Дистанционно обучение за учениците-Teмa 14 /Януари 2021/

• 49 143
  • 1 060
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна
Слънце, мисля че трябва да признаеш, че никога не съм използвала грозни епитети или квалификации към децата и това лесно може да се провери като се проверят старите ми постове. По незнайна за мен причина в наборната тема някои потребители се издразниха, че детето ми е съвестно и отговорно и започнаха кампанията за квалифициране на техните си деца в противоположна посока, поставяйки иронията в моята уста. А ако помниш всичко почна от дискусията, че докато много хора се оплакваха от ниските оценки на входните нива, а аз се похвалих с шестици и с твърдението, че предишното ДО не е било проформа. После последва атака към нивото на училището, провинция и прочие. А истината е, че никога не съм имала нужда да лъжа.

Сигурно всеки си има гледна точка, която е права донякъде, това е моята.

# 556
Факт е, че всички масово сме се изострили и сме натрупали напрежение в себе си, породено от липсите - дали финансови, дали социални, дали емоционални - всеки знае за себе си най-добре. НО - моля ви, нека да не се обръщаме едни срещу други, нека не разваляме добрия тон на комуникацията! Ясно е, че няма как хора, събрани от различни населени места, от различни възрасти, да са на едно мнение, но нека да запазим уважението помежду ни.

Аз пък искам да похваля, че всички, които пишат в тази тема, са изключително добри и отговорни родители - всеки така, както го разбира. Но от постовете, колкото и различни мнения да изповядват, аз разбирам, че родителите в тази тема се интересуват от децата си, за тях е важно това как се чувстват и не са егоисти, мислещи само за себе си! Ето това е похвалното! Това е добрият пример! Мисля, че ако се вторачвахме повече в това, което ни обединява, отколкото в това, което ни прави различни, нямаше обществото да е разединено на толкова много лагери, колкото сега. Все се делим - на Левски и ЦСКА, на леви и десни, на привърженици на ваксините и на антиваксъри, на привърженици на ДО и привърженици на ПО. Няма лошо, хубаво е, когато човек има различно мнение и си го отстоява по свой начин аргументирано, но нека не забравяме, че преди всичко сме хора! С малки изключения в тази тема пишат изключително стойностни и ерудирани, УСПЕЛИ в живота си дами и ми е малко мъчно да гледам такива спорове и дразги, навлизане на лични отношения, защото те не са градивни, не носят нищо, освен разочарование и негодуване срещу определената персона / проблем.

Прегръщам ви всички виртуално! Не се ядосвайте и помнете, че всички тук сте прекрасни и аз като млад човек виждам и оценявам, че правите всичко по силите си за своите деца, за да им осигурите най-доброто (което смятате според своите убеждения и виждания) за тях! Heart

# 557
...

Ако имах сега ученици, по никакъв начин нямаше да се съглася да учат на отворени прозорци с якета и шапки. Това няма да е учене. Немците да учат както си искат, но на мен болно дете няма да ми се гледа, а ще предпочета сто пъти ДО.
Само ми е интересно как ще спреш това и какво би направила при това положение?
Защото много хора не сме съгласни с много неща, но няма реални опции за смяна.

# 558
  • София
Ето ви едно различно мнение - мисля, че държавата трябва да отпусне пари за още учители, които да поемат само ОЕСР в малки групи.
Интересно мнение. Но ми възникват няколко въпроса: откъде ще дойдат тези допълнителни учители. А парите за тях към нови заеми ли водят или печатане на пари с последваща хиперинфлация. И последно: дали родителите,  искащи ОЕСР на всяка цена,  са готови да плащат месечни вноски за заплата на тези учители

# 559
Ами, Анди е написала какво ще направи. Ще предпочете ДО.

Ето ви едно различно мнение - мисля, че държавата трябва да отпусне пари за още учители, които да поемат само ОЕСР в малки групи.
И в момента в много училища не могат да намерят титуляри по основни дисциплини.
Парите да речем, че ги има, имаше идея за училища центрове, които да поемат ОЕСР, но по една или друга причина не заработиха.

# 560
Леле, колко много са трили пак. Какво лошо казах, че дъщеря ми не е гаменка и не употребява алкохол и наркотици, нищо че е само с един родител. Който прочел, прочел.

# 561
Дидева, а ако няма  коефициентно равноправно ДО за да го избере него, тогава как ще се противопостави?

Защото е много лесно да се напише, че няма да си пуснеш детето на училище в чужбина, когато не живееш там и нямаш деца в училище в момента?

# 562
  • София
Доколкото помня в БГ училището до определена възраст е задължително и може да отсъстваш само с документ.

# 563
  • София
Аз съм от родителите, които смятат, че ДО спаси много човешки животи. Което не значи, че го предпочитам пред присъственото. Но в тази ситуация, в която беше здравната ни система, мисля беше добро решение.
Надявам се нещата да продължат да се стабилизират и скоро децата да се върнат в училище.
Малката ми дъщеря е 10 клас. ДО в училището и е организирано много добре с малки изключения. И тези изключитения са при учител, който при присъственото обучение също не преподава добре. Сега съвсем.
Що се отнася до заетостта с домашни и учене, бих казала с чиста съвест, че сега е дори по-натоварена дъщеря ми. Страшно много има за учене и не и остава почти никакво време.
И нещо, което много дразни част от родителите, но е факт според мен-които деца са били сериозни в ученето преди, са сериозни и сега.
И още нещо, което аз лично не разбирам. Масово родители на големи ученици им помагат в писане на есета, домашни, проекти. Не един-два пъти, а постоянно. Наистина мисля, че е мечешка услуга.
Много е трудно за децата със СОП, както и за малките ученици. За мен те са с най- много негативи от ДО. И се радвам, че малките са вече в клас.
Голямата ми дъщеря учи в Помощно училище. Трудно е, но  наистина вярвам, че нямаше друг избор, освен ДО и за тези деца.
Мъчно ми е, че все още има деца без техника за ДО, без Интернет. Както и такива учители. Трябваше да се вложат повече усилия в тази посока.

