🍒Черешката на тортата🍒 - сезон 15 (Тема 2)

• 71 118
  • 1 518
  •   1
Отговори
# 1 365
  • софия
Като се сложи сурова каймата в сармата, не става ли като кюфте вътре (не на трохи)?

# 1 366
  • София
Като се сложи сурова каймата в сармата, не става ли като кюфте вътре (не на трохи)?
Не става.Аз запържвам лука, с него и ориза, добавям червен и черен пипер, понякога чубрица, сипвам чаша вода да заври, сол и изсипвам при каймата, разбърквам добре, докато стане еднородна смес и пълня каквото пълня.Каймата направо изчезва в сместа.

# 1 367
  • софия
Може да опитам така. Аз винаги слагам повече кайма. Тъкмо имам малко.
Това ще е поредна рецепта, която ще правя заради Черешката. Салатата с карфиол стана хит на сезона за мен и детето.

# 1 368
Леле като ви чета осъзнаам колко съм мързелива. Аз също не запържвам плънката, слагам почвечко кайма и по-мазни гърдички между редовете. Готвя ги в страшната тенджера и нищо не пека.

# 1 369
  • София
Хахаха, супер история Joy
Аз пък винаги съм се чудила как имате нерви да правите станимашките сармички. Страшна играчка е това.
Успокоява нервите 😜 /сериозно/

# 1 370
  • Велико Търново
Успокоява нервите 😜 /сериозно/
Стига да са хубави листата, не е неприятно, да. Въпреки че аз не ги правя чак толкова ситни като станимашките, а примерно 2, най-много 3 пъти по-големи. А дори и мен са ме питали откъде имам нерви за това. От Северна България съм, но вкъщи никога не са се правили огромни сарми (да се наядеш с 2 или 3). За първи път такива видях в София. И не, не ми харесват. Пък и много кайма, бе! Satisfied

# 1 371
  • софия
Явно повечето кайма и по-големи е регионален начин за приготвяне. Баба-леля така ги правеше, майка също и аз. Нямам никаква рода извън София и никога не съм яла по-различни. Само съм чела и виждала в предавания станимашките. Гледала съм и сърбите, че пълнят с некавардисана кайма. Определено ме запалихте да опитам по-различно да ги направя.

# 1 372
  • Пловдив
Може да опитам така. Аз винаги слагам повече кайма. Тъкмо имам малко.
Това ще е поредна рецепта, която ще правя заради Черешката. Салатата с карфиол стана хит на сезона за мен и детето.
коя, коя салата? Я ми я шушни бързо Simple Smile

За др.седмица ще кажа-Малкоданска-бляк.

# 1 373
И в крайна сметка не разбрах станаха ли му сърмите на Слави.
Той ориза май съвсем суров го зави...
Но му признавам едно нещо - и най-простата задача може да ти я обясни все едно се извършва кой знае какво тайнство.
Димо пък с тази зелева салата...Точно тя за мен е най-простата салата, която може да има. Свързвам я със заводските столове за хранене - вечната гарнитура, която накрая изхвърляш, защото ти е писнало от нея. Другото, с което я свързвам е немотия. На изискана вечеря с претенция за 10-ка никога не би ми хрумнало да накълцам зелева салата с моркови. Все едно за основно да направиш пържени яйца.

# 1 374
Бе тая Малкоданска не я ли даваха скоро?
И при нас сармите не са колкото кутре....а и нямам нерви за такива! Абсурд! Утре ще правя, ще пробвам незапържена плънка... Thinking

# 1 375
Мими, направи и сподели.
Никога не съм правила така сарми или чушки.
А си спомням Азис пак в това предаване преди време така натъпка едни чушки и всички припадаха  колко вкусни били.
Не смея да рискувам.
Всичко си задушавам. И после пълня.
А снощи Слави докато "пазари" и ме загуби като зрител. След това и телефона ми звънна и почти нищо не чух и видях от него.
Тази вечер Дидо и рускинята ще са много нахъсани за плакет.
Всъщност на него това май му е трето участие.
Най- първото все още беше без Юлия и помня, че пържи краставици.
Какви глупости помня...

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 08:57 от *Белла *

# 1 376
  • Sofia
Винаги съм правила чушки и сарми с предварително задушаване/запържване на плънката.
За Коледа реших да пробвам и направих малко зелеви сарми с незапържени кайма,праз,ориз и подправки.Варих ги в херметическа.
Не ми харесаха.
Останаха и кучетата на село ги хапнаха 🤨

# 1 377
Всичко слагам сурово аз,  доста по-вкусни са ми сармите така.
Клашъра много се изложи вчера. Човек, работил в ресторант, да предложи такава семпла вечеря, срамота.
Но той самият е доста семпъл, мазен, та не трябва да се учудвам. Все пак очаквах много повече.  
Не знам защо се хвана да прави станимашки сарми. Тя и булката не успя да ги направи, де. Имах уникалното щастие да имам баба от Асеновград, та бая такива сарми съм хапнала. Нищо общо с показаното, особено по размер. И тези сарми не се свиват, а се стискат и са с размер на малка хапка, по-малки от кутре.
Певачката е много неприятна.
Изненадата беше прекрасна, това момче е уникално! Много го харесвам.

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 09:20 от zenata

# 1 378
  • София
Кой има нерви за такива сарменца?! Grinning Евала за търпението! Вкъщи се правеха от големите, дето с по една-две се наяждаш, варени в тенджера със сос. ММ (от югозапада) беше в лек шок, като ги видя; свекърва ми прави доста по-малки и се пекат във фурната.

# 1 379
Кой има нерви за такива сарменца?! Grinning Евала за търпението! Вкъщи се правеха от големите, дето с по една-две се наяждаш, варени в тенджера със сос. ММ (от югозапада) беше в лек шок, като ги видя; свекърва ми прави доста по-малки и се пекат във фурната.
Аз ги варя в херметически кукър и после запичам за 10 минути с ел. капак. Правила съм и наредени в гювеч глинен  във фурната. Правила съм и в бавноготвещо керамично гърне - е там бяха най хубави. Сега като каза Доли, че нейните са останали малко се замислих дали да пробвам със сурова плънка, вкъщи са много капризни, а това ми е последната зелка! Yum

Общи условия

Активация на акаунт