Банята - 37 тема

• 55 028
  • 769
  •   1
Отговори
# 720
Може и с аквапанел(армирана циментова плоскост, шпаклована и хидроизолирана още при производството), по спецификация си е точно за бани и за външно опаковане на сгради, само че е значително по-скъп, тежък е и с него се работи доста по-трудно, отколкото с гипсокартон. Засега не мога да дам мнение за дългосрочни ефекти, защото не използваме още помещенията, в които с доста зор го наместваме в момента.

# 721
Гипскартонът в бани задължително е от този за мокри помещения (зелен отзад, мисля).

# 722
Има си гипскартон за бани (зелен е, по това се познава) и не съм забелязала баш от него да се натоварва цената на банята.

https://www.home-max.bg/gipskarton-rbi-12-5x1200x2000/

# 723
  • Перник
Дидиела
  Защо  мислите така. Нашата едната е с гипсокартон.
Ами майстори казват,че не е препоръчително във влажни помещения, освен ако не бил някакъв специален гипсокартон за мокри помещения , който пък бил доста скъп! Цитирам моите майстори!

Не е чак толкова скъп https://stroitelni.bg/%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B0 … b-95-mm-2782.html
А и върху него се полага хидроизолация.

# 724
  • Велики Преслав
Искам да си купя джакузи за банята. Обаче имам въпрос. В практикеар има едни от 1000 лева, но ми се струват некачествени. Накой знaе ли добро джакузи, на цена до 2500 лева.
   ПС. Няма да се ползва постоянно. Банята е голяма, та искам да я запълня.

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 14:37 от Vasil Vasilev 676271

# 725
Две от стените в банята ни са гипсокартон - най-вероятно от правилния, не се интересувах от грубия строеж. Целите стени са налепени с гранитогрес. Проблеми нямаме. Бойлерът обаче е закачен за тухла (той не е в банята).

# 726
Ние също имаме гипсокартон по стените в банята - от зеления на Кнауф. Стените по принцип са тухлени, гипсокартонът е върху тях за изправяне на неравностите и за допълнителна топлоизолация. Върху него директно ще се лепят плочките, без хидроизолация или нещо друго допълнително. Самите гипсокартони са лепени и дюбелирани.

# 727
Аз имам от зеления гипскартон в най-мокрото място - душ зоната. Наложи се да поставим един лист само защото при слагането на плочките се оказа, че трябва да се слага изрязано 1 см  парче. И вместо това залепихме един картон на другата стена и всичко пасна точно. Все едно, проблеми не е имало.

# 728
Ами на мен никак не ми се иска картон в банята по 2 причини - ще вземе от пространството и нямам доверие на майсторите колко добре ще хидроизолират.
НО те днес са си признали, че никога не са правили мазилка за изправяне та стената и не са сигурни, че ще се справят/ има места с до 3 см разлики/.
Та сега май ще трябва да се примиря и да си сметна ще се вложим ли в бюджета с аквопанел вместо картон.

ПП може и да не съм права, но вече малко се дразня как на всякъде решението им е гипсокартон, включително и в др помещения.

# 729
Аз също се дразня от този гипскартон. Той изяжда и малкото налични сантиметри в преобладаващо малките ни бани. Майсторите масово нито могат да изравнят мазилка, нито им се занимава.
 Но това е положението - особено при стара тухла, като се свали цялата мазилка от хоросан/цимент, се оказва, че част от тухлите стърчат, други са по-навътре. Полагането на нова мазилка би било много скъпо.

# 730
Една стена в банята е с аквапанел тук-там за пълнеж, друга в мокрото помещение е на конструкция, беше доста трудно заради проклетията на материала, така че правено е, стените си стоят, солидни и чудесни, но да, скъпо е. Не се е налагало да убеждаваме майстори и да слушаме как няма да стане, защото мъжът ми го направи сам.

# 731
Аз да попитам по повод дискусията за гипскартона в банята - той директно на стената ли се лепи или се закрепя за онези шини? Т.е. чудя се колко сантиметра отнема от всяка стена.

# 732
  • София
Искам да си купя джакузи за банята. Обаче имам въпрос. В практикеар има едни от 1000 лева, но ми се струват некачествени. Накой знaе ли добро джакузи, на цена до 2500 лева.
   ПС. Няма да се ползва постоянно. Банята е голяма, та искам да я запълня.

За хидромасажните вани са им важни помпите и системите, другото е обикновена вана. Хубавите системи, примерно Koller, само те са по над 2500 лв. Виж Акварелакс например, те поне доскоро работеха с италиански помпи и немска електроника, пък и най-хубавото е, че в случай на нужда имат резервни части и сервиз. Викард също, но не ги знам какви системи влагат.  Защото повечето от другите са китайски, а истински хубавите марки (примерно Bellagio, Jacuzzi или словенските Kolpa San) са на двоен на твоя бюджет и отгоре.

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 16:54 от MayBach

# 733
Металната конструкция е ако изграждаш стена, те носят. Но ако има стена тя си носи картона и той се лепи на нея.

# 734
По някакви сайтове четох, че не трябвало да се лепи гипскартона, защото картонът отзад се отлепял от влагата на лепилото. Трябвало винаги да е завинтен картона на онези метални профили към него. Не знам, четох само по сайтове на производители и затова попитах.

Общи условия

Активация на акаунт