# 564
  • София
За есетата и проектите - според мен е напълно нормално родителите да помагат, когато има нужда, независимо колко големи са учениците. Има неща, които са плява и разните проекти са едни от тях и който може - помага. Всеки се оправя както може. Има и студенти, на които родителите им помагат, ако имат знания и възможност. Някои плащат на частни учители, други се справят със собствени сили, но със сигурност няма значение колко големи са учениците и с какъв успех са - помощта винаги е добре дошла.

# 565
  • София
Да, има някакъв резон за проектите. Зависи от проекта. Но за есетата, аз наистина съм напълно против. И не го разбирам. И не говоря за помощ от сорта на това да дадеш идея примерно. А за това родител да напише есето на детето си.
Ще обясня какво имам предвид. Дъщеря ми  ми разказа за съученици, които по време на ДО представят есета, каквито за три години никога не са писали. Като стил, като изразни средства. Естествено, в групата, в която си пишат само ученици, те си казват тези деца, че е писано от родител.
Аз си разсъждавам от моята гледна точка, де, може да е правилно според някои. Според мен не е.
Идеята нали е да се научат да пишат грамотно, да структурират, да използват речниковия си запас и да го обогатяват, да грешат и да се учат от грешките си...

# 566
Ваксинацията на учителите започва след няколко дни. Беше казано края на януари.
За съжаление НЕ. Ваксините, които са пристигнали едва ще стигнат за повторната ваксинация на тези, които вече са получили една. Чакат още много лекари, а следващата доставка е след месец.
  Учителите си останаха с голи обещания и за сега дори не се знае за кога.
Тези, които искат ДО, могат да си го изберат за разлика от другите, които не могат да изберат ПО, когато другите са в ДО.
Много бих искала да е така . Обаче опита ноември-декември при нас показа много болни учители, заместник на заместника, после никой ....Много пропуснат материал, който не всички успяха да наваксат самостоятелно.
И при положение, че ваксини няма разбирам защо никой не ни гарантира ,че това няма да се повтори.
Проблем е , че не остана и за кога да бъдат наваксвани нови пропуснати часове.
Твърди се ,че новите щамове доказано заразяват и преболедували. Имало много такива случаи на повторно заразени лекари в Бразилия. Тук тепърва има да го откриваме, но видяхме , че не сме по-различни и толкова дълго отричаните  тежки усложнения при деца не ни подминаха. След всичко преживяно, не следва ли да бъдем малко по-предпазливи занапред?

Не съм родител, който иска ДО, но докато не подсигурим учителите и то с втора ваксина , си давам сметка, че сериозна рискуваме накрая да останем без никакво и отново да сме в ситуация всеки да се спасява сам.

# 567
По повод написаното от Валенцето, за децата без устройства и интернет, какво използвах в дните, в които само моето дете беше ДО. Пусках уроците на  БНТ от миналата година. И според мен биха могли МОН и БНТ да започнат пак да ги повтарят, дори и през лятото. Интернет ако нямаш, телевизор има масово и е по- добре от нищо.

# 568
  • Ямбол
От 1 до 12 клас ли ги има тези уроци на БНТ?
Не ми отговаряй.
Знам, че всеки гледа от неговата си камбанария, но не всички деца са на 10 години.

# 569
  • София
Зависи, Валенцето..Wink
Скрит текст:
Зависи дали е съобразене задачата с техните възможности. Ще ти дам конкретни примери. В училищата с немски обучението по езика в 10 и 11 клас е подчинено на подготовка за един сертификатен изпит в началото на 12 клас. Няма да задълбавам  във формата, само ще кажа, че една от частите на  писмения включва написване на нещо като есе с аргументация и лично мнение (при това не късо)  по тема за и против нещо си. Примерно за и против вегетарианството, за и против и против дигитализацията на учебния процес, за  и против изкуствения интелект, възобновими енергии,  електроавтомобили, екстремни спортове, миграция  и т.н.. Едно дете на 16-17 трябва  наистина да може да напише доста по изброените теми, дори и да е на чужд език. Но когато домашното ти се окаже  силно профилирано (в едно от трите столични държавни  училища с немски) на тема "За и против икономическата глобализация" (не глобализацията по принцип), нещата вече не стоят така. Wink И ако има кой да помогне, ще е супер, макар че дори и родител, ако не е  икономист, трудно ще помогне поне на бг, че детето да  го представи после на немски. В същото училище заданието на германката за домашно  от преди няколко дни  е разсъждения върху решението на немците за приоритизация при ваксинирането  в сегашната Ковид обстановка по рискови групи. Та те да не са вирусолози на 17? А от миналата е: да се изгледат клипчета, на  ТУ Дрезден май бяха, с технически "адвентскалендар". Кликваш на деня (24 са  за датите от 01.12 до 24.12) и ти излизат сериозни опити/демонстрации по физика, химия и сие, проведени от университетски преподаватели, и ти трябва да ги преразказваш.. Извини ме, ама това са неща , пуснати  за студентите във висше учебно заведение с подобна насоченост и с предполагаем задълбочен интерес/познание в тази сфера, не за  масовия ученик И тогава, ще не ще, родител помага, колкото и съвестно да е детето. При това, ако може...Wink И без значение дали е  при ДО или ПО.

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 08:59 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт