Банята - 37 тема

• 55 805
  • 769
  •   1
Отговори
# 390
И как избягваш натрупването на замазка? То освен планиране се иска и материал, за да се вдигне нивото на всичко.

Плочата е стандартно на едно ниво, дали е баня или коридор или спалня все тая. Ако влизам на плоча, първо намирам най-високата точка(обикновенно е в някой ъгъл или при входната врата), добавям необходимите мм спрямо избраната настилка и основа и вече знам в колко мм. трябва да събера сифона в банята. Ако влизам на готова замазка, къртим замазката в банята(тя е най-малко). Тук сте прав, често заради геометрията на банята с наклоните, не излиза сметката при готова замазка с 5-10 мм. Тях ги надигам с подложката на ламината/дебелината на паркета/саморазливна/лепило при гранитогрес.
Wink

# 391
  • Пловдив
Може да се получат нещата без праг,но както са казали преди мен,често трябва да се поразкърти малко и от плочата.
Първият ВИК,който дойде на къщата ни,ме убеди ,че при нас няма да стане без вдигане на нивото,защото банята е голяма,искаме вана в срещуположния край и за да се дадат наклоните се получава разлика в нивата.Не ми се искаше,но се съгласих.
Преди да положим замазката от 6 см,се оказа,че майсторът е допуснал груби грешки.Наложи се да идват нови ВИК специалисти,които не само поправиха красотите на първия,но и вкопаха всичко ,за да дойде целият под на едно ниво.
Така че ,дори тръба по пода на 3м+ от първоначалната си точка се покри от замазката.

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 21:09 от nelina_london

# 392
В моя соцапартамент нивото на мозайката в банята е 2 см. под нивото на коридора, плюс около сантиметър плочки. Банята е малка, обаче. Като се изкърти мозайката, ще си дойде точно на нивото на коридора с плочките (мраморни, които нямам търпение някой ден да ги изкъртя).
Явно съм късметлийка.

# 393
В моя соцапартамент нивото на мозайката в банята е 2 см. под нивото на коридора, плюс около сантиметър плочки. Банята е малка, обаче. Като се изкърти мозайката, ще си дойде точно на нивото на коридора с плочките (мраморни, които нямам търпение някой ден да ги изкъртя).
Явно съм късметлийка.
Мда, обаче най-вероятно сифона на комшията отгоре е горе на тавана ти... или имаш доста натрупани настилки в коридора. Wink

# 394
Е, и моят сифон е на тавана на комшията отдолу. Не е ли така навсякъде?
Не, нямам натрупани много настилки, само един пласт е в коридора (въпросните мраморни плочи), всичко си е направено така оригинално. В другата баня (тоалетна с мокро по проект), мозайката в помещението е на нивото коридора без плочки. Та и то ще може да се изравни без проблем с нивото на коридора, или дори може да е със сантиметър по-ниско.

# 395
Е, и моят сифон е на тавана на комшията отдолу. Не е ли така навсякъде?
Не, нямам натрупани много настилки, само един пласт е в коридора (въпросните мраморни плочи), всичко си е направено така оригинално. В другата баня (тоалетна с мокро по проект), мозайката в помещението е на нивото коридора без плочки. Та и то ще може да се изравни без проблем с нивото на коридора, или дори може да е със сантиметър по-ниско.
Simple Smile При старото строителство и при панелното, често вместо да се чудят как да съберът сифона, пробиват плочата и го връзват на долния етаж. Така вече почти не се прави, освен в еднофамилни къщи.

# 396
Абсолютно. Знам как е в стари сгради - поглеждаш си тавана, а от него висят разни тръби (каменинови даже) и прочее неща. И трябва да ги търпиш в своя си апартамент. Затова сега всекиму неговото си - всичко твое си е при теб. Обаче се вдига нивото на банята.
И решението е или къртене на замазката в банята и после разбиване на самата плоча (което на мен не ми харесва), или вдигане на нивото в целия апартамент (но сваля таваните), или прагче.

