Образователен Говорилник_тема 11_празнична_:)

• 23 440
  • 758
  •   1
Отговори
# 645
Ти мъ уби!
Ако си слагам ваксина, естествено че ще бъде единствено одобрените от ЕС и България.
Вярвам на нашата медицинска система и ако имаше единно мнение в медицинските среди, нямаше да се колебая изобщо.
Но има много български лекари, поне това чета в нета, които изказват резерви към ваксината. Те разбират, не аз, аз само ги чета. Други казват обратното.
И обикновен човек като мен се побърква на кого и какво да вярва.

Но определено никога не бих отишъл в Сърбия да си сложа ваксина, дори и утвърдена такава. А пък китайска - абсурд!

Не вярвам на Китай и на нищо китайско. Вярвам на България и българските специалисти.
В случая обаче различни български специалисти са на различни мнения и затова не знам на кого да вярвам.
Вярвам на Лейка. Ако тя каже, че ваксините на Пфайзер са безопасни, ще се ваксинирам.

# 646
  • София
Пипи2013, от 17 години редовно се ваксинираме срешу грип. Не само че не хващаме гриповете, ами и доста по-рядко боледуваме от всякакви хреми/ангини и т.н. Та тезата за изнежването хич не ми хваща вера.

# 647
  • Пловдив/София
Пипи2013, от 17 години редовно се ваксинираме срешу грип. Не само че не хващаме гриповете, ами и доста по-рядко боледуваме от всякакви хреми/ангини и т.н. Та тезата за изнежването хич не ми хваща вера.
Може, а можв и да е комбинация на други фактори (да сте се калили повече чрез спа напринерн:)). Лекари са ми го казвали, не препоръчват млади здрави хора да слагат противогрипна. Други препоръчват. Но на мен ми звучи логично за естествените защити, затова съм избрала този вариант.

# 648
  • София
Ахахах, пиша-бриша коментар към Мецан, че трябва си избере на кои авторитети да вярва и ние затова си имаме Lejka и тъкмо да му вмъкна цитата и гледам той баш същото дописал. 😄😁

# 649
Против ваксината съм, а не съм антиваксър.
Което ме спира, е липсата на информация за страничните ефекти
и вече започнаха да излизат разни...неща
https://www.bbc.com/news/world-europe-55839885

# 650
А така, Титина, добре, че се появи да го кажеш, че да не съм само аз дето се съмнявам.

Ахахах, пиша-бриша коментар към Мецан, че трябва си избере на кои авторитети да вярва и ние затова си имаме Lejka и тъкмо да му вмъкна цитата и гледам той баш същото дописал. 😄😁
На Лейка вярвам безусловно. Каквото тя каже, ако има твърдо мнение, това ще направя.

# 651
  • София
И аз бих отишла до Сърбия или до Унгария за китайска или руска ваксина. Само някой да ми каже как става точно. Страничните ефекти от ковид са доста, и само един познат го изкара леко, а някои едва се отърваха и още се мъчат.
Иначе в Бг с този темп, с това управление на пандемията, ваксини за обикновените хора не си представям да има скоро. Накрая най-вероятно ще стане като с тестовете. Ще внесат някакви и който иска ще си ги купи.
Иначе попаднах на интересна случка, отивайки на среща ми казаха да се явя половин час по-рано. Човекът си организирал мини лаборатория в сградата, който иска среща - бъркат в носа внимателно, изчакваш на меко диванче и ако всичко е ок - се качваш при шефа.

# 652
  • софия
ако си спомняте, преди време споделих, че ми е трудно да си създам мнение относно ковид истерията изобщо и в частност ваксините.
Сега имам категорично мнение, за секунда не бих се поколебала да ваксинирам баща си. Същото бих посъветвала и приятелите си за техните родители.
Хубаво е, че си имаме Лейка, и аз и вярвам! Много е хубаво, макар и егоистично, да се облегнеш на някой и да се оставиш да те води!

# 653
Аз бих се ваксинирала. Но все още се притеснявам. Заради двете ми автоимунни. Бих ваксинирала и детето, и мъжа. Но пак се притеснявам заради отминала детска астма при единия и недоносеност при другия.

# 654
При нас рисковите (родителите ми) се оказа, че са го изкарали без да разберат.

# 655
  • София
Но пак се притеснявам заради отминала детска астма при единия и недоносеност при другия.
ММ е и с двете. + автоимунно заболяване. Нищо му няма.

# 656
  • София
И моите са недоносени - нямаш грижи. А, той и ММ е недоносен.

# 657
Ако вас ви няма след 5 години,  какво значение ще имат за вас проучванията.
Понякога в този живот се налага да играем всичко или нищо.
Без заболявания: приятел на 48, приятел на 56, приятел на 45, близък познат на 70. Родители на колеги - трима. 
Бог да ги прости!

# 658
  • в страната на чудесата
Мецане, исках да кажа, че върху рнк платформата е работено години. Сега просто я програмираха за вирус. Само това е новото. Науката е яко напред. Само за десет дни секвенираха вирусния геном. Абсолютен прецедент. Въз основа на това за още десет дни са уточнили онези части на вируса, които са сравнително стабилни и направиха ПСР тестовете, и иРНК. Имали са готов начин да предпазят рнк-то и след още десет дни - мишки. Все пак години са работили с рнк ваксина за ебола, за cmv, и други вируси. Не е като да е три месеца и хоп!
Най-бързото одобрение досега е за ретровир - при началото на хив пандемията. За три месеца.
Ваксините с умрял или жив вирус са с много повече потенциални нежелани реакции.
Аз ваксинирам всички около мен с противогрипна, вкл децата (от 9 годишна възраст). Само майка ми не. Тя е антиваксър и твърдо убедена, че който се ваксинира ще получи минимум деменция, рак и рога едновременно. Големият ми син ваксинирам с припомнящи дози и двойна за грип, щото образува по-малко антитела.
След 5 години всички ваксини ще са рнк, а диагностиката в издишан въздух.
Автоимунните заболявания не са противопоказание за ваксина освен тромбоцитопенията. Ние ваксинираме за грип и пневмококи всички пациенти на имуносупресия, това си е по гайдлайн.
Просто времето много се ускори. Това, което е отнемало две години преди, сега взема месец.
Аз много харесвам концепцията на чорбанов и страшно съжалявам, че не се намери един милион за нея.
Никога не бих си сложила китайска ваксина. Между руския спутник и Астра зенека и Джонсън няма принципна разлика. До юни ще започне ваксиниране на всички.
Мецане, твърдо слагаш ваксина Simple Smile

Липсват ми две неща - училището и кръчмите Simple Smile
Нещо като вица за единствената любов на бабата - моряците Simple Smile

Какъв е този дирижабъл? Май сме станали политкоректни или сме остарели, та ди развя коня три страници...

Хоуп, по-оптимистично де.

# 659
  • София

Липсват ми две неща - училището и кръчмите Simple Smile

Това все едно аз съм го писала /ама повече - кръчмите/. Joy
А първата част на поста ти - ММ. Почти идентична лекция ми изнесе при първите ми въпроси за ваксината.

Общи условия

Активация на акаунт