Образователен Говорилник_тема 11_празнична_:)

• 23 812
  • 758
  •   1
Отговори
# 270
  • София
А защо носят всичко? Синът ми в петък връща само листовете за домашно, тетрадките за домашни и учебниците/помагалата, които му трябват за домашното. Всичко друго остава в училище. По ЧП и ЧО съм му взела учебници и за вкъщи, защото ги забравя понякога. След като загуби два чифта дънки в училище, в дните, в които имат спорт /почти всеки ден/, е със спортни панталони и не се преоблича. При това положение, раницата му в петък и понеделник е със съвсем прилично тегло, а и я носи само от входната врата до буса и после от буса до класната стая, та не е драма. Само първия учебен ден /и днес/ е с по-тежка раница.

# 271
  • София
В нормални седмици не се носи всичко, но сега всичко е у дома, заради ДО.
Ние и тази седмица сме ДО де, но в понеделник ни чака точно същото с адски тежките раници с всички учебници и физическо.
А и в 4 клас предметите са повече от 1ви Simple Smile

# 272
Кво има, Рейни, по-добре питай кво няма в раницата,😃 всичките учебници и тетрадки, помагала, обувките за училище, шишето вода, моливници, Абе...то на мен ми тежи даже, а детето как я качва по стълбите просто не ми се мисли. Ми това са малки деца, може да им стане кво ли не...аз му я нося до входния портал на училището, ама по-навътре не ме пускат.
Значи наистина е само в понеделник и петък, ама... За малко детенце и веднъж е много.
И на никого не му пука. Виждам и другите деца, и момиченцата бате, подклякват, едвам мъкнат, то тежи колкото тях бате, исках да вляза да помогна на едно момиченце от нашия клас поне до входната врата да му занеса раницата. Ми не ме пуснаха.
Безобразие е и дори думата е много слаба.

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 20:05 от Татко Мецан

# 273
  • София
При нас няколко пъти от началото на учебната година се връщат с всичко в петък, за всеки случай.

Всъщност лошото е, че не прави впечатление. Дори за 15 септември мъжът ми трябваше да се уговаря как да занесе нещата (пратих го него, защото аз се отказах - буквално). Синът ми със сигурност е под 20 кг (щом аз го нося лесно). Другите бащи въобще не питат - направо влизат и доставят (вкл. днес).

# 274
  • София
Татко Мецан, и аз като Санака да попитам- ама защо му е всичко да си връща всяка седмица? Ти така и не казваш къде е твоето дете, но наистина ми е много странно. Винаги ми е било жал децата от държавното, където всеки ден носят толкова тежко и на никой не му пука, но за първи път се сблъсквам с това (макар и само 2 пъти седмично) да мъкнат тежкото и да не им пука Sad

# 275
  • Пловдив/София
И аз не разбирам защо се разнася напред- назад всичко дори в петък... Ние е петък взимаме само раницата с дрехи и папка. А сега след ДО беше същото плюс несесера и няколко тетрадки-помагала (за ПУК е в едно- пише се в помагалото). Общо 4 броя с английския.
За горни класове са повече учебници, но пантофите защо се мъкнат например? Несесера? Вкъщи си има моливи и флумастри отделно... Ако нещо свърши евентуални го проверявам веднъж в месеца, ако детето е по-отговорно, може и само да казва какво да попълня..
Чашата за вода не я носим също, мие се на миялна.

# 276
Щото пантофите трябва да са всеки петък изпрани и в понеделник да са чисти. Щото в събота и неделя има домашни. Щото като започваше дистанционното преди повече от месец трябваше да вземем всички неща... щото сега трябваше да ги върнем.. щото в края на всяка седмица гледаш тетрадките и помагалата на детето, където са правили контролни, тестове и какво ли не и виждаш оценките и референциите на учителите..В края на всяка седмица, ако си родител, който се интересува от детето, виждаш цялата седмица какво са работили, как се е справяло... всеки петък му чета по два часа бате тетрадките и помагалата след училище, чета кво са писали учителите, за цялата седмица каквото е работило детето...а това не става без всички тетрадки и учебници да са прибрани в къщи. Гледам какво е правило, кой учител какво е писал...

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 21:13 от Татко Мецан

# 277
  • Пловдив/София
За първи път чувам за ежеседмично пране на пантофи... винаги досега по един срок са откарвали, после умаляват или се късат Simple Smile) Номинирам училището на Мецан за най-хигиеничното Simple Smile
И на мен ще ми е супер интересно да чета тетрадки, нямам търпение материалът да стане повече. И сега покрай ДО открих какво изобщо правят, изрешили бяха една тетрадка все пак, да не пиша само лошо.

# 278
Значи няма майтап, наистина всеки петък се прибират и перат обувките, с които е в училището вътре, и в понеделник са чисти и изпрани, честно, такова изискване има... И всички подове на училището се мият два пъти на ден с препарати, с очите си съм го виждал. А тетрадките и помагалата всеки петък ги чета подробно, включително с референциите на учителите и с оценките им, засега ми отнема два часа, защото за мен материалът все още е елементарен, нагоре не знам колко ще ми отнеме...но чета подробно и с разбиране. Много тетрадки са, не е само една. Доста нещо е
..два часа чета сериозно братче. После за пропуските, които съм видял, набивам канчето на детето,😃😄 не знам докога ще издържа, ама засега го правя.

