Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 53

• 55 817
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте отново момичета.
 Някоя от вас наясно ли е за тези е6 е7 ако излязат положителни какво следва. Лекарката каза, да се следи по на често, но и аз без това се следя през 3 месеца заради тези 3а група. Не може и тя да ми обясни. ...

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 18:57 от Valya165

# 646
Здравейте, момичета. Отдавна не съм писала. Днес бях на преглед и се чувствам доста объркана.
 От повече от 3 години не мърдам от резултат 2б. Последните ми прегледи са все при Карагьозов, който наистина както на предишната страница сте споменали, не обръща внимание до 2с включително. Казал ми е да му звъня от 3и нагоре...
 Предпоследната ми цитонамазка /януари тази година:беше при него. На колпоскоп не видя съмнителни участъци, предвид резултат от цитото не съм
Му звъняла.
 Преди 2 седмици /не при Карагьозов/ взехме цитонамазка и направихме
Колпоскопия. Имаше йоднонегативен участък, но лекарката не видя нещо твърде притеснително. Каза че очаква хубави резултати от цитологията.
 Днес бях при нея, за да каментираме. Резултат е
канал и
Порцио. Пак направихме колпоскопия и сега обърна повече внимание и ми показа от кои точно участъци може да идва по-високия резултат.
 И сега към същината на въпроса ми какво мислите относно последователността на процедурите, които ми предложи да направим /микробиологията е чиста/
- поставяне на глобули
-ново цито 20 дни след края на лечението с глобулите
- биопсия и остъргване на канала без значение от резултата от цитото / това
Ми е доста странно защо да правим в такъв случай втора цитология
- изследване за хпв

Лекарката изгледжа много внимателна и старателна, но просто ми дойде малко шоково това, което ми предложи.
Какво е вашето мнение?

# 647
Може би е дала реда на изследване, а не е кмала предвид да се прави всичко, ако второто цито е ок.Така мисля.

# 648
Не, изрично я питах и каза, че според нея дори да е добре второто цито, е препоръчително да се направи биопсия и това остъргване на канала... за съжаление не се усетих докато бях в кабинета да я попитам защо тогава ако сме решили да не ни е определяща контролната цитонамазка въобще ще я правим ...

# 649
Правят остъргване за да видят какво става навътре в канала , абразио мисля че се казва. Така докторката ще е сигурна, че всичко е наред и нищо не пропуска.
Друг е въпроса, че е стрес и все пак манипулация под упойка, тк е болезнено.

# 650
Да, но в случая нали от повърхността на шийката е по-тревожния резултат /2с/, а канала е 2б...

# 651
Искай второ мнение например от доктор Карагьозов. От моята докторка знам, че втора група е добре, понякога има възпаления от едно или друго, все пак сме живи хора.
Притеснително е 3 б и нагоре.

# 652
Искай второ мнение например от доктор Карагьозов. От моята докторка знам, че втора група е добре, понякога има възпаления от едно или друго, все пак сме живи хора.
Притеснително е 3 б и нагоре.
Но тя има колпоскопски атипизъм.Може би затова лекарят иска да се застрахова.

# 653
Да, права си , ДХ3 каквото прецени доктора! Здравето  е най - важно!

# 654
Bria, минималният срок между две вземания трябва да е поне месец. При повторната цитонамазка при мен този Срок ще е минал.
 дхз, стана ми странно защото и при самото взимане на цитонамазката направи колпоскоп и днес пак / като видя резултата от цитото/... та първия път няма страшно, сега пък има ...

# 655
Bria, минималният срок между две вземания трябва да е поне месец. При повторната цитонамазка при мен този Срок ще е минал.
 дхз, стана ми странно защото и при самото взимане на цитонамазката направи колпоскоп и днес пак / като видя резултата от цитото/... та първия път няма страшно, сега пък има ...
Аз бях при др.Чакалова с една добра цитонамазка и една 3А (на две места ги пусках и в Геника беше 3А). Тя каза - би трябвало да направя биопсия , но ще пусна още една цитонамазка - да се реши кое е. И ми изписа глобули за гъбички, докато чакам резултата. Излезе пак 3А със съмнителни клетки и трябваше биопсия да прави.
В крайна сметка отидох при Карагьозов - той с колпоскоп видя изменен участък и взе биопсия. Изписа ми глобули - лактобацили , докато чакам резултат. Биопсията показва разни изменения и ще премахва участъка с  местна упойка.

# 656
Sansa, благодаря, че сподели опита си. Пожелавам ти скоро всичко да
Е зад гърба ти Heart
 Аз също ще поставям лактобацили, че отново както и преди почти ги няма.

# 657
Здравейте отново момичета.
 Някоя от вас наясно ли е за тези е6 е7 ако излязат положителни какво следва. Лекарката каза, да се следи по на често, но и аз без това се следя през 3 месеца заради тези 3а група. Не може и тя да ми обясни. ...
Тестът за определяне на Е6/Е7 онкопротеини е допълнителна щриха към профилактиката. Откриването им в пробата показва онкогенното действие на вируса в засегнатите места на шийката на матката. Обикновено предразполага към по-стриктна профилактика и никаква по-специална информация за лекаря и пациента откъм конкретни действия. 
Наскоро четох и за ново изследване- Хистологичен тест за откриване на p16 INK4a антиген в биопсичен материал.
Всички нови и налагащи се допълнителни изследвания към базовите са важни за цитирам : " определяне режима на проследяване на пациентите и позволява по-прецизното дефиниране на тези с повишен риск от развитие на рак на маточната шийка и терапевтичното поведение".

# 658
  • София
Lola, според мен посети някого за второ мнение ако се притесняваш, защото наистина не виждам смисъл от повторно цито като то шийката няма време да се възстанови и няма да е реален резултат.
Иначе "леге артис" лечението трябва да е цито, микробиология (които вие сте отметнали), при нужда колпоскоп, което също е направено, щом има атипизъм попринцип първо се изследват причинители - чпв, уреаплазма, микоплазма, хламидия и тн., защото последните се лекуват с аб и след лечение ако все още има атипизъм се пристъпва към биопсия и хирургично лечение.

# 659
Момичета от коя марка лактобацили слагате ?

Общи условия

Активация на акаунт