Дистанционно обучение за учениците-Teмa 14 /Януари 2021/

• 49 107
  • 1 060
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Не е от поколенията, а от международни правила, кредитни системи и приеми в университети.

# 661
  • София
Матури има в 12 клас. Останалото...не знам как да го нарека... Пък нека да видят от МОН колко е зле всичко, особено последните 2 учебни години.

# 662
  • София
Вчера се видях с  учител от една от определяните за елитни в столицата гимназии. Получили питането за ваксинацията в групов чат, а на конкретни въпроси за вида, очакваната дата,  къде и от кого ще бъде сложена ваксината така и не получили отговор. Резултатът от това информационно затъмнение: от учителска колегия, възлизаща  поне на 65-70 души (сред които доста на брой хора на повече от средна възраст),  по-малко от 20 са заявили желание да бъдат ваксинирани. Та ако картинката и другаде е подобна, а се разчита на ваксината като даваща някаква доза сигурност на учителите като рискова група, има да си почакаме..

Русалче, и с лекарите беше така. ММ разбра кога, къде и с коя ваксина ще го ваксинират три дни преди това, когато от медицинския център, в който беше разпределен, му се обадиха, за да запишат час. Първо събират списъци от всяко здравно заведение/всяко училище. От РЗИ им изискват списък по мейла, те правят запитване сред служителите си, изготвят списъка за собствената си организация и го изпращат пак по мейл на РЗИ. На този етап няма как да им кажат къде, с какво и кога. После се прави разпределение по различните центрове, болници и други лечебни заведения, заявили желание да правят ваксинация и одобрени за това, а самите ваксиниращи центрове се обаждат на разпределените при тях. Проблемът не е в организацията за мен, а в липсата на ваксини.

# 663
  • Варна
Имах впредвид, че само матурата по БЕЛ е задължителна. Втората и евентуално третата са по избор. Следователно,ако някой реши примерно втората матура да му е по физика и не държи такава по математика, очевидно е обаче, че унито ще се интересува повече от оценките по мат, отколкото по история например. И въпреки, че НВОто в 10 кл ще е в точки, съм почти сигурна, че чуждите катедри по прием  ще са в час на нашите изисквания и почти сигурно е, че ще проявят интерес и към този ред в дипломата. Мисля така, защото и сега много университети имат изискване осврн успеха в дипломата, то и общия успех  през последните 3 години да не е по-нисък от определен праг. Така че какво излиза като краен успех в бг дипломата няма да е толкова важно, колкото какво пише като хорариум и оценки през целия курс на обучение. Говоря за кандидатстващите в чужбина, не в бг университети, където приемат на конвейр. Така че в този смисъл, ако остане НВО за 10 кл, не мисля че е разумно да се подценява. По мое скромно мнение.

# 664
  • София
Не ми се подхваща темата за математиката в 10 клас ЕГ. За един срок 2 часа седмично за 18 седмици са 36 часа. Материалът в учебника е като за 50-60 часа. За упражнения не говоря даже. И какви резултати може да се очакват от това....мандахерцане?

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 13:27 от Rockstar

# 665
Не е от поколенията, а от международни правила, кредитни системи и приеми в университети.
Да, но все пак имахме хубава система от соца, която разбиха по западен образец. Аз бях приета в два чужди университета през 1994 година без да съм държала матури. Кандидатствах самостоятелно само с TOEFL / CPE и преведена диплома. От единия даже ми отпуснаха стипендия.

# 666
И въпреки, че НВОто в 10 кл ще е в точки, съм почти сигурна, че чуждите катедри по прием  ще са в час на нашите изисквания и почти сигурно е, че ще проявят интерес и към този ред в дипломата.
А дали ще има такъв ред? Simple Smile Окончателните оценки от удостоверението за първи гимназиален етап се посочват и в дипломата за средно образование, като задължително се вписва и номерът на удостоверението. Резултатът от НВО не е окончателна оценка, да не говорим, че се изразява като процент от максималния брой точки и се записва в точки.

# 667
Някъде в дипломата, която се получава след 12 клас фигурират ли  точки от НВО след 10 клас?

# 668
  • София
Ама то имало ли е въобще НВО за 10 клас? 🤪

# 669
  • Варна
Някъде в дипломата, която се получава след 12 клас фигурират ли  точки от НВО след 10 клас?

Да

Рокстар, понеже миналата година го отмениха, тази година уж ще се проведе за първи път (освен ако пак не го отменят).

# 670
Да, но все пак имахме хубава система от соца, която разбиха по западен образец. Аз бях приета в два чужди университета през 1994 година без да съм държала матури. Кандидатствах самостоятелно само с TOEFL / CPE и преведена диплома. От единия даже ми отпуснаха стипендия.
1994 е в ранните години на демокрацията.
Аз съм завършила 1988 баш по соца и имахме матура само по БЕЛ.

# 671
  • София
Имах впредвид, че само матурата по БЕЛ е задължителна. Втората и евентуално третата са по избор. Следователно,ако някой реши примерно втората матура да му е по физика и не държи такава по математика, очевидно е обаче, че унито ще се интересува повече от оценките по мат, отколкото по история например. И въпреки, че НВОто в 10 кл ще е в точки, съм почти сигурна, че чуждите катедри по прием  ще са в час на нашите изисквания и почти сигурно е, че ще проявят интерес и към този ред в дипломата. Мисля така, защото и сега много университети имат изискване осврн успеха в дипломата, то и общия успех  през последните 3 години да не е по-нисък от определен праг. Така че какво излиза като краен успех в бг дипломата няма да е толкова важно, колкото какво пише като хорариум и оценки през целия курс на обучение. Говоря за кандидатстващите в чужбина, не в бг университети, където приемат на конвейр. Така че в този смисъл, ако остане НВО за 10 кл, не мисля че е разумно да се подценява. По мое скромно мнение.

Вероятност (времето ще покаже дали ще е така) при липсващ/недостатъчен хорариум  по даден предмет в 11 и 12 клас  чуждите унита  да се вгледат в този от 8-10 съществува, да. Но по какъв  начин това ще е обвързано с НВО в 10 клас? И държалият го, и недържалият го  от даден клас  в
 училище Х ще имат един и същи хорариум по предмета (нека е математика примерно) до 10 клас вкл. Какъв бонус ще дадат самите точки от НВО на държалия го..

Санака,  явно е така, но това не го прави  смислено и изкусурено откъм организация, за мен поне. Вероятно доста повече хора примерно биха се навили за ваксина, ако имат правото да избират коя да е или поне ако знаят, че ще е от еднократните, за да не са обвързани с чакане  на закъсняла втора порция..

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 14:24 от пенсионирана русалка

# 672
  • София
Някъде в дипломата, която се получава след 12 клас фигурират ли  точки от НВО след 10 клас?

Да
Виждала си образец на диплома за средно образование по новата програма ли? Защото от нормативната база не може да се направи този извод.

# 673
  • София
Един и същи хорариум по математика до 10 клас?
Езиковите и математическите?
Искам и аз да видя образец за новата диплома. Търсих, но намерих само за 2019.

# 674
  • София
Не четеш, Роки , внимателно, изрично написах за две деца в един клас... Точно еднакъв хорариум ще имат и грам значение няма да има кой от тях е държал НВО и кой не, дори и да се гледа от чужд университет под лупа периода 8-10 клас.

Общи условия

Активация на акаунт