Декорация – за повече красота и уют в нашия дом

• 273 918
  • 2 639
  •   1
Отговори
# 720
Прекрасни са картините ти, Дими!
Аз също не украсявам за Хелуин. Тиквите, които слагам за есенна украса, минават и за хелуинска такава.
В събота ще ходим на един тиквен фест, със сигурност ще домъкна доста хубавини от там. Вече се чудя къде да ги слагам. Laughing

# 721
  • DE
Пипи, в Людвигсбург ли, от две седмици го планирам и най-накрая ще завали докато се натутаме Flushed Grin
Да споделиш дали е хубаво, че гледах снимки и много ме блазни.

# 722
Аз съм в Ирландия, Хелоуин е произлязъл от тук преди да стигне до Щатите чрез ирландските емигранти. При нас е национален празник и детето се кефи, освен това има и много готини стари традиции и игри, които са непознати за чужденците и които много ми допадат. Затова и украсяваме и го тачим у дома - най-вече от уважение към културата на страната, в която живеем.

# 723
  • в сърцето на един мъж...
Аз съм в Ирландия, Хелоуин е произлязъл от тук преди да стигне до Щатите чрез ирландските емигранти. При нас е национален празник и детето се кефи, освен това има и много готини стари традиции и игри, които са непознати за чужденците и които много ми допадат. Затова и украсяваме и го тачим у дома - най-вече от уважение към културата на страната, в която живеем.

Ще разкажеш ли нещо от традициите и игрите? На мен ми е доста интересно. Ако на другите не е, може и на лични, благодаря!

# 724
Пипи, в Людвигсбург ли, от две седмици го планирам и най-накрая ще завали докато се натутаме Flushed Grin
Да споделиш дали е хубаво, че гледах снимки и много ме блазни.

Не, в Schwabhausen, аз съм в Бавария. Преди 2 години бяхме, страшно ми хареса. Миналата година заради короната го бяха отменили, но тази година сме там!

# 725
Geia, то малко офф топик и може да ме изтрият, но....Старите хора не раздават бонбони, а раздават плодове и фъстъци на децата, палят се големи клади /по принцип не е законно вече, но още палят огньове на много места/. Организират се различни игри за децата на улицата или в някоя къща, напомнят ми на нашите Сирни заговезни, примерно вързани понички на канап на едно дърво и децата трябва да ги изядат, без да ги пипат и ръце. Или голям леген с вода, вътре пускат ябълки и децата трябва да захапят някоя от ябълките. Също по традиция се ходи на поле с тикви, за да се подберат тикви за фенери. Едно време доколкото знам са дълбаели репи. Времето на 31 октомври оникновено все още е меко и приятно и е пълно с хора по улиците, ние в нашата махала примерно имаме улично парти и родителите пием и си приказваме докато децата обикалят по къщите. Навсякъде блещукат запалени фенери и свещи и е много приятна и отпускаща онстановка.

# 726
Попи, много приятно звучи. Пусни снимки, ако имаш стари.

# 727
Ще ви пусна снимки от тиквите, които прави един мой комшия, хем да е по темата - свързано е с декорация. Аз май и в друга тема ги бях пускала. Всяка година нямам търпение да минем през тяхната къща и да му разгледаме тиквите Blush
Диорела, миналата година беше забранено да се празнува заради Короната и нямам никакви други снимки на телефона освен тези, които са отпреди 2-3 години. Тази година ще снимам и ще ви пусна тук разни готини декорации.

Последна редакция: чт, 23 сеп 2021, 23:31 от poppy-fairy

# 728
Ехааа, много красиви! С нетърпение ще чакам още. Simple Smile

# 729
  • в сърцето на един мъж...
Много ти благодаря! А този съсед явно е артист, много красиви тикви има!

# 730
Димс, аз не разбрах. Не тачите Хелоуин, но празнувате Вси Светии. Може ли малко разяснение, че ми стана интересно.
Попо мн интересно, представих си, че съм там.

# 731
Като стана дума за тиквени фенери, се сетих за едни лампи от кратунки - ръчно направени. Стават за декорация и за подаръци. Май само фейсбук страничка имат.

# 732
  • Австрия
Димс, аз не разбрах. Не тачите Хелоуин, но празнувате Вси Светии. Може ли малко разяснение, че ми стана интересно.

Живея в Австрия, съпругът ми е австриец. Тачим много от обичаите тук, също и доста български. Вси Светии е денят на мъртвите, ден, в който се тачат починалите - като Задушница. Още по-специален, тъй като бащата на мъжа ми е починал около този ден.. С една дума - споменават се мъртвите, припомнят се хубави моменти с тях приживе, приготвят се ястия, които са били любими.. и така. Но няма нищо общо с хелоуинска декорация и обикаляне по къщите с типичното "Сладко или кисело'.. Обикновено тaкa изглеждат гробните (гробищните?) паркове на Вси Светии:

Скрит текст:

Има и доста дни през есента, посветени на събиране на реколтата, на 11.11 се празнува Св. Мартин и децата излизат на шествия с фенери, събират се из парковете и пеят характерни за празника детски песни.

Скрит текст:

Но като цяло денят на Вси Светии, какъвто е Helloween в англоезичните страни, не е припознат. Освен по собствено желание някои деца да се маскират, но главно заради емоцията покрай костюмите и евентуалното събиране на сладкиши, за който организира.. Синът ми, например, никога не е имал желание и не го влече. Та така.. Иначе, разбира се, има хелоуин-деко по магазините. Със сигурност и хора, които си украсяват. Лично нямам против. Просто ние вкъщи не го правим. Правила съм обаче фенери от тиква, но не специално заради Хелоуин Grinning

Последна редакция: пт, 24 сеп 2021, 22:34 от DimS.

# 733
  • София/Севлиево
Димс, много интересно.Този празник,който си описала е почти като същия от анимацията "Тайната на Коко" и още една подобна,пак свързана с Мексико съм гледала.Не знаех че го има и в Европа в подобен вид.

# 734
  • München, Deutschland
И за Германия важи същото, което е описала Дими за Австрия, като тук на деня на Св. Мартиннай-много се кефят децата в детската градина и може би първите училищни години, защото се чака вечер да стане към 6, да се стъмни хубаво, децата обличат едни като роби или си слагат някакво наметало, излизат с родителите по големите улици и обикалят квартала като носят собственоръчно направени фенери вътре със свещички. Това е кулминацията на празника за децата, защото дечица на по 3-4 не излизат иначе вечер по тъмно. Фенерът пък се прави в детската градина поне месец преди това, рисува се, оцветява се, е, и родителите се включват, разбира се, но така се подготвяш за празника по-дълго и за децата знам, че е голяма емоция.

Общи условия

Активация на акаунт