# 279
  • В офиса
За много години момичета и момчета! Здраве в семействата ви. Да преборвате трудностите с лекота и да ръсите живота обилно с мечти и с щипка авантюра.

Как тежеше раницата на второкласничката днес... Как я занесе не знам, то аз едва я вдигах, а аз съм яка мацка. На Малката бе по-лека, но пък тя е шепа човек. Да се оправят. Аш, разбирам те напълно, но пък аз не се гневя на такива неща. Да, може да се избегне, но в случая е само веднъж и така де, в живота по принцип не винаги е лесно, удобно и подредено и да се понапънат за нещо - било даже да си занесат раниците, няма да ги събори.

Аз вчера си дадох сметка колко съм се занимавала с големите и колко не се занимавам с малките. И ми стана криво. Колко неща съм им разказвала и показвала на големите. Даже и назад като си говорихте за филми - всички български филми сме изгледали, цитират свободно реплики от тях, разпознават препратки. Та те знаят старите Стар Уорс много по в детайли от  мен.  А малките са плод на масовата култура, на тик-ток клипчетата. Мислех си, че е разлика в поколенията, но май не е. Вчера за пръв път решавахме задачи с второкласничката (хора, не ми се карайте, знам че всички се занимавате много повече) Осъзнах, че с големите, колкото и да разправям, че се оправят сами, докато стигнат до там да се оправят сами, съм се занимавала с тях. И нямам предвид само да преглеждам тетрадки, а да правим заедно неща отвъд училищния материал.

# 280
  • софия
Вчера за пръв път решавахме задачи с второкласничката (хора, не ми се карайте, знам че всички се занимавате много повече)
Тинки, аз и това не съм правила. Изобщо в училищен материал не съм се занимавала - нито съм проверявла, нито съм преподавала (второто защото не умея). Виж на тема емоционално състояние на децата много съм бдяла и съм се намесвала и съм водила сериозни дискусии в училищата им. Няколко пъти. Просто винаги ми е било важно да знаят, че има някой зад тях. И така постепенно се научават после сами да отстояват позициите. Това ми е било намесването. Както и друг път съм казвала - може би бавно узрявам. Възхищавам се на родители, които имат цялостен поглед и последователен подход. По-младите ми приятели с малки деца са такива ..... ехееее като пример от списание са. С цялото си сърце им се радвам.

# 281
Значи няма майтап, наистина всеки петък се прибират и перат обувките, с които е в училището вътре, и в понеделник са чисти и изпрани, честно, такова изискване има... И всички подове на училището се мият два пъти на ден с препарати, с очите си съм го виждал. А тетрадките и помагалата всеки петък ги чета подробно, включително с референциите на учителите и с оценките им, засега ми отнема два часа, защото за мен материалът все още е елементарен, нагоре не знам колко ще ми отнеме...но чета подробно и с разбиране. Много тетрадки са, не е само една. Доста нещо е
..два часа чета сериозно братче. После за пропуските, които съм видял, набивам канчето на детето,😃😄 не знам докога ще издържа, ама засега го правя.
Мецане, затова те номинирах за "Баща на годината"!!! YumWinkInnocent
У нас всичко това го върши моя милост. ММ е над тези неща - до такава степен, че имам чувството, че не се връща от открития космос. Всеки петък го карам малкия да взима всичко и събота и неделя преглеждам. Вече ми е нанагорно с къщата работа и грижите по ремонта, ама кво да правиш Thinking. Радвайте се, че децата са на училище. Моят вече изкукурига. Чудя се кого и как да съдя за причинени неимуществени вреди SmileySweatSmileySweat Smile

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 09:55 от Pulitash

# 282
  • София
За много години, бандичка! Да сте живи и здрави вие и семействата ви!

Признавам, че не успявам да ви следя редовно, но сте ми определено част от социалния кръг и си ви мисля.

У дома аз съм уж отговорникът по "учебната част", но имам помощници по някои "дисциплини", по които никак не се чувствам в свои води. Например физиката... (много, ама наистина много съм далече от нея!)

За разлика от Тинки, аз много повече съм работила с малкия обаче, той е доста по-труден ученик от брат си и затова. С големия съм се занимавала като малък най-вече в посока развиване на логическо мислене посредством забавни задачи. Въобще - заниманията у нас са според темперамента и интереса на децата, не според представите и амбициите на родителите (поне от един момент нататък със сигурност) Wink

# 283
На някой са все още в къщи. Онзи ден сестра му каза, че можела да се занимава с него и съм на косъм да и го пробутам ( да следи кога къде виси). Чантата му, всъщност са две е доста тежка, бях ги теглила нещата - чисто 18 кг ( без проектите и нещата за физическото). Принципно си стоят в училище нещата им, но на края на седмицата го карам да си ги носи, че да съм сигурна, че е разбрал какво трябва да прави.Когато беше на училище имаше тефтер, в който си записваше задачите (класната им им ги подари). Сега разчитаме, че ще погледне гугъл класрум, но само си разчитаме, защото за 15 дни не видя задачите, които имаше.
Честита Нова година! Да е благодатна и мирна, другите неща ще ги оправим.

# 284
Титина, събра ми очите с тези 18кг! Всяка седмица ли ги носи?
При нас до 3ти клас някъде учителката им казваше какво да си вземат, а от 4ти аз експлицитно напомнях какво да не носи вкъщи, за да е макс лека раницата за уикенда. Държах да връща само листите с контролни и упражнения, по английски нещата и тетрадката по БЕЛ.

Общи условия

Активация на акаунт