С какво ви дразнят свекървите? - 126

• 54 467
  • 766
  •   1
Отговори
# 585
Смятам за нормално родителите да обезпечат финансово настояванията си за определени храни, напитки, забавления и каквото там са поставили като условие, когато случаят е такъв.

# 586
Ако държа детето да яде строго определени неща, или ще ги купя и оставя, или ще оставя пари. Така ми се вижда редно.

# 587
  • при късмета
Аз не помня точно казуса, но не мисля, че беше уточнено кой е купил храната. Мисля, че маслото трябваше да е Президент, защото бабата ползваше маргарин и т.н. Уточненията бях точно какво може и какво не може да се дава на детето, не кой ги е осигурил. Опасенията бяха, че ще му се даде маргарин и вода от чешмата. Имала си е съображения за да иска това
Ако е имало претенции бабата да купи всичко, то е ясно, че не може да ги има. И е ясно, че трябва да ги осигури, както казах най-добре да остави покупките заедно с детето

# 588
  • Варна
Оф, чета ви и се чудя какво ще ни дойде до главата (ама дай боже, де). Чувам, че сега децата не трябвало да се къпят, ами да се обтриват с кърпички и да не им се дава вода до не знам колко месеца...
Достатъчно стара школа съм, за да не го възприемам това, пък и разни примери с щерката на племенника, които са в подкрепа на "старото", та ако трябва да слушам дали ще се пречупя....

# 589
Не съм млада, знам, че маргарин не се ползва вече, особено за деца.То и големите не го искат.Знам за алергии, има и деца със специална храна зараиди редки болести, знам толкова неща.
На колко години трябва да е , колко повече от моите 66 една баба ,жена, за да прави  ядене, каквото и да е , с маргарин.То  и  маслата не са истински, смеси има, но за здрав човек  за един-два пъти се понася.
Колко да е встрани от живота , особеон ако обясниш, че носиш точно тези храни и с тях да работи.
И ако е , за какво  е на една млада майка да се занимава с такъв човек.Всеки друг вариант е по-добър.
Но да ви кажа една тайна, обикновено  господ събира еднакви, та ...
Друга тайна ,известна на всеки - свекървата е чужда и недолюбвана, дори мразена, да мразя не умея, но и да кажа ,че съм обичала моята - лъжа.Чужди хора ,по принуда заедно.
Голямата грешка, предварително да не изясниш ,че помощ не ти трябва за бебе, да не си прави илюзии да идва и стои, си е голяма грешка.
Но пък да допуснеш неприятен ти човек дни наред до бебе, да му бута мед, сол, мас, днес, когато има толкова  разнообразие от детска козметика, да имаш очаквания  да ти помагат ,всъщност дразнят, да си водиш детето с престой дето ти не искаш да си..бога ми, днес ден на буквите  освет друго, думите , уста има, да ги изрече.
Ама явно има очаквания за безплатно гледане и надежди да е по списъка в главите на майките.Очакване другият да  стане ти.
Остава с мокри кърпички да мият , да се вмирише поне бебето както трябва.Вода - то адаптираните млека се разтварят във вода.
Да не са в концлагер  и водата кът.
Нищо не разбирам.До 6 месеца всяка вечер сме къпали бебе едно време ,после миене и през ден къпем.Като пораснаха излезе мода по два пъти на ден да се къпем.То  и животни гледах , ако не се изкъпя , дори на минус 20, нали ще воня на всеки и ще бягат.А вечер си е задължително.
Какъв свят само ...
Излиза ,че сме били напред , като се връщам назад.

# 590
Като ви чета изискванията, добре, че не са ми били поставяни, че снахата щеше да се озори, да си седи в къщи всеки уикенд и да си ги отглежда.
Аз имах само едно изискване и то към снахата- да не ми ги води още от петък вечерта- 1 час, след като съм се прибрала от работа Simple Smile
Свекървите надушват пасивната агресия на младите майки към тях. Не си мислете, че като непрекъснато си измисляте някакви неща "в името на детето" не прозира отношението ви към свекървите.
Нямам нито една позната, която да готви с маргарин или да бута в устата шоколад на бебе, но познавам снахи, които бутат в устата на малко дете всякакви боклуци от типа Зрънчо. А, това с хигиенизирането на бебе с мокри кърпички ме впечатли.
Тези дребнавщини са до време. Който издържи Simple Smile

# 591
  • при късмета
А аз като чета свекървите се питам вие синове нямате ли? Снахата взима някакво случайно дете от улицата и ви го води да отглеждате, така ли? Определено си личи пасивната агресия. Въпроса е в каква посока е. Не забравяйте, че решенията "на снахата", особено относно детето обичайно е общо решение със сина ви. Това дете е на двамата и двамата взимат решенията. Това, че не водят дискусиите с вас, трябва да го преживеете, защото изобщо не сте фактор по този казус и мнението ви изобщо не е критерии за някое решение, относно детето. Приемете го.
Ако във всичко, в което обвинявате снахата използвате множествено число, ще забележите и сами, че изглежда различно и надали бихте го изрекли дори

# 592
Определено в тона и отношението е разковничето и малко трезво мислене.
Снахата има ли нужда/желание детето да бъде гледано от свекърва, налага се да преглътне някои изисквания. Оценяваш ли жеста, който ти правят, поемайки грижата за детето, та макар и за час-два, няма как да изреждаш правила на кило все едно заповеди на войник се дават. Свеждаш се до най-същественото и толкова.
За казуса на TEDDY BEAR, въпреки, че е радостно свекърите да помагат материално, неприятно е да натрапват (може и не целево) техния си вкус и решения. Пита се от какво има нужда семейството или се дава ваучер например.
В твоята ситуация, Теди, бих пуснала вещите, които не ми харесват в интернет за продан (ако не може да се сменят в магазина) и с парите ще си купя желана вещ. Ако стане на въпрос пред свеки казвам например: Съжалявам, Х, въпреки, че подаръците са много хубави, не са по мой вкус. С парите от тях си купих еди-какво си, което с мъжа ми мн харесваме и ползваме с благодарност към вас.

