Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 381
  • 780
  •   1
Отговори
# 75
  • гр. Варна
Няма как да има апартамент, бил той и празен, а да няма такса.
Цитат
- Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост.
чл. 51 (2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят).

- Фонд "Ремонт и обновяване"
Чл. 50. (1) Общото събрание на собствениците или на сдружението създава и поддържа фонд "Ремонт и обновяване".
(2) Средствата във фонда се набират от:
1. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) ежемесечни вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната.
Алекс Simple Smile обсъжда "Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост".
Когато има по-малко ползватели, то тези разходи, напр. ел. енергия са по-малко.
Нека да провери в протоколите на ОС какво е гласувано, но определено не може ей така да се завишава.
А в темата за етажна собственост има компетентни съфорумци, аргументиращи се със ЗУЕС>
https://www.bg-mamma.com/?topic=1176971.new#new

# 76
  • София
До колкото съм забелязал, при по-големи кооперации таксите са по-ниски и няма фрагментиране дали се живее, или не се живее, колко човека са, дом. животни и тн.
При тези случаи, дори при пълен апартамент, таксите са по-ниски, отколкото в малка кооперация, празен, когато се събира само за фонд поддръжка, или какъвто е.
Това са, разбира се, изолирани наблюдения.

Завишаване и аз не мисля, че е коректно. Би трябвало да се покрие липсата от някакъв фонд "резерви".

# 77
Tанграта, в малките сгради най-често няма асансьор. Иначе и в тях може да има проблем със събирането на таксите, както и навсякъде. И разбира се, че няма значение живее ли се или не, някаква такса трябва да се плаща.
Но усещането да живея с едно село хора в един и същи вход не е за мен, пробвала съм го.

# 78
Общо взето синдромът както при цените на жилищните имоти. Гледат се по-ниски цени на наем, после уау кофти обзавеждане... Ама има и хубаво, но е много скъпо за наемане, пък и масово наемателите не пазят мебелите. Какъв диван да се сложи за квартирант?

При нас едните наематели очаквано напуснаха, момче и момиче , като и двамата обявиха съвсем различни причини за напускане, Все едно де. Grinning
Кажете в тази ситуация е по-добре, според вас, да отдадем на доста по -нисък наем, ама да има наематели. Thinking
Или 4-5 месеца да стои затворено и да се търси лятото някой за по-висок наем и по-дългосрочно? чудим се
Но сега баш зимата и в тази ситуация, едва ли ще намерим читави наематели Wink

Не сте казали къде и какъв е имота, както и досега за колко сте го давали и за колко мислите да го пуснете. Какво визирате под "доста по-нисък наем"?

Ако жилището е хубаво и просторно аз бих го пуснал на същата цена или леко по-ниска. Хубавите имоти си се търсят и си държат цена.
Друг вариянт както предложиха е да се разберете за цена първите 6 месеца и после да предоговорите според ситуацията с вируса. Ако се мръщат значи не са читави и може да ги прескочите. Освен това според мен, тези ненадежните, да го кажем така, вече са се изнесли обратно към родния си град. Университети и заведения одавна са затворени и който е останал без доходи вече го няма.

Дъщерята на мой приятел си търси жилище да се изнесе от тях с приятеля си. Търсят нещо двустайно и бяха готови да отделят до 800лв. без големи претенции за квартал стига да има добър транспорт и метро и са с котка.
Казвам и че сега може хубав да намери и за до към 600лв. Казва ми "така е ама всичките са много малки все, няма къде да си пребера нещата, какво остава за на гаджето, няма място за компютура му, та нещо по-голямо трудно се намира."

# 79
  • София
Да, но "усещането" е нещо субективно. Има хора имат усещане, да не се возят с други в асансьор. Въпросът е, когато субективното усещане определя обективните ти решения.

Много малко сгради са без асансьор. Колкото и малки да са.

Колкото до таксите, моята теза, и преди, и сега е, че при по-големите кооперации има икономия от мащаба. И дори 2-3-4-5 апартамента да не си платят, изобщо няма да се отрази на бюджета. Събират си по 2000лв такси, има и за асансьор, чистачка, мениджмънт, па и за ремонти.
Не виждам да е някаква тайна и чудо.
И фирми за работа да вземеш, ако работиш във фирма с оборот милиарди, шансът да ти закъснеят заплатите клони към 0ла. Понякога просто идват 2-3 дена по-рано. И толкова. Базови проблеми липсват.

# 80
  • София
Относно отдаването или не на по-ниска цена, според мен, трябва да се прецени намалението на годишна база дали е по-изгодно от 2-3-4 месеца празен имот.
Ние отдадохме малък двустаен (около 50кв.м.) в топ център за 800 лева. Първоначално бяхме обявили 450Е, но нямаше интерес.

