратните уравнения са подскоците на супер Марио в играта, дори му прати линк, където всяко уравнение е движение. При х¹ и х² супер Марио си подскача ниско, високо по координатната система 😂
Уж има забрана за събиране на много хора да празнуват, но хотела до нас се пълни с хора от цялата страна.

# 698
  • София
Нали затова сме разлчини, вижте как има немалко луди и по празниците да решават с кеф...Laughing

За английския, понеже повечето деца са го учили малко или много, гледат филми, чатят си с носители на езика, прескачането на етапа с  адаптираните книги е  разбираемо. Не съм обаче никак убедена, че това е добър вариант за немски, френски, та и за руски даже, колкото и уж да е близък до нашия..

# 699
  • Пловдив
О, да, за руския каква греда - една поредица на Дж. КОЛИНС лекичка си бях изтеглила за кеф но греда - последната книжка я няма на български, а аз, все пак, искам да науча кой е убиеца. И си я изтеглих на руски. Ууу, голял зор беше, разбрах кой е убиеца, ама мнооогоо малко от останалото 🤣🤣😥

# 700
Ох, аз като видя някоя задача и веднага започват да ме сърбят ръцете да я пробвам 🤣 Сега ще ходя да карам колело, че едно слънце е светнало навън, а после ще ги погледна тези котки и кучета.
Нито едно от децата вкъщи не решава задачи с кеф Sad

# 701
Хех, Elwing и аз веднага посегнах да я реша, за кефа, а и да си вдигна самочувствието със задача от 5 клас, че с тази комбинаторика бая се скапах.

За адаптираните книжки: Ния ги четеше "по задължение", без никакъв интерес. Купувах Дръндьовци на ае, пак нямаше никакъв уау ефект. Докато Артлайн не спряха да превеждат поредицата за Скълдъгъри, на който тя е ултра фен и присъства на всички онлайн срещи с автора, публикува разни фенфикшъни на ае, но не четеше на ае. Та в една страхотна книжарница в Лондон видя последната книга от поредицата, както и една друга от друга някаква поредица и така накупихме сума книги. Което, естествено доведе, че в самолета пътувахме с 3 ката дрехи, тъй като пътувахме само с ръчен багаж и от книгите място за дрехи не остана... Върна се и с трудност започна да я чете. На 2-3 пъти се отказваше, до стр.60 вървеше много бавно, но после изведнъж се отпуши. Оттогава предпочита да чете на ае. Не съм я видяла да вади думи, явно ги прескача и го кара по смисъл докато може, знам ли? Новата книжка на ФЕ дори не я отвори. Пратих и линка от Мими - същата работа. Явно й е рано. Текстчетата за упражнения от стари олита, които са правили в час й бяха интересни.

# 702
  • Велико Търново
Честита Коледа на всички и весело /доколкото може да бъде/ посрещане на Новата година!
Ние се отдадохме на пълна почивка цяла седмица - нито щерката е учила, нито пък аз Wink От днес я подхващаме лека-полека, та ще видим докъде ще стигне времето.
Вкъщи числа да не видим - и двете имаме "алергия" от математиката, да не кажа, че детето се справя много по-успешно отколкото аз на нейната възраст. 5-ца е върховото постижение, но и аз не натискам за повече, все по-очевидно става, че матура по математика в 12 клас няма да държи и едва ли ще се насочи към специалност с нейно участие Wink
Сега се е записала на олимпиади по БЕЛ и английски - там й е силата, да се пробва като иска, но амбиции за пълно отличие нямам никакви. По този въпрос имаме престрелки с баща й, който е максималист и иска от щерката да знае от всичко по много, но....изтеглила е късата клечка и се е метнала на майка си Wink
Аз купих от Хеликон адаптирани разкази на английски на А.К.Дойл, засега се справя с четенето и разбирането, по-нататък ще видим с какво ще вдигнем нивото.

# 703
  • София
За голям бой сте!
Може ли да не пускате задачи на 29 декември?
13 280 кучета и 6 640 котки го изкарах аз.
Два пъти се обърках в аритметичните сметки.
Айде сега някой да провери дали съм го сметнала вярно. 😂

# 704
Хах, толкоз и аз ги изкарах.
Добре, няма повече задачи от мен, то и ги приключихме в плана. Я кажете тогава, някой намерил ли е стари теми от оли бел? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт