Нова година, нов късмет - НЕМСКА хоум тема 211

• 22 431
  • 729
  •   1
Отговори
# 495
  • Germany
Бибит , нямам представа дали има разрешение. В последните дни съобщаваха да не се пързалят по канала на двореца, защото имало паднали във водата и ледът не е достатъчно дебел. Това явно не го спира народът, шейни, кънки, всичко имаше на леда 😉
Успешно ДО на всички днес 🤞

# 496
Ей трябва да се внимава с леда . Много е опасно.  Дано няма нещастни случаи.
Със сигурност е необходимо за безопасност да се внимава в официалната информация дали леда е достатъчно стабилен за да издържи. Ако не е не трябва да се рискува изобщо. Някой прави ли проверки за стабилността?   Само тогава има смисъл да се говори за официални разрешения .

ДО при нас започна в ранни зори . Върви за сега някак си.
Само дано не харесат резултатите и да не им хрумне да го направят ежегодно зимно забавление да се обединява разхода на електричество за домакинство, училище и офис на едно, без вечерни забавления навън. И то в частните домакинства, където за разлика от предприятията се плащат абсолютно всички добавки и надценки за еко и възобновими за разлика от предприятията.
От няколко седмици чета новини в различни вестници, че имали страхотен проблем с тока. Нямали ток в Европа и особено Германия. Дано е временно и дано го разрешат без да налагат ограничения. 
В 21 век това. Кой го е мислил? Аз лично не.

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 10:17 от bella_ciao

# 497
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Bella, от години се говори. Отделно нали и за блекаут не са готови 🙈
Въобще някой да подеме по позитивна тема.

Преди години при нас езерото-локва беше замръзнало. По принцип се забранено да се влиза, плува и т.н
Имаше нас 300 човека него ден там, а дори и в най-големите жеги не сме били повече по 50.
Ледът беше 20см, но пукаше много злокобно.

# 498
Аз разбирам, защо хората се пързалят на канала в Мюнхен, но го смятам за опасно и не бих го направила. Но - ледените пързалки закрити, ако нямаш кола, практически няма как да отидеш в планина да се пързаляш, пък и там може да е затворен пътя. Реално друго забавление няма.
При нас падна сняг, има сняг и на Платото, където висбаденци се пързалят със шейни, но автобус в момента до там няма. По Нова година пък бяха затворили дори пътя за коли до там след Великото преселение и струпване. Къде да ходят хората и децата?

# 499
Ася аз никога не съм обръщала внимание . Гледам растат цените на тока , но не съм се замисляла в дълбочина. Дори за ел. кола мислих. Ние в къщи до сега нямахме голямо потрблени, но те качват базата. Сега взех да чета новини и се чудя какво става.
Да видим и как ще нарастне потрблението на домакинствата , защото цените пак ги вдигнаха мисля.
Дано се оправят с тези проблеми.
Deni-meni и при нас не са затворили пързалнки и паркинги на баира, но ако се препълнят хората паркират @неправилно@ и веднага слагат глоби. Също така рейсовете си вървят нагоре - надоу. 

Положителни теми има много. Въпреки снега излизат пролетните цветенца. Вече дори видях малки листенца на люляка. Също така според мен е много приятно семейството да си е у дома с децата и не ми пречи домашното обучение. За детето мисля че ще е по-добре динамиката на учене в училище. Ако се замисля обаче на мен лично с ДО ми е по-лесно.
Леко ДО на всички и от мен. 

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 10:57 от bella_ciao

# 500
Ако не трябва да работиш и едновременно да обучаваш или като мен да ръководиш обучението от работата си, защото аз съм 2 дни хоумофис, 3 дни на работа, е приятно вкъщи. Ама да не обяснявам, колко е приятно, разтревожени деца да ти звънят, че не влизат в час, а ти си на 35 км от тях и поне в следващите 5 часа не можеш да се прибереш.
Какво значи увеличават базата на тока? Увеличение на цената за използван киловат или ползвал/не ползвал определен минимум трябва да се плаща?

# 501
Токът го увеличават постоянно и ще го правят до забравих коя година беше. По план върви увеличението, като това на горивата и данъците на колите с ДВГ. За доставчиците оставали едва 22% от цената. Останалото са държавни налози и такси.
https://www.google.de/amp/s/amp.computerbild.de/artikel/cb-News- … 021-22667575.html

# 502
Soft Click доколкото четох тук тока е 2х по -скъп от в цяла Европа.
И както по новините казаха най-скъпия в света "mit Abstand" .
Сега пак спряха Северн поток, Саудитите намалят производството и предлагането на ресурси и вдигат цените. Sad
Със сигурност може всичкото това да бъде регулирано и да се нормализират нещата. Но ще им трябва време да се разберат. Дано се разберат и то май се налага на световно ниво.

