Банята - 37 тема

• 55 045
  • 769
  •   1
Отговори
# 705
Е, значи всичко е на 6. Laughing Ако сложите външна мрежа, в смисъл от външната страна на стената една алуминиева рамка с мрежа (комарник), за да не влизат гадини (дори на висок етаж в центъра на София имам достатъчно хвърчащи гадове, а в къща са още повече), това, че прозорчето ти е високо, няма да е проблем. То може да си стои частично отворено (притворено) цяло лято и да не ти се налага да се катериш. Отваряте го началото-средата на май и го затваряте края на септември-началото на октомври. За студените месеци аз бих препоръчала все пак, ако има възможност, да си сложите и вентилатор/абсорбатор за баня (или как там се казваше), за да не се налага да отваряте. Много бързо става студено с отворен прозорец през зимата, вярно че парата излиза бързо, но и бързо се изстудяват стените, което създава предпоставки за мухъл.

При тесни и дълги помещения няма особено много варианти за разположение. За вкопаването на структурата, мисля, че съветът на ЧС за топлоизолиране на нишата е отличен.
Остава само да си избереш плочки и сте почти готови.

# 706
За студените месеци аз бих препоръчала все пак, ако има възможност, да си сложите и вентилатор/абсорбатор за баня (или как там се казваше), за да не се налага да отваряте. Много бързо става студено с отворен прозорец през зимата, вярно че парата излиза бързо, но и бързо се изстудяват стените, което създава предпоставки за мухъл.

Всъщност ако човек е там проветряването на баня зимата е много ефективно - вкарва се студен въздух за кратко, така стените не изстиват, а въздухът се стопля. И като се стопли студен въздух става много сух и пие влага като сюнгер. После пак се отваря да влезе нов студен и така няколко пъти и банята изсъхва.

# 707
Е, само че за това проветряване, трябва да се разкарваш до банята. Аз съм с прозорец, както казах, като отворя на ножица и избягам от банята, след 5 мин. вътре в банята си е доста студено. Повърхностно стените си изстиват доста бързо. Не е за дълго, но все пак. А и не ме кефи да се занимавам няколко пъти да отварям и затварям.

И да допълня - по обясними причини няма как да оставиш притворен прозорец на ножица, докато се къпеш през зимата. Така че ако обичаш по-горещи и/или дълги душове, няма как да излиза поне нещо, докато се къпеш.

# 708
Само това прозорче ми е доста високо и аз, за да го отварям трябва да стъпя на нещо. Има някакъв механизъм да се отваря от долу, ама нали е за моя сметка, на ММ му досвидя Sweat Smile
Ето кой трябва да прави проветренията зимата. Друг вариант е да ти вземе детско стъпало за баня. Wink

# 709
Детското стъпало за баня е страшно полезно. Като стъпя на него, стигам почти до тавана. А мога и да седна на него, ако има нужда.

# 710
  • Пловдив
За пръв път чувам за подобно стъпало Thinking
Благодаря, ще проверя!

# 711
Детски стъпала/столчета за баня/тоалетна има в Джъмбо.

Преди време някой беше питал за закачалки за лира в банята. Качвам моите - купувала съм ги от Баня стил преди години, много са ми удобни.

# 712
Здравейте! Търсим бюджетна самостоятелна мивка без шкаф за монтаж на стена. Искаме да е широка 90-100 см. и с място за поставяне на принадлежности. Оказва се, че такова чудо рядко се среща. Попаднахме на това - https://fayans.bg/umivalnik-neo-1000.a2218
Притеснява ме дали няма да се окаже прекалено тежка за монтаж на стената, а също така за Фаянс не съм чувала кой знае какви суперлативи... За капак на това, няма къде да видя мивката преди да я купя - заради размерите магазините не я поддържат като мостра. Моля за мнения и евентуално предложения!

# 713
  • Перник
Здравейте! Търсим бюджетна самостоятелна мивка без шкаф за монтаж на стена. Искаме да е широка 90-100 см. и с място за поставяне на принадлежности. Оказва се, че такова чудо рядко се среща. Попаднахме на това - https://fayans.bg/umivalnik-neo-1000.a2218
Притеснява ме дали няма да се окаже прекалено тежка за монтаж на стената, а също така за Фаянс не съм чувала кой знае какви суперлативи... За капак на това, няма къде да видя мивката преди да я купя - заради размерите магазините не я поддържат като мостра. Моля за мнения и евентуално предложения!