Можеше и да почакаме 2 месеца евентуално да се яви наемател, но преценихме, че не го ли дадем преди празниците, после вероятно чак март ще има засилен интерес, а това са вече 3 месеца без наематели.
Груби сметки: 12х80 лева са 960 лв на година, които евентуално можехме да вземем повече, но срещу 3х800 лева - 2400, които може би щяхме да изпуснем. Та нещо такова трябва да се сметне. И като се сложи клауза за някаква индексация на наема след време и се уреждат нещата.
Разбира се, това не изключва подбора на наематели!

# 81
Котката е проблемът на девойката. Кой хазяин с прилично ремонтирано и обзаведено жилище, казвам прилично, не луксозно дори, ще се съгласи да му се овони апартамента на котка? След това трябва да махне всичко до шпакловка и замазка.

# 82
Наистина домашните любимци са проблем. Ако търсят необзаведено жилище, може би имат по-голям шанс.

# 83
  • София
Да, сложна работа с тези любимци, вече всеки има любимец, да се чудиш как стана тази работа.
Ние любимци не настаняваме, то при нас няма и място, малък двустаен НС, хубаво обзаведен, хубав етаж,  ще мислим още. Но сте прави, май по-д0бре нисък наем за 6 месеца, пък след лятото по-висок ( кой ли ще се навие на такава схема при свободните жилища в момента) Confused

# 84
Да, но "усещането" е нещо субективно. Има хора имат усещане, да не се возят с други в асансьор. Въпросът е, когато субективното усещане определя обективните ти решения.

Много малко сгради са без асансьор. Колкото и малки да са.

Колкото до таксите, моята теза, и преди, и сега е, че при по-големите кооперации има икономия от мащаба. И дори 2-3-4-5 апартамента да не си платят, изобщо няма да се отрази на бюджета. Събират си по 2000лв такси, има и за асансьор, чистачка, мениджмънт, па и за ремонти.
Не виждам да е някаква тайна и чудо.
И фирми за работа да вземеш, ако работиш във фирма с оборот милиарди, шансът да ти закъснеят заплатите клони към 0ла. Понякога просто идват 2-3 дена по-рано. И толкова. Базови проблеми липсват.
Танграта, има хора, за които субективно не е проблем да живеят във Филиповци, без да са роми. А обективно в нашата малка сграда няма неплащащи. И в централните квартали на София обективно болшинството  сградите са без асансьор, защото са малки, а когато са строени, е имало разпоредби за етажността и наличието на асансьор. Мандаринка назад го беше писала, има изключения, но масово са така, изобщо не са много малко. Докато по комплексите не е така,там 99% са с асансьор, защото са 6-8 И плюс етажа. Опитът ти в София явно е ограничен до комплексите, но не се изказвай  за неща, с които нямаш опит, като малка сграда (8-10 ап) на централно място.  И няма как да оцениш и да ти липсва нещо, което никога не си имал. Обективно погледнато.

# 85
  • София
Е, аз кога съм казал, че е лошо да си на централно място?
А и ако всички си входа, също, защо да е лошо. Виж, ако живееш без асансьор, не ми харесва много, особено ако си на 4ти - 5ти ет.

# 86
Е, аз кога съм казал, че е лошо да си на централно място?
А и ако всички си входа, също, защо да е лошо. Виж, ако живееш без асансьор, не ми харесва много, особено ако си на 4ти - 5ти ет.
Ема на тези места масово са без асансьор. И заради това масовото предлагане е на 4-5, на по-ниски цена и пак залежават офертите. Именно защото малко хора харесват 4-5 без асансьор. Но и на хубав етаж, и на хубаво място с редовни документи излизат рядко и са скъпи, и въпреки това сравнително бързо се продават, независимо от състоянието. Именно защото много хора търсят това. Има и такива, които търсят последен етаж и са готови за своя сметка да поставят асансьор,стига да има възможност, че не винаги има.

# 87
  • пустинята Гоби
Не само в центъра има кооперации без асансьори, има квартали, където е забранено високото строителство и респективно асансьора не е належащ.

# 88
Не знам колко е разпространена практиката за неплащане на месечните такси в НС, но поне стана ясно, че съществува.
 Иначе от коментари в предходни теми за пазара на недвижими имоти все се говореше, че в НС са млади, умни и заможни и си плащат таксите, а в СС са мухлясали пенсионери с ниски пенсии и не могат да съберат за ремонт на входа.

Да, в Редута например има много кооперации (стари и нови) на 4-5 етажа и са без асансьор. Поне преди май беше прекалено скъпо да се слага асансьор на такава малка кооперация.

# 89
Мими, така е, аз казах"централните квартали", за да не изброявам, но те се знаят. В комплексите е различно.

Общи условия

Активация на акаунт