Да пипне иска всичко, МАЙчето добричко! (77)

• 11 557
  • 286
  •   1
Отговори
# 240
               Да напиша и част от нашите бисери в говоренето. Понякога ми идват в повече като ги изтърсва едни думички ни в клин, ни в ръкав. Та ето част от тези, които нямат нищо общо с оригинала :
   лампа-гъъди
   възглавница-ганъо
   гуми-гунъо
   сядам-таней
   лъжица-бъди
   цигари, запалка, кибрит -папуу
   сок- шоону
   Бисквити, солети - бибиии
          Нещо не мога да се сетя за повече, ама то не е лесно и да се запомнят. Майка все ме кара да си включа преводачката , когато той настоява нещо, а тя не го разбира.

Освен всички тези неразбираеми думички си употребява съвсем на място много разбираеми. Научи си и името, почти. Сега като го питаш " Кажи как се казваш?" отговаря " Аво". И пак е добре, защото до скоро казваше ,че е Гаго. И на мен са ми много сладки като вземат да си дърдорят!

# 241
  • София
ииии...Мартеа, много е напред малката бърборанка Simple Smile
Любачето засега казва едно "мамооуу" или "мамммаа" и не казва "тати", а "татъъъ". На дядо си казва "дадададада". На баба си си й казва"баба". Обича да гали...цветя, хора, кучето....с едно сладичко " ОооОооОоо" Simple Smile Включително и на играчките цветя. Ако се кара или сърди го прави на немски "нагн- нагн-нагн" с изпъчен показалец, назидателно. Може би имитира моето "не така" Thinking Simple Smile
Когато види някой да се съблича, започва едно пъшкане, като стар мръсник "ооооо ааааа". Баща му го научи за мен, ама му го върнах Wink Бенките са хит...търси ги и ги сочи. Като го попиташ "къде ти е бенката: и си сочи ръчичката Heart Eyes
Назад е с проговарянето...виж Лиана на Лъки е простооо...уникална. Бърбори, вика Любо по име (е, само Убооо, но се разбира), показва животните как правят, много е напред с говоренето. На хипопотам казва нещо от сорта на "хитататам". Ама, те мацките отрано се тренират Wink

# 242
ант, е на вас направо ви  е богат речника! Моята девойка напоследък непрекъснато на всичко казва АМ-АМ. На моменти не мога да разбера дали и аз съм ам-ам, или някъде нещата преливат в мама....
Е това, като изключим моментите когато облайва околните, особено след като е видяла куче. Тогава 10 минути зацикляме на бау-бау.
Иначе първите й думи щом стане от сън, още едва гледа, обаче се изправя права и "ътъ тата" с подходящ въпросителен тон. В повечето случаи, това е съпроводено с повдигане на ръцете... Което според мен значи Къде е тати?... абе.. златен тати!

# 243
мартеа ние сме от няколко дена на ясла де, ама за тези няколко дена мога да докладвам следното:
зеле и боб се дава. На два пъти засичам пуешко със зеле.. днес видях че на обяд ще ядат боб чорба и някаква риба. Адски ми е интересно дали изобщо в някаква степен са пасирани тези храни... съмнявам се.
Мляко дават редовно - или сутрин с филия с нещо си (пастет или масло), или следобед. може и айрян да е.
За другите продукти не мога да кажа.... обикновено пишат най-общо "Плод" в менюто, не уточняват какъв, а яйце още не съм засичала...
Успех!

ПС. Забравих да кажа, че освен горните лингвистични особености  Joy, детето казва нещата в следния формат. Тати в повечето случаи е татат, патето е папап, съответно бабаб и дедед Simple Smile

Има и едхо гигих, ама него не съм си го превела още... та така е нашето бебеб  Joy baby_neutral

Последна редакция: вт, 10 окт 2006, 15:34 от Shusha

# 244
Е това, като изключим моментите когато облайва околните, особено след като е видяла куче.

Joy Joy
и ние имаме баубау. Обикновено с това се извинявам, когато каже на някоя 35 годишна жена баба. Викам й, "е мамо, къде видя баубау", да замажа положението. Това е защото свеки е много младолика и оттам всички лелички са баби.
На крокодил вика кудада. Продължава песничката "мама ми" с "купа ти". Оттам нататък всеки куплет е така. Тук Калоян на Тиа трябва да продължи с таралеж на кълбо, който отдавна му е в речника Grinning
Диана, и Теа има една гальовно гаааальогаааальо, и също има ньенье с изпружен показалец. Обикновено го употребява за нещо забранено - прави го и сама си вика ньенье.
Бенките и при нас са на мода. Като види бенка започва да повтаря бембем. Знае къде има на гушката, без да я виждала, така я научих. Смешно е, че понякога и топките, играчките, колите имат бембем - като види някоя черна точка и включва асоциацията Grinning

