Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дистанционно обучение за учениците-Teмa 14 /Януари 2021/

 • 39 260
 • 1 060
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 112
Честита нова година!
Да е здрава, по-спокойна и предвидима!
Надявам се скоро нещата да се подобрят толкова много, че да няма нужда от такава тема. А дотогава - за запазим коледния дух и здравия разум.

Предишните теми:

# 1
 • Мнения: 1 740
Честита Нова Година на всички! Желая здраве и връщане на всички хубави неща отпреди ковид, повече истински срещи и по-малко технологии, защото ситуацията изисква! Ние си оставаме на ДО и след НГ. Може да изглежда странно, но точно след като хванахме ковид, според мен от училище, ме хвана страх, вместо да ми дойде кураж, че уж имаме антитела. Идеята детето ми да седи часове с маска също ми идва в повече. Идва и грипния сезон и като знам как обичат със закънснение да пускат децата във ваканция след като всички окапят, по-добре да изчакаме още малко. Не ме притеснява че детето ще изостане, сега имам много по-добър поглед върху нещата които учат и докъде са с материала.

Последна редакция: пт, 01 яну 2021, 17:07 от Sparkles

# 2
 • Мнения: 4 003
Вече в новата година, но светлинката е толкова далеч, че едва се вижда.
Според това, което изнасят като данни излиза, че в края на януари ще е са ваксинирани само медиците и то едва само с първата си  доза. За мен това означава , че ни предстои втора серия от ''безопасно-то''присъствено като това от есента. 1:1.
 Това ще е втори много тежък удар и върху учителското съсловие, и върху населението, и  ново прекратяване на реалния учебен процес.Не че заместниците са кой знае какво решение при по-големите класове, но и този ресурс видяхме че не е неизчерпаем.
Учебните планове и учебниците и преди пандемията бяха направени така, че да се препуска през материала, а с натрупани от боледуване пропуски овладяването му е истинско предизвикателство дори и за най-усърдните.
 Огромен проблем се задава и с недостига на учители по химия, физика, мамематика и биология за по-горните класове. Това, коието ни обещават от министерството с ускорени курсове и преквалификации  е точно толкова ефективно, колкото от лаборант да направиш лекар от днес за утре  като му напишеш съответното удостоверение.
   Излиза, че цялото ни образование ще се сведе до правописа и пунктуацията... и до документа .
  За съжаление говоря от личен опит  в старото ни училище.

# 3
 • Мнения: 11 186
Благодаря за новата тема.
Успешна нова година на всички!

 дъщеря ми се наложи да отсъства първи клас - от октомври до април. Претърпя операция после дълго възстановяване у дома . Аз бях с нея, дадоха ми отпуск с лкк. Аз си я подготвях за пропуските в материала, тя си можеше да чете (благодарение на нас, родителите и бабите и дядовците), да смята (благодарение на горните), да пише печатно (благодарение на горните).
Никой от нас не е педагог. Но бяхме и сме заинтересовани родители.  Завърши си като другите деца.

Последна редакция: пт, 01 яну 2021, 19:04 от _re_ge

# 4
 • София
 • Мнения: 57 523
Ще се намерят учители за горните класове - има студенти четвърти курс, които все пак трябва да започнат работа някъде, когато се дипломират. А и заплатите са доста прилични вече. Затова хич не ме притеснява кадровият проблем, защото проблем няма да има, дори утре да решат възрастните учители да се пенсионират.

# 5
 • Мнения: X
Честита Нова година!
Мнение на пулмолог за децата като разпространители на инфекцията:
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/pulmolog-v-pandemi … gtJl5xAFLQwMBFaXs

И мен не ме притеснява кадровият проблем. Есента в училищата изявиха желание да влязат доста стажанти. Много учители вече преболедуваха вируса, а голяма част по-скоро искат да се върнат присъствено.
Има ли желание, има и начин.

# 6
 • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
 • Мнения: 4 211
...

И мен не ме притеснява кадровият проблем. ...

Честита, здрава и благословена да е!


По повод цитираното ... Мен ме притеснява кадровия проблем ... като родител на 5-класничка и 1-класничка ... За София ... От 3.12 до 30.12 има 60 обяви ... 15 ... 20 да не са директно за учители ..., а останалите? И това по време на ОЕРС. Все надничам в сайта на РУО и постоянно, всекидневно се качват по 5-6 и повече обяви. Това не говори добре за кадрова обезпеченост.

Като учител: от 4-5 години съм член на комисия по събеседване с кандидати за обявени места. Ами, няма какво да се лъжем ... от 20 допуснати по документи за интервю, я стават 3-4, я не. Говоря конкретно за начален етап. И то не, защото нямат нужната квалификация. То се вижда, след 20 години в системата, кой от младите ще се справи; кой, пак от тях, идва ей така, за да започне нещо да работи ... От старите, говоря за пенсионери, вече наистина се виждат и възрастови, ментални изменения при някои ... Доста от кандидатите на 40-45-50 години... изкарали магистратура (по някаква причина), но никога преди неработили в училище ... също ясно си личи, кой би станал за учител и кой не ... И през годината, когато няма толкова кандидати за работа, наистина се прави компромис с назначаванията. Почти 90% от тях не продължават ... Не им е лесно на директорите в София да обезпечат с кадри, ама изобщо. Щом преди Нова година се наложи чак из фейсбук групите прословутия директор на 51-во да търси учител по БЕЛ ... Да казва, че назначава в петък учител по НЕ, а в неделя човека се обажда, че е премислил и няма да дойде на работа ... И не е единичен случай! Наистина в момента е тегаво с кадрите.

http://ruo-sofia-grad.com/%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0/% … 1%81%D1%82%D0%B0/

Иначе и аз, като родител, съм ... ох ... 5-класничката ще е трети месец ОЕРС сега и ... Колкото и да ми е отговорно детето е дете ... и клични, когато може от задължения. Друга си е организацията на деня, когато трябва да си в  училище и каквото и да си говорим, не може да се лъжем, че е добре да са толкова много на ОЕРС.

