Банята - 37 тема

• 55 069
  • 769
  •   1
Отговори
# 660
  • Пловдив
Тъй като изобщо не харесвам широки фуги от гледна точка почистване, искам да попитам каква е минималната фуга, която трябва да се остави?
Банята е малка 1,30 м.Х 2,54м. и това, без още да е изправяно, че е много криво.
Ще търся не много големи плочки, макс 25*50см.
Тепърва ще обикалям. Знам само, че в по-голямата си част, искам да са бял гланц, че да светне малко.

# 661
Дроид, за да са ти малки фугите, трябва да са ти качествени плочките. Принципно съм чувала, че 2 мм. фуга е най-малката. Но, калиброваните плочки могат и с 1 мм. по принцип. Но калиброваните плочки са по-качествени, вносни, съответно са и по-скъпи.
За оптичното уголемяване - смятам, че гланц плочки са по-добрия вариант за малка баня, защото гланцът отразява повече светлината и създава усещане за простор.

Аз също мразя фугите и смятам, противно на общоприетото мнение, че за малка баня големи плочки с по-малко фуги е по-добре. Виждала съм на Мараци широкоформатни - дължина 90 и няколко сантиметра, гланц, бели - дори на мен, дето не харесвам бели плочки по принцип, ми харесаха, особено едни декорни, които са дюс бели, с 3-черти (резки) в горната част. Ето виж на този сайт това примерно
https://studiosense.bg/product/1719/plochki-ragno-fantasy.html
https://studiosense.bg/product/13350/plochki-za-banya-i-kuhnya-m … razzi-chroma.html
или това - с декорни плочки със сребристо още повече ще блесне на светлина.
https://studiosense.bg/product/4040/plochki-za-banya-ragno-grace.html

ето и едни бели широкоформатни калибровани, но цената вече е друга
https://studiosense.bg/product/1975/plochki-za-banya-i-kuhnya-ma … i-essenziale.html

Някои от тези примерни плочки са калибровани, други - не са, но всички са изключително висококачествени, тънки. Намалени са, защото са по-стари колекции. Просто на място като ги видиш, веднага си личи качеството на плочката - независимо дали е гланц или мат, в сравнение с обикновените, така да ги нарека.

Но ако майсторът ти не е работил с широкоформатни плочки, по-добре да не се учи на твоята баня.

# 662
  • София
Droidd, ако става дума за ново строителство, широкоформатни плочки с минимални фуги са риск, ако не ги прави опитен майстор. Казвам го от опит с пукнати плочи при съседите ни заради липса на деформационни фуги на едната стена.

# 663
Според мен напукване на плочки при употреба може да се получи при некачествени плочки с некачествено покритие. Или пък майсторът е плякал кюфтета лепило. При кюфтетата се получава(ло) напрежение, защото зад части от плочките е кухо, а в други части има лепило. И при нормалното слягане на нова кооперация, евентуално, без да е задължително, естествено. В къщи имам една плочка италиански фаянс (купих я да си видя цвета на място) - двойно изпечена бяла глина, гланц, калибрована. Падна вертикално върху гранитогрес в 2 сантиметровата дупка между стената и сушилнята. Отчупи се едно малко триъгълно парченце от края на плочката, по повърхността (гланца) няма абсолютно никакви поражения. Двойно изпечената  бяла глина и калибрирането, т.е. лазерно рязане след изпичане, а не преди това, елиминират на 99% проблема с разширяването. 

Добре е да уточним и какво имаме предвид под криви стени - неравни или ъглите не са прави, а остри и тъпи. Това разграничение ми го каза един майстор на фина шпакловка на жилище СС - каза, че ще ми направи стените гладки, но няма да са равни - по ъглите и като повърхност (не може да компенсира с фината шпакловка всички "дупки" и "бабуни", така да ги нарека, по самата стена). На Дроид ще ѝ слагат гипскартон, доколкото разбрах, предполагам, че жилището е старо строителство.

# 664
Чистата площ на банята ни е 6 кв. м (може и малко повече). Тези двете на тавана са абсолютно достатъчни, отделно и самото огледало има осветление (при нужда).
Едното тяло е центрирано над частта за къпане, а другото - над сухата част.

# 665
Здравейте,

Да попитам, някой от вас има ли отзиви за шкафовете на баня на Роса? Спрели сме се на модел Victoira- N, като от снимката.
Ще се радвам да споделите от къде купувате вашите мебели за баня, понеже ни предстои обзавеждане  Simple Smile

# 666
# 667
  • Перник
Купихме тези https://www.shop.triano.bg/komplekt-za-banya-deya1 от магазина, от който си купихме и всички плочки (за баня, кухня и коридор).

# 668
Здравейте,

Какво ми е мнението за мебелите на интеркерамик, харесала съм това?
Също стоманена или алуминиева лира, предвид, че почти няма да се ползва радиатор в банята, на ТЕЦ сме Simple Smile

# 669
Здравейте! Нахлувам в темата с молба за идея, съвет, мнение. Ще правим баня и сме се спрели на стил, но удряме на камък с наличното по нашите географски ширини.
Кажете къде да намерим шкаф за баня на прилична цена, предвидили сме 5-600лв само за шкафа.

Това е цялостния облик на стената.

# 670
  • Варна
PVC или ламиниран МДФ търсите? За тази цена с този размер трудно ще намерите според мен.
Остава да си поръчате на дърводелец или при някой български производител на PVC шкафове да ви изработят по размер и модел. Малко по-нагоре съм дал сайт на такъв.

# 671
Шкафа ще се мокри, защото е фронтално на душа, предполагам пвц ще е по-удачно. И при мебелист е вариант да поръчаме, но търсим читав. Ще погледна какво си пуснал.
Едит: https://www.shop.triano.bg/?gclid=EAIaIQobChMI55bBy6DG8AIVZfx3Ch … AYASAAEgJx8PD_BwE
Това ми харесва, само че да е с една мивка и да е 100см, а не 120, нооо цената е близо 3к 😕😕
Отчайвам се леко вече...

# 672
  • Варна
Задължително тогава PVC .
Покажете им проекта си и попитайте за цена.

# 673
Някои знае ли дали тези мебели Триано ги има някъде в София?

# 674
Скрит текст:
Някои знае ли дали тези мебели Триано ги има някъде в София?
[/spoiler]
Ето няколко магазина, които ми излязоха в Гугъл:

Общи условия

Активация на акаунт