# 593
Сложна работа. Най-добре ще ми е да си стоя отстрани и отвреме навреме да взимам внуче за разходка. Ще го храня с каквото родителите дадат или разрешат и готово. Не бих се бутала излишно, да ме товарят със списъци и изисквания и да съм и виновна накрая.

# 594
Въобще не обвиняваме снахата, те са комплект двамата.Но нито един син не е писал тук, че не му гледат децата.Всеки има майка да си я товари.
И както снаха може да е недоволна, така и свекърва може да е недоволна.Че темата била за свекърви, голяма работа, то е взаимосвързано.Каквото повикало и както повикало.
Дребните дразги са си нещо нормално, всеки си ги има и носи и минават за нула време.
Те не са насочени  точно към статуса свекърва, а като всеки вероятен, всеки дето би помогнал, би ядосал, и без това изнервената млада майка.
Защото не е лесно , това поне се знае.
Не  е лесно да си ангажиран 24  по 7 с години.
И снахите да разберт , че свекървата няма да ритне камбалото ако не и дават децата .Ама хич.
То се усеща отношението.Само че някои  си държат мнението и не го изказват.

# 595
Сега, като ви чета си спомням моята свеки как беше, когато се роди големия син - аз бях много зле, не можех да си стоя на краката, даже останах при нея (какъв ужас! Simple Smile ) докато укрепна. Тя пое всичко, само ми носеше бебето да го кърмя. Беше ми все едно какво прави, не знаех на кой свят се намирам. Оцеляхме и двете Simple Smile И понеже ние с ММ бяхме много ербап (лапета, какво да правиш) и си мислехме, че никой не ни трябва за детето все ще се справим, бая се бяхме изнервили, особено аз. Та свеки идва един ден, гледа ме как действам и съвсем сериозно ми заяви, че е време да тръгна на работа, ако не искам да изперкам съвсем. Синът вече беше поотраснал и аз с радост се съгласих. Тя много е помагала винаги. След години ми сподели, че много се притеснявала, че може да я намразя за това, а за мен си беше спасение. Но аз съм от малкото със златни свекърви. Не че не сме се чепкали за разни неща, но и двете сме прями и бързо ни минава. Овен и стрелец, неочаквано добра комбинация Simple Smile

# 596
Цитат от дадения линк към мой пост: Но ще уточня, че при нас няма команди как да ги храня, как да ги обличам, с какво да ги занимавам, кога да ги извеждам.  Тези неща ги решавам аз  във времето от 8 до17.ч. След това те решават.В началото попитах има ли нещо важно, което трябва да знам и да спазвам. Казаха ми да не давам  мед и шоколад. До момента не ядат мед или сладко от плодове.  Не е заради забрана. Не искат дори домашно. Аз също не обичам мед.  Но други сладки неща им даваме, без да се прекалява.

Кое е различното  от казаното от мен преди и сега?  Никога на мен не са поставяли условия и списъци, за да отказвам гледане по тази причина.

По другите мнения мисля, че Бо_ряна е права "Каквото повикало, такова се обадило" . Важи и за двете страни. Пасивната агресия също е доловима и от двете страни, когато я има.
Аз и другите свекърви също  усещаме  пасивната ( не съвсем) агресия на Ма  ко към нас. При положение, че тя няма свекърва и няма такъв опит, да се чуди човек как така слага всички свекърви под един знаменател.

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 16:31 от K.A.G.

# 597
  • при късмета
Къде прочете всички? Обичайно се коментират конкретни казуси, съответно и свекърви. А това, че доста от тях се дъвчат многократно е покозателно, че проблема не е при една снаха, както и, че различните проблеми се повтарят пир доста оплакващи се.
И никой не е казал, че изискванията на родителите за гледането на детето са команди, списъци и претеннции. Никой не е казал, че те са дадени като команди и списъци. Това, че свекървите така го изкарват, не значи, че е вярно. Това са просто решения на родителите за собственото им дете, обичайно просто съобщени, а изопачено от свекървата. Както и в твоя случай КАГ. Питала си снахата какво да не даваш и си се съобразила. Защо смяташ, че само твоята снаха го е казала нормално и не го приемаш за команда и списък с какво да не даваш, а всички останали със същите изисквания, дадени по същия начин е със заповеди и списъци? Не допускаш ли, че са поставени по същия начин като при вас?

Последна редакция: вт, 25 май 2021, 12:33 от ма ко

# 598
Не е всички. Все пак и тя ще се влее в свекървенските редици след някоя година . Laughing

# 599
  • София
Ма ко, а защо ти приемаш за чиста монета разказите на снахите? Не допускаш ли, че някои снахи преувеличават, както охотно го допускаш за свекървите?

На теория свеки обижда и сина си, ако каже, че детето е лигаво, но да погледнем реалността - колко мъже наистина се ядосват на майките си за такива констатации? Не смятам, че са преобладаващ дял от всички бащи.
Освен ако мъжът има способности да възпитава от разстояние, до 2 години възпитава предимно майката. А и след тази възраст ролите едва ли рязко се разменят.

Общи условия

Активация на акаунт