Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прием - първи клас - София

 • 665
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 14
Здравейте,

Дъщеря ни догодина ще бъде първи клас, а до преди почти 2 години живеехме в чужбина. В момента всички от 1,5 години сме регистрирани на нашия адрес в София и по район сме в 41.ОУ "Св. Патриарх Евтимий". Буквално до нас приключва обаче района на 20.ОУ "Тодор Минков" и 22.СОУ "Георги Раковски" като и двете са предпочитани за нас поради традициите си.

Изчетох голямата тема за начални училища в София, както и самата наредба и не ми става ясно какво става ако, както в нашия случай:
1. Не сме в първа група и в училището ни по район. Какво става ако и там не ни приемат?
2. При какви условия можем да кандидатстваме в 20. и 22. училища, съответно там само при свободни места от хората по район би бихме имали шансове? Дори и тогава - правилно ли разбирам, че шансовете ни там и във всяко друго училище в София /например 73.СУ/, което дори не ни е близо като район са еднакви?
3. И все пак - ако не ни приемат в нито едно по желание училище, какво се случва?
4. Възможно ли е прехвърляне след 2., 3. или 4-ти клас, т.е. до колко важен е този избор?

Има ли някой с опит от района около 5-те кьошета, за да сподели как стоят нещата със свободните места в последните години?

Благодаря!

# 1
 • Мнения: 9 345
От това, което знам: можете да кандидатаствате без проблем, където си искате, къде ще ви вземат е друг въпрос. За 20 и 22-ро сте 4 група, но момичетата бяха писали, че получавате 5 точки за съседен район, ако са посочени като съседни на вашия. Дали ще ви стигнат, това зависи колко са децата от районите им и колко са местата. За районното ви сте 2 група и по мое мнение шансът  да не ви вземат там е нищожно малък, не съм чула 41-во да е с голям наплив от желаещи.  Не знам какво се случва, ако се случи, предполагам ще ви насочат към най-близкото, където има места. Във всеки случай, няма да остане без училище.
За 73-то забравете, там дори деца от района 2 и 3 група остават отвън и учат в съседни училища. Прехвърляне е възможно, по усмотрение на директора и наличие на свободни места, което за търсените училища е слабо вероятно да се случи. За 5-те кьошета не знам, не ги следя.

# 2
 • Мнения: 14
Благодаря, Poppea!

Правилно ли разбирам, че при всяко класиране се запълват съответните групи по техния ред, но примерно 4-та група е най-вероятно след 3-то класиране да се покрие?

Поздрави,

# 3
 • Мнения: 9 345
Ами зависи. Има училища, които и за 2 ра група не остават места, на никое класиране. Тоест, запълват местата на 1-во с 1група и никой не се отказва. А има такива, в които 4 група влизат още на първо класиране. Зависи вие към кои сте се насочили. За 20 и22 конкретно не знам как е.

# 4
 • Мнения: 14
Благодаря много!

Ако някой има информация за класиранията последните години на 20., 22. и 73. училища - ще съм много благодарен!

# 5
 • Мнения: 9 345
Благодаря много!

Ако някой има информация за класиранията последните години на 20., 22. и 73. училища - ще съм много благодарен!
За 73-то вече ти казах - последните години там приемат само 1 група. Дори по-миналата година и за 1 група нямаха достатъчно места, имаше некласирани деца, но стана скандал и се наложи да увеличат бройките за прием. За 2-ра и 3-та дори не стига, остават деца отвън. За 4-та изобщо не виждам възможност. Районът му е много голям заради МанЛи и Кръстова вада (части) - това са нови квартали без училище, но с много строителство и млади семейства с деца, и част от техните деца са в района на 73-то, плюс децата от Гоце Делчев и стават много.
За 20 и 22 не знам.

# 6
 • Мнения: 364
По въпроса дали в някои училища е по-лесен приемът на по-късен етап, личното ми мнение е: по-скоро да. Кварталното ни училище е доста желано (не е от изброените по-горе в темата и не е в районите им), като всяка година има истории с борби и нерви за прием в първи клас. Нататък обаче има доста случаи на отписани поради преместване, заминаване в чужбина и т.н., на чиито места записват нови деца. Голямото ми дете е 6 клас и досега всяка година имат по някой отписан и някой нов, при това от новите има от съседни райони и т.н., които не биха отговорили на високите критерии за прием в първи клас.
По въпроса за училищата в темата:
За 73-то подкрепям горните мнения. Разбира се, може да се пробвате „между другото“, „за всеки случай“, но не е разумно да го броите като вариант. Спомням си една година, в която имаше куриоз - понеже все някъде трябва да се тегли чертата, имаше критерий разстояние, съответно приети и неприети деца от един и същ блок, тъй като единият вход бил по-близо до училището от другия. Но като цяло там всяка година се чудят как децата от прилежащия район и/или с братя и сестри в училището да успеят да приемат, камо ли да останат места.
За 20-то и в 22-ро – и в двете имам познати, които успяха да си запишат децата без да живеят в района. Подчертавам - това беше преди няколко години, когато критериите бяха други, но пък от друга страна наборите бяха по-големи и приемът като цяло – по-тегав повсеместно. Сега не знам актуалното положение какво е при тези училища, но не пречи да следите, да подадете кандидатури и пак да следите. Има вероятност да обявят допълнителен критерий за съседен район и това да Ви увеличи шансовете.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 457
В последните 2 години приемат само първа група в 73-то училище, паралелките са само три.
За 22-ро в съседната тема на 22-ро пишеше, че са приемани и деца от съседен район.

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 2 224
Здравейте,
Аз също се вълнувам живо от темата, но тепърва се ин ормирам и ще съм признателна, да ме насочите къдехда прочета как се формират точките.
Ние сме в районна на 20, а 22ро ни се пада граничен район, са дпесна регистрация от 2 години. Как са пресметне точките!

Да призная много се колебая кое от двете училища да предпочетем. От една страна се притеснявам дали искамете детето да започва с труден втори език като немски или френски в 20, от друга страна има много хубави отзивипза учителите които ще поемат догодина 1ви клас в 22, но ни притеснява ситуацията там след 4 клас...много се чудим....а и процедурата не познавам. Знаете ли към коя дата става ясно първото класиране. Автоматично ли се пристъпва към второ класиране.

# 9
 • София
 • Мнения: 27 628
Ходиш на място и говориш с директорките. Аз имах много подобен казус в Младост.
Все още няма система /като за билетите - обещаха ни, а не работи/, така че личните симпатии работят.

Общи условия

Активация на акаунт