# 397
Искаме снимки за илюстрация!

Сифоните не се ли "връзват" към хоризонтална тръба в замазката на пода, която пък хоризонтална (относително) тръба влиза във вертикалната мръсна тръба? Или аз нещо съм се объркала.

Моите бани са построени изначално в края на соц-а с (очевидно) добре измислена дебелина на замазката на плочата, така че мръсната тръба си е в замазката, но замазката на останалата част от апартамента е толкова дебела, че нивото в банята е по-ниско. И не, не излизат тръби в банята нито на мен, нито на съседите, всичко е в шахта.

# 398
Замазката е досатъчно дебела и като се махне побира всичко при старото панелно и не само, строителство (виждала съм от 5 до 8 см). Мозайката и тя дава сантиметри за размах.
man_darin_ka Само в ЕПК и стар монолит съм виждала тръбата от сифона в банята на съседа или фекалната да излизат през тавана на долния апартамент и да влизат в общата, която също е открита (не е в пакет/шахта). При панел винаги е в пода под мозайката сифона, другата излиза пред пакета.

# 399
  • София

Тръбите в които влизат каналите от мивка,сифон и тоалетна от горния апартамент

# 400
E, при мен това разклонение е явно в шахтата и на нивото на моя апартамент. В 2 ЕПК-та също не съм виждала да има  подобно нещо, явно в стари тухлени сгради има такива.
Но и в този случай тръбата на сифона не е по средата на тавана, а явно си върви хоризонтално в замазката и чак в ъгъла, при вертикалната тръба, пробива плочата.

# 401
Както и да е, Мандаринка, на едно мнение сме. Банята става без праг!
Simple Smile Важното е, според мен, да не вярвате сляпо на първия майстор, като каже, че не става без! Да може да е и такъв случай, може и да не му се разправя.

# 402
  • София
Въпрос: Търся тоалетна за окачване, ама не такава като ходя да върша някакви неща да ми оплисква дупето Laughing Relaxed Препоръки?

Къде правят хубави проекти на бани (магазин, в който се продават плочките, не интериорен дизайнер)?

На мен ми хареса проекта, който ни направиха в СИМА(София). Безплатен е, но е със запазване на час и не го получаваш на носител или нещо такова, а ако си закупиш плочките от тях тогава го получаваш, иначе го правите и си го разглеждаш и ако не те кефи си заминаваш по живо, по здраво Simple Smile

# 403
Въпрос: Търся тоалетна за окачване, ама не такава като ходя да върша някакви неща да ми оплисква дупето Laughing Relaxed Препоръки?

Къде правят хубави проекти на бани (магазин, в който се продават плочките, не интериорен дизайнер)?

На мен ми хареса проекта, който ни направиха в СИМА(София). Безплатен е, но е със запазване на час и не го получаваш на носител или нещо такова, а ако си закупиш плочките от тях тогава го получаваш, иначе го правите и си го разглеждаш и ако не те кефи си заминаваш по живо, по здраво Simple Smile
Калина, сещам се за какво говориш, но за съжаление всички конзолни тоалетни, които съм виждал са с директно оттичане. Мисля, че все още има стоящи тоалетни на фаянс или видима с отвора отпред.
За проектите за сега най-приличното което съм виждал е от джесика и баня стил, но имайте в предвид, че това са проекти, чиито цел е избора на плочки. Един интериорен проект на баня включва  доста други неща и е трудоемка работа, което разбира се се заплаща, съответно има смисъл при желание за по-луксозна баня. Смисъл такъв... на фона на >6-7хил. лева за банята, 600-700 лв. за да е всичко точно е ОК. Разбира се, имам личен интерес да обяснявам това, но такова е и моето убеждение. Wink

# 404
по темата една сравнително бюджетна баня с голям прозорец, която направих наскоро.
Балкон усвоен за баня виждам за пръв път. От там нататък обаче виждам само недомислия. Душ къде е или няма? Това стъпалце пред ваната като стане хлъзгаво къде ще се държиш? И най-вече, къде е отоплението на това огромно помещение с външна стена и голям прозорец? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт