Мами в Германия 3

• 16 217
  • 293
  •   1
Отговори
# 240
  • Primum non nocere !
Здравей Биба!
Кърлеж се вади лесно , но първо трябва да стой 20 мин. с мазнина , маже се с олио или някакъв крем , който ти е подръка....той се отпуска.....и се вади като се захваща с пинсети и се върти обратно на часовниковата стрелка. След като ке извади  , мястото се намазва с спирт и йод. Това е ако ти се случи ...да знаеш за друг път....пък и невинаги може да намериш лекар.
Изписва се някакъв антибиотик.... в Бг изписваме Доксациклин или Дотур...едно и също е....пие се за профилактика 5 дни. Прави се и ТАП  -ваксина против тетанус
От теб се иска сега да следиш регионарните си лимфни възли....т.е. лифни възли разположени най-близко до мястото на ухапването....това при теб са в ингвиналната гънка...от същата страна....Следи да не се увеличават и подуват.
Всякакво странно и немотивиринано оплакване като виене  на свят , главоболие , или  висока температура е симптом за развитието на инфекция.....Не вярвам да се стигне до там , но все пак...го имай впредвид!

# 241
Здравейте.
Искам да попитам  мамите със стаж в немската кухня zа един сос.Та zна4и сладък е и се яде към картофеното пуре и яйица на о4и.Е яла съм го тоя сос преди,ама тей и не можах да намеря рецепта zа него,а на мъжо му се е прияло.Някой да zнае,как се прави?
 Heart Eyes

# 242
Представа си нямам zа какъв сос става въпрос  newsm78  Как се каzва на немски?

# 243
Вярно съм си за бой, ама на, за друг път ще знам. Викам си хайде да не се правя на глезла и да бягам на лекар заради един кърлеж, пък то накрая пак отидох, че и срам брах на всичкото отгоре, че сме се правили сами на доктори Wink
Мариела и Вечерница, благодаря за съветите, ще са ми от полза. Дадоха ми доксициклин, но само 4 хапчета (за 3 дни), дали е достатъчно, щом в БГ дават за 5 дни newsm78. Те тук са малко икономични, знам ли...
Това за мазнината и въртенето го знам още от дете, но вече няколко пъти срещам тезата, че това е много неправилно, т.е. от мазнината кърлежа наистина се отпуска, но с това изпуска и всичките гадорийки от себе си в "жертвата", един вид му става лошо и повръща Wink, затова този метод не се препоръчвал вече, а за въртенето казват, че също нямало смисъл, защото той кърлежа нямал резба  Wink и със или без въртене било все тая... както и да е...пише също и че ако човек не си е 100% сигурен как става номера изобщо да не се опитва сам, ама ние го прочетохме това малко със закъснение.
Пише, че инкубационният период на борелиозата е 4-6 седмици, това значи ли че ако съм хванала нещо симптомите ще се появят чак тогава?
А за другата болест, нелечимата (FSME) ме е страх да си мисля и направо съм я отписала, тя нали била много рядка и аз се надявам както ми се размина джакпота миналата седмица (нали и той рядък) сега и тази "рядкост" да ми се размине Wink

Хайде стига гадинки... и при вас ли е такова чудно времето като при нас? Simple Smile Супер топло и слънчево, нещо като компенсация за студения август Simple Smile

Веси, този сос какъв цвят имаше? и долу горе какъв вкус (освен сладкото). Аз май не се сещам на първо четене какъв може да е, но то малко ли видове сосове (и бъркочи Wink) има Laughing

Лек ден, ние отиваме да 'сползваме хубавото време навън докато го има Laughing

# 244
Привет, Hug
мда, и тук е хубаво време, последните години като че ли винаги август е ужасен, а септемвти и октомври са хубави.

Биба, дано всичко да е зад гърба ти. Много неприятни спомени ми навя твоята случка- лятото в БГ на Ди се заби такава гадина в главичката. Буквално го видях секунди, след като се беше лепнал, но ме беше страх да предприемам каквото и да било, а и филиала на поликлиниката ми беше точно на 20 метра от местопрестъплението и преизпълнена с надежда, как лекарката ще го дръпне за нула време, се отправям натам. Но блажени са вярващите-"Това не е спешен случай, госпожо! Спешен случай е гърч!", ми заявява лекарката, без да прояви грам интерес и да погледне главичката на детето"ооо, то има време да се извади, до 48 часа трябва да стане, вие имате време да стигнете до лекарката"(която не е на смяна и се опитвам да ги убедя дори срещу заплащане да дръпнат кърлежа и да си спестя усилията, но ТЦ  Rolling Eyes)...Намазаха го с олио, впоследствие лекаря, който го извади каза, че се маже с крем от сорта на Йодасепт, защото олиото се разтичало около кърлежа.   Sad Направо не можа да повярва човека, че негови колеги практиват този метод.   Shocked Та заради оная патка с извинение 15 дни мерих Т в 10 и 16 часа, гледаха й лимфните възли, на 15тия ден  пълни изследвания. Какво толкова й пречеше да го извади и до днес не мога да разбера или аз нещо не съм в час??  newsm78

# 245
 Ами тей му викат ,Kartoffelpüre mit süss-sauer Sosse и към него се ядат Spiegeleier.Типи4ен немски обяд.Ама като не zнам как да направя туй Зосе... ConfusedМисля,4е бе6е светлъл сос.

