Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 457
  • 780
  •   1
Отговори
# 585
  • Light of Zartha
Много благодаря! Точно такива "дребни" неща ме интересуваха. От известно време чета старите теми, черпя информация и от тук. Не се бях замисляла толкова за парното, но ето, че и там трябва да се внимава повече.

# 586
  • инфантилно и разглезено хлапе
Наемите са с 20% надолу, но имотите още не поевтиняват.

Ha фoнa нa cвивaнeтo нa иĸoнoмиĸaтa и пpи пoвишaвaнeтo нa бeзpaбoтицaтa в peзyлтaт нa ĸopoнa ĸpизaтa, 2020 гoдинa нe дoнece гoлeми пpoмeни нa пaзapa нa тpyдa щo ce oтнacя дo пpoдaжбитe нa жилищa в Coфия и в гoлeмитe гpaдoвe.

Πo-oceзaeмa пpoмянa нacтъпи пpи нaeмитe, ĸaтo тexнитe цeни зaпиcaxa cпaд c oĸoлo 20 нa cтo. Ocвeн въpxy тяx пaндeмиятa oĸaзa пo-cepиoзeн нaтиcĸ въpxy пaзapa нa oфиc и тъpгoвcĸи плoщи.

Koнĸpeтнo в Coфия нaeмитe ca c oĸoлo 15% нaдoлy. Bъпpeĸи тoвa тe ocтaвaт oceзaeмo виcoĸи в cpaвнeниe c ocтaнaлитe пo-гoлeми гpaдoвe, ĸaтo cpeднaтa цeнa пo изчиcлeниятa нa Тесh Раrk Ноmе дoближaвa 1150 eвpo нa ĸвaдpaтeн мeтъp.

https://money.bg/property/naemite-sa-s-20-nadolu-no-imotite-osht … nata-za-tova.html

# 587
  • Light of Zartha
Здравейте отново! Вчера бяхме на оглед на два апартамента в младостите. Единият беше в младост 3, другият в младост 1А. Като цяло повече ни допадна този в 3 и като локация и като разположение. Имате ли някакво мнение за този квартал? С МП работим в младост 2 и сме минавали, но нямам преки впечатления все още и ще ми е интересно ако сте по-запознати.

# 588
  • София
Аз редовно ходя в Младост 1,2,3. Пазаря в магазините, играя в игрищата, разхождам се в парковете. Не е лошо. Мл 2 също не е лошо, стига да намерите. Също и границата на Мл 1 с Мл2
Не виждам 3 с какво може да е по-добър от 1 или 2. По-скоро, зависи от конкретното място, дали е близо до парк и тн.
Ако е Младост 3 до Общината и Парка, да, хубаво място е. Ако е по-навътре, не виждам кое му е по-добре от другите.

# 589
Живяла съм и на двете места, в 3 се чувствахме по-добре. Но това е лично усещане. Най-добре си преценете транспортните връзки, удобства като магазини, услуги и т.н.

# 590
  • Light of Zartha
Не сме гледали да е конкретно в младост 3, просто там ни хареса апартамент. Минавала съм само по работа и снощи когато отидохме на оглед успях да огледам от части квартала и затова попитах за мнения. Да, близо до парка и общината е, близо е и Кауфланд. От работа тръгнахме пеша (младост 2) и за 15 Мин стигнахме без да сме си давали зор.

# 591
Бяха хубави квартали преди да ги презастроят, сега не ги препоръчвам, бетонна джунгла, навсякъде високи блокове мин 8 етажа, големите паркове са далече.  Единствено бизнес центърът е близко. Ясно, че заради близостта на работата ви ги избирате и според мен при положение, че сте под наем, това е най-добрият вариянт да сте наблизо. През зимата е доста по-студено отколкото в други квартали, явно заради Витоша. Лично предпочитам по-централни райони.

Последна редакция: нд, 28 фев 2021, 08:16 от malinkap

# 592
Младостите все още са сравнително хубави квартали, уредени с магазини, градини, училища, транспорт. Няма много заселници от малцинствата. Между блоковете все още има въздух,  като изключим новото строителство,  но то е нагъчкано навсякъде. От Витоша слиза чист въздух. Като цяло на мен ми харесва Младост.
Поне това е моето мнение.

Последна редакция: нд, 28 фев 2021, 10:09 от Soul Free

# 593
  • Light of Zartha
Много благодаря за споделеното. Heart

# 594
Здравейте,
мисля че не е точно за тук
питането ми, но не открих подобна тема за наеми.
Търся си квартира в София в крайните квартали Надежда, Люлин, Обеля, Банишора, Триъгълника... може и другаде до 300лв. 😞 С необходимите неща за живеене - печка, пералня, хладилник. Благодаря и извинете ако не съм за тази тема.

# 595
Като пуснеш в имот.бг, какви имоти ти излизат? За 300 лв. е възможно в тези квартали гарсониера, но едва ли ще е много добре обзаведена. По-скоро ще е със стари мебели и уреди.

# 596
Здравейте,

Моля за мнение по следния въпрос.

Наемател от 2018г има сключен писмен договор(без нотариална заверка) за наемане на жилище за 1 година.
Вътре са вписани условия, правила и датите на получени първи наем/депозит.
Тъй като до момента все още е в жилището, плаща си наема и режийните всеки месец, но предвид ситуацията в момента  желае да напусне апартамента.

В какъв срок трябва да уведоми наемодателите, както и има ли вариант за връщане на депозит?

Апартамента не се отдава легално, ако това има значение.

# 597
Ако в договора е вписано едномесечно предизвестие - значи един месец. Разбира се, че има вариант за връщане на депозит, стига да няма нарочни щети по жилището и да се върне почистено и добър вид.

# 598
Щом няма умишлени щети по имота и си е платил всички консумативи (повечето от тях излизат със закъснение от месец - вода и ток, отоплението на ТЕЦ - чак след годишно изравняване в повечето случаи), целият или остатъкът от депозита трябва да се върне. При липса на очевидни щети, може да се задържи определена сума от депозита за консумативите, излизащи на следващия месец и някаква сума за годишното изравняване на парното, ако всичко до момента на напускане е платено.

# 599
Ако имотът е с ТЕЦ,едва ли се връща целия депозит,обикновено се чака изравнителната сметка.Ако не е, има последни сметки,които идват след напускането на наемателя.Разберете се с наемодателите и да,обичайно предизвестието е 1 месец

Общи условия

Активация на акаунт