Дени-Мени виж си разбивката. Има една стойност, която плащаш без значение имаш ли или нямаш потребление иколко е то. После идва потреблението. Т.е. може сметката за тока да ти се качва и без да имаш изобщо потребление. Има и една стойност надбавка за възобновими ... това пък не се плаща от фирмите, не знам всички или само големите.
За ДО при теб наистина ми се вижда стресиращо .

Аз до сега не съм се занимавала да си губя бремето да избирам различни фирми за тока. Все сме си на една и съща за да нямам ангажимент с договори и срокове, но ако така върви и аз ще взема да огледна за тази възможност.

# 503
bella_ciao,

разбрах те, какво имаш предвид.

# 504
Аз ги сменям всяка година или година и половина, ако за толкова е договорът. Има големи разлики в цените според местоживеенето. Нашето потребление хич не е малко, защото топлата ни вода е на поточен бойлер и не ни се хвърлят пари на вятъра. Но така или иначе сме с високи сметки. Последно плащахме по 116 на месец и накрая доплатихме 290. С предишния доставчик обаче беше по-зле. С този хоум офис си представям какви ще са сметките.

# 505
Лично аз нямам против няколко седмици онлайн училище, ако е в реално време и провеждано качествено. Но много голям процент семейства не могат да си го позволят чисто логистично и организационно, това ми е ясно.
Прозвъниха ми от гимназията на малките да питат как се справяме, техника имаме ли достатъчно. Макар да не сме се отбелязали като нуждаещи се (имаше запитвания есента) , прозвъняват всички семейства с повече от 1 дете в гимназията,  за да видят някъде има ли нужда от съдействие. Много приятно ме изненадаха.

Като цяло читавите учители лъсват веднага - правят си часовете стегнато и преподават ясно - обучението върви и децата рядко имат нужда от съдействие. Е, при мърлявите картинката също лъсва - избягват конференции, хвърлят купища материали, изискват ги веднага,  обратна връзка никаква.

Смятам, че дългото дистанционно училище ще се отрази негативно на децата - и емоционално, и фидически, и мотивационно,  и интелектуално. Да, като родители се опитваме да омекотим проблемите, да компенсираме липсите, но много родители нямат капацитет да  го направят. Расте ощетено поколение, да видим до къде ще го докараме.

# 506
... По план върви увеличението, като това на горивата и данъците на колите с ДВГ..
Докато се обсъждат подобни промени в закона https://www.welt.de/wirtschaft/article224522826/Zwangs-Ladepause … rs-ueberlegt.html
не ми е ясно за какви е коли може да става дума. Ако звънна на 112 да ми кажат да изчакам 2 часа да си заредят колата ?

Mößbauer-Effekt  днешното поколение е ощетено, но децата ще се оправят. Те имат ресурси и потенциал и ако после им се помогне ще наваксат. Пък и това е тяхното време , те не познават миналото и се адаптират някак.
Според мен ние и предното поколение няма да свикнем. Като се започне със социалния живот, защото е много различен от това което познаваме , мине се през много неща и се стигне до евентуалните пенсии.

# 507
bella,
Знам, че си напред с материала, ама аз чакам първо да обявят утре, че всички ще финансираме хазната с покупка на маски ffp2 за всички провинции, после никакво излизане след 18.00 ч. И тогава като свикнем с тези благинки, ще ни изненадат с режим на тока 2:2 и принудителни паузи за зареждане е-автомобили.

# 508
Aми напред. Aз ако съм напред до сега да съм се адаптирала като Soft Click и да си сменям доставчиците на ток.
В същност съм толкова назад Sad Добре че научих нещо . ЩЕ го пробвам.
А останалото според мен е свързано .
Да видим. Ти си права . ДА изчакаме и да видим. Успех днеска и хубав ден.

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 11:52 от bella_ciao

# 509
Deni-meni, честит ви сняг, дано имате възможност да му се нарадвате, толкова го чакахте!❄👍

Нашето обучение върви активно, учителите пращат мейли да контролираме дали децата си правят домашните, имало скатаващи се.
Получих покана за дигитално Кафе, на което ще се обсъждат теми относно Ausbildung  и Alternative Wege zum Abitur.
Много ми е неясен още този етап.

Общи условия

Активация на акаунт