Като учител ... искам в училище, страх ме е ..., но ... Ще видим от 4-ти сме си в клас Simple Smile

# 7
 • Мнения: X
Почти безобидна, многото обяви не са от сега. Имам учител сред близките роднини и търсеше работа през 2017-18. Беше същото, а през лятото е още по-голямо търсенето. Проблемът с недостига на кадри е стар и трябват сериозни промени при заплащането и мотивацията.

# 8
 • София
 • Мнения: 57 523
Сори за директорите, но нещо не знам защо не мога да ги съжалявам за назначенията. И не е като да няма подходящи кадри, просто фирмените им политики нещо са от времето на соца като нагласа. Вярно, че училището е консервативна система, ама мениджърът е от първо и съществено значение. И сега се вижда по това какво пишат и хората тук за ДО - някакви мейли, някакви хвърчащи задачи, а родителите да се оправят. Тези кадри нали пак директорът ги е подбира, нали той управлява малката си система! Кой знае колко кадърни хора е върнал, за да останет тези с хвърчащите домашни.
Интересно ,че проблем с кадрите и висящите обяви имат горе-долу едни и същи институции. От години следя сайта на руо.

# 9
 • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
 • Мнения: 4 211
Не е така, Анди. Кадърни всеки иска. Малко такива идват обаче. А, такива с хвърчащи листчета... нали се сещаш, че като са на постоянен договор и нямат издънки и наказания, не могат да ги пипнат. Понякога толкова си могат хората,  това не означава, че не са много добри професионалисти, когато  са в класната стая.

# 10
 • Мнения: 20 074
Би ми било интересно да прочета какво е мнението на  родители на ученици от гимназии, в които се влиза с много висок бал за възможността титулярните преподаватели по няколко дисциплини да бъдат заменени от стажанти.
Иначе има провинциални училища, в които разликата няма да се забележи. Даже замяната може да има положителен ефект. За съжаление на такива места липсата на учители е далеч по-често явление, отколкото в столицата и няколко големи градове.

# 11
 • София
 • Мнения: 57 523
Не опонирам на теб, само да уточня.  За мен, независимо дали става въпрос за училище, счетоводна къща или баничарница, започне ли някой шеф да пее как нямало свестни кадри, вече ми е ясен що за кадър е той самият. Свестни кадри има, но или не могат да постъпят заради стари кадри, които са се окопали и са удобни по други причини, или бързо напускат, защото организацията, отношението към тях и не на последно място съотношението работа/заплащане куца. Но дори да са готови да работят за по-малко пари, то проблемиет в мениджмънта, включително отношението към тях ги кара да напуснат. После нямало кадри. Кадри има, ама трябва да ги "прикоткаш" тези кадри да останат при теб!

Видях сега, че Дидева е писала. В допълнение - същото важи и за тези елитни гимназии. Със сигурност има мераклии сред кадърните млади, които искат да работят там, особено точно в елитните гимназии, защото там и децата са по-мотивирани и по-дисциплинирани. Но дали ги допускат там до етап отвъд подаване на СV?

# 12
 • Мнения: 1 079
Добре, а какво става с детските градини и яслите?
И каква е заболяваемостта на персонала там?
Статия от линка е много интересна.
Но се говори основно за заболяваемост при учителите, нищо за персонала в детските градини?
И винаги се предполага, че ученици заразяват учители. Т.е. няма друга верига - приятели, мъж, роднини, магазин и т.н.
В Германия училищата работят (както и в много европейски държави) и имат по-малка смъртност от нас.

Имам много роднини учители и не, не са се затворили вкъщи, живеят си, ходят напред назад, организират си масово празнуване на Нова година.
И не мога да приема, че монетата има само една страна.

# 13
 • София
 • Мнения: 6 089
Дидева, аз предполагам, че в тези училища и кандидатите ще са от друг ранг. Wink Ако трябва да съм честна, бих дала шанс на ново попълнение. В нашата гимназия има млади учители, които по нищо не отстъпват на "старите кучета".
В този ред на мисли се сещам за 107 ОУ, което започна новата 2020/2021 г с няколко пенсионирани емблематични учителя. Калапиш дълго време търси математик и още няколко учителя. Мястото на пенсионираната математичка беше заето от млада 20+ годишна госпожица, която беше анонсирана, като успешна, амбициозна... Ще ми бъде интересно да разбера, как се справя тя със седмокласниците, които поема, на фона на старата, безупречна математичка, която замени.

# 14
 • Мнения: X
Аз нямам против млади учители или стажанти да преподават на децата ми. Имам и прекрасни впечатления от млад учител точно по важен предмет като АЕ.
Нашата гимназия обаче не е “застрашена” от такава мярка. Титулярите си стоят и не са се отказали.

Общи условия

Активация на акаунт