# 245
 Ето ни и нас отново. LaughingКакто си обещах вече ще бъдем по-редовни.
 Честит рожден ден на Аниа!Желаем ти много здраве,щастие и любов на теб и твоите любими хора.
 Пламенка и аз все още й пера дрешките с бебешкия прах и отделно.В много редки случаи,както днес тези по-тъмните и панталончета и блузки ги пуснах с част от нашите,т.к. ме беше страх да не пуснат  някои от новите дрешки,но пак с бебешки прах.До кога не знам  newsm78,но мисля че още е рано,пък и тя си е с чувствителна кожа,така че по-добре да не бързам.
 Гроздето и Мони много го обича,ама много.Още като го види и почва да повтаря "го", "го" и едва смогвам да го обеля и да му извадя семките за да й го дам.Даже някой път за да бъде всичко по- спокойно предварително свършвам тази операция(с беленето) ,докато тя се е зайграла и не ми обръща внимание и после й го давам за да бъде всичко по-спокойно.
 По въпроса с говоренето Мони много говори.Тя цяло лято си бърбори разни думички,но по-скоро всичко все още си беше на бебешки език,докато през последния месец,месец и половина вече много от думите й се разбират.Повтаря всичко каквото чуе и някои неща си ги казва много добре.Много обича когато я учим нещо как се казва и тя да се опитва да го повтори след това,много е горда като се получи.Иначе е почнала много да командва и командите ги знае много добре.Когато иска да слезе от количката или от леглото започва да вика "доло",докато не я свалиш.Онзи ден ме среща една позната на улицата и ме пита "Как сте?",а аз и казвам "Горе-доло" и Симона веднага започна да повтаря и тя "горе-доло"  Joy
 Вече отговаря напълно съзнателно с кратикте отговори "да" и "не".
 Много обича да си хапва сух хляб, дори да е изяла пълна купичка с надробена манджа на вечеря, след това задължително си иска хляб и ако човек не знае,че детето е яло ще си помисли,че не сме я хранили с дни.
 Ето и някой от думичките които казва:
 хляб- ап, леген - ген, домат- мат и др. такива
 А има и някои,които нямат нищо общо с оригиналната дума като:
 магаре - "гага", лампа - "аба"
 Обича да "подрежда" из къщи като периодично ни донася я дреха,я обувка и ти казва на кого е.
 Въобще много е интересна и постоянно се смеем вкъщи.
 Аз май много се отплеснах и щях да забравя да отговоря на Мартеа за храната в кухнята.
 за млякото- явно слагат(в малко количество в десертите),но какво е сухо или прясно не знам.
 за яйцата- винаги в супата има сварени и след това настъргани яйца
 леща-от време на време на яхния.
 боб-много рядко.
 кайсии и праскови - понякога слагат в кремчето и те май са от компот
 от семчестите плодове- отново от време на време в кремчето,като с кивито нещо не се получава много добре и крема става горчив.
 Е това е от нас,май доста дълго стана.Извинявайте ако сме ви оттегчили.
 Целувки на всички дечица.

# 246
Ей, голям смях с тия говорещи човечета  Laughing  Laughing
Момчил не говори много - основно казва мама, тати, деди, не-не, па - като нещо е паднало, ба - за баня и за бати, а ка - за кака ; като види куче веднага - бау-бау, а на котка - маааа. На едно детенце Дени, вика Деди, а на Тиа - Иали, демек Рали което е по-добре, преди и викаше баба На вода - оа, а гадина - дина. И любимото му Бууу - за всичко , което е с кабел и ли издава бръмчене...
Мартеа, в кухнята дават мляко в кремовете, с ориз или грис. Яйцето е варено и настъргано в супата. Дават и леща, зеле, боб-зрял и зелен, като само зрелия боб и зелето, ако е в супа не са пасирани. Портокал и праскова - пасирани - в кремовете. Ама само веднъж.

# 247
# 248
Като стана дума за прах за пране - все още пера с Персил сензитив. И нашите дрехи с такъв пера, сега купих някакъв Бонукс за нас, че тук в Банкя няма Персил никъде ( Shocked), ами отврат е. Така че цялото семейство се изнежихме Grinning Случва ми се да пъхна някоя наша бяла дреха с нейното пране, иначе отделно.
Пламенка, като се появи тук, все забравям да кажа нещо (в кръга на шегата) - много поздрави имаш от мъж ми, от време на време като ме види, че съм във форума, пита как е онова момиче от Варна, дето казало, ау, колко е сладка Теа, ама 100% на баща си прилича. Носа му в небето, хихи. Аз това не си го спомням - все пак става дума за миналата година на морето, ама той помни, да му се ненадяваш Laughing
В тази връзка благодарско на Диана за комплимента за мойто мъж, убавец си ми е той Flutter

Дона, пък Пламен е направо красавец, да ти е жив и здрав! Не просто сладък, красив, пупу! Какви очи, какви мигли!
Много ми хареса ми как ядете попара Joy