Мивката в сегашната ни баня е Фаянс. На почти 16 години е. Преди 2-3 години се появи пукнатина, но най-вероятно някой е изпуснал нещо в нея. Моноблокът ни също е Фаянс. И той издържа без повреди повече от 10 години. Така че аз съм с положително мнение за марката Simple Smile Мивката за новата ни баня също е Фаянс, но е по-скоро случайност, защото гледахме да ни хареса шкафа Simple Smile

# 714
Здравейте,  имам нужда от съвет, защото майстора ме изненада.
Това е разположението, а отдолу е мазе.
Тръбите за мръсна вода са пуснати директно в мазето от всяка точка- мазето няма да се ползва.
Сега майстора иска и чистата вода да направи така-бойлер в мазето и от там да тръгват тръби към всяка точка.
Аз съм объркана защо е нужна цялата тази разпръснатост и хамалогия.
Моля за съвет, да послушаме него или да си настоявам за моята схема как си го представям- идва чиста вода при бойлера и от там върви по стената.

# 715
  • Перник
Здравейте,  имам нужда от съвет, защото майстора ме изненада.
Това е разположението, а отдолу е мазе.
Тръбите за мръсна вода са пуснати директно в мазето от всяка точка- мазето няма да се ползва.
Сега майстора иска и чистата вода да направи така-бойлер в мазето и от там да тръгват тръби към всяка точка.
Аз съм объркана защо е нужна цялата тази разпръснатост и хамалогия.
Моля за съвет, да послушаме него или да си настоявам за моята схема как си го представям- идва чиста вода при бойлера и от там върви по стената.

И при нас организацията е почти същата, само местата на банята и кухнята са разменени Simple Smile Чистата вода влиза през мазето, което обаче не е под тези помещения, а от другата страна на коридора. Мазето се ползва активно Simple Smile Мръсната вода излиза директно навън.
Бойлерът ни категорично ще е в пералното. Така е по проект и до момента никой не е предложил друго. Освен да се освободи пространство във въпросното помещение, аз лично не виждам друга причина бойлерът да се сваля в мазето Thinking
Попитай майстора защо предлага неговия вариант. Може да има причина, която ние непрофесионалистите не разбираме Simple Smile

# 716
Единственият му довод е, че стената, по която трябва да вървят тръбите в банята е мн тънка.
Моето уточнение.....и преди ремонта по тази стена си бяха тръбите, а другото помещение е било кухненски бокс и огледално  на мивката сега е била мивката в кухнята....как преди 50год. са ги прекарали си питам аз.
И сега са се захванали Вик майстора и тези, които ще правят банята да искат картон, за да изправят стените... тоест, стената ще стане по-дебела.
Общо взето днес ме обстрелват с някакви неща, които никак те ми си искат, ама нали съм жена и една баня не към направила, май трябва да си замълча.

# 717
  • София-в сърцата на моите деца
Единственият му довод е, че стената, по която трябва да вървят тръбите в банята е мн тънка.
Моето уточнение.....и преди ремонта по тази стена си бяха тръбите, а другото помещение е било кухненски бокс и огледално  на мивката сега е била мивката в кухнята....как преди 50год. са ги прекарали си питам аз.
И сега са се захванали Вик майстора и тези, които ще правят банята да искат картон, за да изправят стените... тоест, стената ще стане по-дебела.
Общо взето днес ме обстрелват с някакви неща, които никак те ми си искат, ама нали съм жена и една баня не към направила, май трябва да си замълча.
Не позволявайте да се слага гипсокартон в баня!

# 718
  • Велики Преслав
Дидиела
  Защо  мислите така. Нашата едната е с гипсокартон.

# 719
  • София-в сърцата на моите деца
Дидиела
  Защо  мислите така. Нашата едната е с гипсокартон.
Ами майстори казват,че не е препоръчително във влажни помещения, освен ако не бил някакъв специален гипсокартон за мокри помещения , който пък бил доста скъп! Цитирам моите майстори!

Общи условия

Активация на акаунт