# 246
Хм, странно, Веси, zа първи път 4увам zа такъв сос и такова ястие  newsm78 

# 247

Ами може да е типи4но само zа Берлин-Бранденбург.Не zнам.. newsm78
Я кажете кои памперси са хубави zа новородени? Wink
И колко  кърпи zа бърсане на бебка  6е ми трабват.Някакви Tücher им викаха,има ги при росман.Иzполzват се съ6о zа zакриване на коли4ката от слънце. Mr. Green

# 248

И колко  кърпи zа бърсане на бебка  6е ми трабват.Някакви Tücher им викаха,има ги при росман.Иzполzват се съ6о zа zакриване на коли4ката от слънце. Mr. Green

А бе Веси, аz съм родом от Берлин, та аz ако не го zнам, кой Ще zнае?  Mr. Green

Най доволна останах от памперсите на Росман, Бейбидрийм. ВърШат 4удесна работа и не са скъпи. Дето се вика, Що да давам много пари zа тях, ist doch eh fuer den Arsch  Mr. Green  Памперс (марката) са парфюмирани неЩо и бебка се обрина от тях, пък и много ми пропускаха. Фиксис и от ДМ неЩо не ми допаднаха.
Мокри кърпи4ки вzимам пак от Росман, сенситив. Но как Ще покриваШ коли4ката с тях????  Shocked

Уф много неприятно с тия кърлежи. И ние имахме фалШива тревога това лято с бебка във Франция.....слава богу беШе фалШива тревога. А при вас има ли оЩе комари? Нас оЩе ни хапят, аман  #Cussing out

# 249

Ама те са от плат и не са мокри...Бели са или на zвет4ета или други картинки..Иzполzват се и когато се лигави бебето и така нататък.. Laughing

# 250
Ама те са от плат и не са мокри...Бели са или на zвет4ета или други картинки..Иzполzват се и когато се лигави бебето и така нататък.. Laughing

Това е обикновен тенzух, zа което говориШ (Mulltücher). Аz не съм полzвала, лигите ги бърШех с хартиени кърпички, а количката не съм я zавивала. Вzеми си един пакет (3 бр) ако държиШ да имаШ и после Ще прецениШ дали са ти достатъчни или трябват оЩе...

# 251
   Mullwindeln, Веси, мисля, че за тях говориш - супер работа вършат за всичко - аз също ползвам за сенник-
с 2 щипки на количката Simple Smile и за под главичката, също и за дупето, когато я остявам да рита без еднократна
пелена. На ДМ не ми харесаха пелените, че са много дебели и правят много обемен боклук. А за рецепти виж тук -
http://www.chefkoch.de/

# 252
Веси, това за соса ми мяза на райнландска рецепта. Те си падат по такива, че и у нашия край се понамират.
Предполагам, че се прави от готов сос някакъв с добавка от мед и лимон.  newsm78
Само съм яла по заведения, но нямам представа как се прави.
Още съм на Вие с немската кухня  Mr. Green

Биба, щом са преценили 4 дни за Доскициклина, толкова. Най-малкото по принцип ако не се лъжа беше 5 дена. Ама Мариела33 да каже - нали беше лекар (ако не ме лъже паметта).

# 253
   На ДМ не ми харесаха пелените, че са много дебели и правят много обемен боклук.

Пробвай на Росман  Peace

Ааааа, тенzухени пелени, дааааа, имаме и ние, беzценно zа оригването и какво ли не оЩе. Купих пакет с 12 броя от Беиби Валz.

# 254
привет  Wink
иzобщо не мога да готвя, zатова инфо от мен zа сосове няма да има   Sunglasses
Биба е права zа реновирането и санирането. хванахме една от агентките да ни обясни ... ами санирането включва и укрепване на стените, ако не а ОК и доста сериоzни работи. Реновирането е по малката беля  Wink
Имаме 2 фаворита. една къща 40 те , но с огромен двор (>600 квадрата) и наблиzо до работата, но трябва да се реновира. И една Reiehaus (дано съм го иzписала вярно) но съвсем нова от миналата година, още никой не е живял встре , но ест. с малък двор и 4х по далече от работата (дават му 30 мин, но го слагам 1 час). Сега сме в раzмисъл.
Сега да кажа , мног осъм доволна от био продуктите в Едека. Имат и био месо, телешко и свинско (но не пакетирано, а на парче, на щанда) , с докаzан проиzход и животните не са гледани иzкуствено, а от майка си. Ами мног ое добро zа готвене zа бебе. И  био тиквите им не са лоши  Wink

Общи условия

Активация на акаунт