# 249
Мартеа, прекрасна булка си била! Много щастие ви желая!

аз на фона на тези приказливи наборчета нещо се поразтревожих  Sad щото Марти освен мама и тата нищо друго не казва. да, и от време на време бръм на редица бръмчащи предмети. въпреки че много неща знае кое какво е, но не ги назовава по никакъв начин. даже преди месеци казваше баба, но сега и това го е "забравил" и не си отваря хубавата устичка  Crossing Arms

но то пък и за мен казват, че едва на 2 годинки съм проговорила, пък ей на - станала съм човек! няма да се тръшкам. все някога ще проговори. нали все пак разбира  Rolling Eyes

# 250
  • Варна
Аниа, честит рожден ден. Бъди много щастлива, много да те радва малката сладуранка Мари и да не боледува. И успех в студентстването.
malejna, и моят син не е от приказливите - мама, ам , та за тати, бау-бау, тау за чао и май толкова. Иначе много хубаво бръмчи с уста, когато "кара" колите си.
Дона, и Иво така яде попара. Просто не остава място по масата, което да не е разбрало, че е ял. Mr. Green
Абе, каквото и да си приказваме девойките са по-напред с материала. Мъжката част си спазва амплоато и е тежка на приказки. Joy

# 251
Честит рожден ден Аниа! Да си жива и здрава. newsm59 newsm67 newsm67  party023  cook newsm38
Аз пера сега с Ариел- колор, Никините држки пера с нашите, ако наще не са много мръсни.Сега съм с омекотител Бинго-сенситив, но иначе най- обичам ленор.
Ники повтаря думички,но по бебешки.Актуално в  момента е мама, тата, баба и ало.

# 252
Мария,прекрасна булка си!
Сватбата изглежда много весела,а ти и мъжа ти много щастливи. Дано винаги да сте така!   bouquet
Аниа,честит рожден ден!Много щастие и на теб желая!

# 253
И аз да се включа най-накрая.....дали ме помните  newsm78?

Честит рожден ден на Аниа   bouquet!!!Много здраве, късмет и любов!!!
Мартеа, разкошна булка си  Hug
Дона, много сладък твоя малчуган....

За прането-все още и пера дрешките отделно  washсъс Сано максима и с такъв омекотител...
А за говоренето сме много назад....казва само мами, тати и тата (вместо кака) ии бау- бау...всичко останало е ъъъъъъъ....познайте като иска нещо как отгатвам какво точно иска  Shocked.....а кака и на нейната възраст говореше много (добре, че съм си водила записки за да сверявам)....но не се притеснявам и Иса ще проговори....

Ние всички бяхме болни-на антибиотици, а аз даже и на инжекции.....сега остана само на Иса хремата да излекуваме....

# 254
Дона, много е сладъл тоя Пламко/ама много се е променил, аз си мислех, че брюнет, пък той блондин, и страшно много си приличат с моя Ники Laughing/. И ние като ядем сами сме на тоя хал, ама мама се изхитри-купих си едни специални кърпички с антибактериално и почистващо действие и направо с тях минава столчето, няма да мия всеки път, я Mr. Green
Мами, аз след като днес купих и Мултисаностол, вече разбрах, че за децата на възрастта на нашите за зимния период най-добро било като имуностимулатор Бронхо-вакс. Това е някаква ваксина от умрели бактерии, сред които и грипни или нещо от сорта. Прави се серия 10 дни прием-20 почивка и така три месеца. Мисля да пробвам, имам 100% доверие на моето ГП, тя ми го препоръча. Ама за повече подробности...къде е Бисерина Wink
Мартеа, и ние говорим от всичко и по много. Никола проговори на 6 мес. с "мама", обаче от едно известно време ми казва Диде, дай/най-вече цице/. Най-много се обръща към татко си с "Тати-тадо"/нещо смесено с дядо явно/, казва как прави патето, магарето, баба Меца как плаши децата, колко е голям и т.под. Онази вечер ме изуми като ми показа всички животни от книжката кое какво е и къде и как прави-котета, петлета, камили Heart Eyes Иначе сега сме на вълна "неее!!!". Каквото и да му кажеш: Неее, няяя. Днес за първи път каза "да", аз пак бях изумена и така...Сладки, мили, златни Heart Eyes
Вале, що така, кви са тия антибиотици.Надявам се да не е сериозно, скорошно оздравяване.
Сиска къде ли е, питам се Thinking
Честит рожден на Аниа, много щастие и радости  bouquet
За прането отдавна пера дрехите му с нашите и с каквото ми попадне. Понеже Ники се цапа ужасно много  - от известно време със Скип и Ариел таблетки за петната. Те са доста силни препарати, ама да чукна на дърво не съм забелязала реакция. Омекотители ползвам различни според аромата, наскоро купих някакъв немски за деца-разкошен е, ама е доста по-скъп, на Апта също е хубав...

Общи условия

Активация на акаунт