Нова година, нов късмет - НЕМСКА хоум тема 211

• 22 429
  • 729
  •   1
Отговори
# 525
Мъжът ми е с KN95 по цял ден от месеци.
Рядко я сваля, засега няма оплаквания.
Аз само на тези маски с висока защита имам доверие, където има повече хора в затворено пространство.
Но са скъпи, да.

Знам, че имаш по-високи изискавания от мен за сигурност.
Но аз вече цяла година пътувам всеки ден по 3 часа отиване и връщане, между 2 града на работа в обществен транспорт, пазарувам, ходя на лекар само с платнени маски, децата ходеха на училище сами с автобуси, мъжът ми на работа и той и нищо, всички са здрави. Ами, за мен по-сигурните маски са си просто допълнителен разход, който не разбирам, защо искат да ми го натресат. Аз пак ще хитрувам, ще се опитам да ги ползвам многократно и ефектът ще е същия. Подозирам, че и голяма част от хората, ще правят като мен. Накрая вместо да изпишем вежди, ще избодем очите. Така виждам, аз нещата. Затова се надявам ffp2 маските да останат само по желание, а не задължителни за всички.

# 526
  • Немция
Дени, разбира се, че и те пазят, но да речем 50%.

В градския транспорт обикновено не се говори. Мълчи се обикновено Grinning, това също има значение.

Не вярвам да ги направят задължителни тези ффп2, но знае ли се...

# 527
Бибит,
в Бавария нали за обществения транспорт и за магазините ги въведоха?

# 528
  • Deutschland/HE
Аз вече два пъти без да искам изпрах маска KN95 на 60градуса и след това и през сушилнята е минала, нямаха никакъв проблем, нищо отлепено или скъсано, нямаха и нужда от гладене Simple Smile изхвърлих ги. На мен тези маски са ми по-удобни, но аз ползвам 30минути докато напазарувам, мъжа ми работи целодневно с такава и я предпочита пред хирургичните.

# 529
  • Немция
Дени, за Бавария-да, но навсякъде не вярвам.
Но ще видим.

Аз изпрах 2 KN95 за експеримента. С едната след това не можех да дишам, с другата нямаше проблем. Thinking
Доколкото съм чела, не трябва да се перат.

# 530
Mомичета, извинявам се предварително , че ви занимавам, но синът ми има следния казус. Има подписан договор за работа от 01,02 в новостроящ се обект на голяма търговска верига. Договора е подписан двустранно още края на ноември 2020 -та. Днес му се обаждат с информация, че обекта закъснява със строежа и началото на работата се отменя за 01,03. Но при условие, че той е подписал договор, не е ли в техните отговорности да му осигурят работа в друг обект докато стане готов новия? За Мюнхен става въпрос, веригата е Едека, ако това има някакво значение. Договорът е за 30 часа седмично, синът ми е студент.  Работата му е важна, плаща му квартирата, и той е там очаквайки да започне и към настоящия момент в онлайн обучение. Предварително благодаря на отзовалите се по казуса.

# 531
Не трябва да се перат и да се слагат в микровълнова, защото им пада защитата и се повреждали. Можело да се проветряват по 1 седмица след носене и след това на 80 градуса във фурна или Reiskocher да се дезинфекцират само. Това съм чела, не съм го пробвала.

# 532
Аз питах една медицинска сестра, която носи само такива маски. Каза, че ги носи 8 часа и след това ги хвърля. Били еднократни и не се дезинфекцирали.

G..D.., не съм юрист, а също и нямам опит с подобни ситуации, но според мен е важно да прочетете какво точно е написано в договора, който е подписал сина ти.

# 533
Ние като по чудо приключихме в 12 с ДО. Хванах му цаката.
Маски носим от плат. Пера ги със спалното бельо на 2 сед. Рядко сменям на седмица чаршафи. Тези сините нали също уж са за еднократна употреба, и такава нося по много дни. В аптеката има едни не разбрах модела, обясняваше аптекарката на човека до мен, че се слагали във фурната.

# 534
G..D.. правата му са му описани в договора. Него да чете. И да ти кажа моето мнение е , че спазването им зависи единствено от ... по-силния. Т.е. при нежелание на по-силния да ги спазва , то сина може да се бори и да се пребори след няколко години и с мнооого пари и нерви. И какво ? Другия ще си плати и няма да го мисли , а сина ти какво ще е постигнал?
Според мен
1.  чете договора подробно
2. Ако намери някъде нещо в своя полза при сегашната ситуация пише любезно писмо да му дадат друга работа поради това основание . Моли ги.
3. Ако не стане поне ще има ясно периода за който ТОЙ е свободен от работа и си намира друга работа за този период. КАто пак гледа да няма клопка и да не го съдят него за обезщетения за този период ... ако случайно нещо му поискат . Има всякакви клопки. НЕ знам
4. Не съм сигурна, но предполагам че при подобни промени има право той да прекрати договора предсрочно, но както казах предполагам. ПРавни въпроси на правист.
5. Ако не може сам да се оправи има Verbraucherzentrale и има мисля безплатни консултации онлайн за студенти, но не гарантирам за това че са безплатни. Да потърси.

Пожелавам му успех. Не е лесно в момента с проектите. И около нас гледам стоят. Пролетта 2020 строителите работиха.
Не сме в Мюнхен, не сме и в Байерн.
И всичко написано е мое лично мнение. Не съм правист.

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 15:29 от bella_ciao

# 535
Катерица,
маските са за еднократна употреба, но някои хора са намерили начин да ги изпозват многократно, че даже и изследвания се цитират в статиите на учени.
Не се тревожи, ти си носи маските, както пише на опаковката. Дезинфекцията на еднократните маски е по поговорката: Сиромах човек, жив дявол.Smile

# 536
  • Немция
Ако цял ден се носи маската KN95 , е добре да се изхвърли.
Ако е за малко през деня, може да я оставяш да се проветрява и да се носи 2-3 дни.
С фурната не знам дали все още се препоръчва, трябва да е винаги под наблюдение.

# 537
  • Germany
Маски носим от плат. Пера ги със спалното бельо на 2 сед.

Рейна, извини ме за въпроса, но една и съща платнена маска ли носиш 2 седмици?

Аз пека хирургичните маски на 80 градуса във фурната и ги ползваме аз и мъжа ми 2ри път. От ffp2 имаме около 20бр и ползваме, ако ни се наложи да отидем до лекар и аптеката. Градски транспорт не ползваме и пазаруваме само онлайн.

# 538
G.D., не са длъжни да му осигурят работа от датата написана в договора, ако поискат даже могат да го отменят. По-добре изчакайте, защото намирането на каквато и да е работа в настоящия момент е много трудно.

# 539
G..D.. много зависи дали този филиал е вързан за веригата или е Franchise. Освен това в договора тябва да пише точното място за работа. Ако е новия филиал то трябва да съществува работното място за да може да започне. Нека си види договора. Ако иска консултация с юрист да пита в университета си. Почти всеки уни има или студетска консултация по юридически въпроси или поне Beratungsstelle. Тези услуги са безплатни. В нашето уни поне.

Ние лятото бяхме с платнени маски. Сега взехме FFP 2. Има още малко в пакета. Подсещатете ме пак да взема. Ние ги ползваме за един ден само. Доста зле от екологична гледна точка и скъпо ... но по-сигурно.

Общи условия

Активация на акаунт