Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 51

• 40 786
  • 760
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Някой може ли да ми извади заемите на община София. Само заеми теглят напоследък, предполагам вече гонят 100% от годишния бюджет, та скоро ще вдигат данъци за да компенсират...

# 106
Не знам с какво те обидих, Румка, но поне за моя кръг от познати "математическата" гимназия в София е СМГ, "немската" е 91-ва, "английската" е Първа английска на Дондуков. И "Университетът" е само един.

За "Киров" ме светна един пенсионер, който е учил в него - аз си мислех, че механотехникумът на Стамболийски и Опълченска срещу мол-а е "Киров", но съм се бъркала.

Пък аз до пенсионерите съм по-близо, та може би и затова така говоря, като тях. Laughing
Ти пък Wink) нещо си се объркала, аз не съм се обидила хич. Казвам, че поясненията са подходящи както заради по-младите, така и за такива като мен от прованса 🌞

# 107
"средната цена на жилищата в София надхвърли 1400 еуро/кв.м. и е 1444 еу/кв.м....
увеличението за година е 6,2 %....
Варна -875 еуро/кв.м
Пловдив-735 еуро/кв.м
Бургас-725 еуро/кв.м
В.Търново-620 еуро/кв.м.........."
източник БТВ......

Последна редакция: пт, 15 яну 2021, 11:31 от denissa_72

# 108
"средната цена на жилищата в София надхвърли 1400 еуро/кв.м. и е 1444 еу/кв.м....
увеличението за година е 6,2 %....
Пловдив-735 еуро
Варна-875 еуро
Бургас-723 еуро
В.Търново-620 еуро.........."
източник БТВ......

Боже, сривът дойде.

# 109
  • София
Имаше и една нова статия в Дневник.
Само че бях решил да не я пускам, щото и тя ... поръчкова ...
Пазарът на жилища започва 2021 г. сякаш няма епидемия
https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/01/15/4162805_pazarut_na_jili … ef=home_mainStory

# 110
Имаше и една нова статия в Дневник.
Само че бях решил да не я пускам, щото и тя ... поръчкова ...
Пазарът на жилища започва 2021 г. сякаш няма епидемия
https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/01/15/4162805_pazarut_na_jili … ef=home_mainStory
И междувременно на края на статията се мъдри това:
 8.2 % е спадът в сделките за недвижими имоти през 2020 спрямо 2019 г. по данни на Агенцията по вписванията, цитирани от "Капитал". В числа това са 185 445 сделки за миналата година спрямо 201 963 през предишните дванадесет месеца. "Капитал" уточнява, че те отразяват само покупко-продажбите на сгради, части от тях и земя с нотариален акт и "са замъглени и от изповядването на сделки с ново строителство - то се случва, когато имотът вече е завършен, макар договорът да е подписан години преди това".

От 4-януари до днес включително има общо цели 10 работни дни. Страшна за статистика за търсенето. Базирана на какво? Защото официалните данни на годишна база са ясни 8.2% спад, въпреки "бума" след първата карантина.

Агенциите правят грешни изводи на базата на данни от запитвания явно само към тях. От друга страна са и пряко засегнати от един евентуален спад или покачване на цената. Независимите обобщени данни дават всъщност цялостната картинка. 8.2% надолу сделки - и да има повишено търсене явно си остава само на огледи а не се стига до сделка реално. Да не би причините да са високите цени?

# 111
  • София
8% сделки надолу, при толкова локдауни, неработещи нотариуси.
А цените ... същите.
Ми, ако тая година има 16% повече сделки, дали цените няма да са + 15%?
Логика някаква има. Щом при спад на продажбите цените задържат, значи интересът е достатъчно "мотивиран". И чака на нисък старт да се изстреля още нагоре.

Тези факти имат нужда и от интерпретация. Те нямат смисъл сами по себе си.

# 112
А цените ... същите.
Ми, ако тая година има 16% повече сделки, дали цените няма да са + 15%?
Логика някаква има. Щом при спад на продажбите цените задържат, значи интересът е достатъчно "мотивиран". И чака на нисък старт да се изстреля още нагоре.

Тези факти имат нужда и от интерпретация. Те нямат смисъл сами по себе си.
За 10 дена? Ти сериозно ли? Flushed
Нали имаше пак бум след карантината, повишено търсене, свършващи имоти, а то накрая се оказа че сделките са паднали. Как така?

# 113
И аз чакам са се изстрелят и да продам една мухлясала панелка за 150+к евро.  Дано стане тази година.

# 114
  • София
За 10 дена? Ти сериозно ли? Flushed
Нали имаше пак бум след карантината, повишено търсене, свършващи имоти, а то накрая се оказа че сделките са паднали. Как така?
Е как така, не четеш ли НСИ, вестници, форума?
Преди няколко дни публикувахме статия за статистика от НСИ по 3месечия.
2то тримесечие има спад, но 3тото възход. Това е и "повишеното търсене".

Тролиш ...
След още няколко коментара ще спра да отговарям Simple Smile

# 115
друго е интересно,някои хора тук плачеха,че цените в столицата били нереално високи....Реалните били около 600-700 еуро кв/м.Ето, във В.Търново(първата столица) са баш такива....Значи проблемът ви е решен.....

# 116
  • София
Ми като реалните били 700Е, де бляха 2015та, преливаше от апартаменти с тези цени?
Тогава сигурно са твърдели, че реалните били 200Е и са чакали срива.

# 117
Ми като реалните били 700Е, де бляха 2015та, преливаше от апартаменти с тези цени?
Тогава сигурно са твърдели, че реалните били 200Е и са чакали срива.

Сривът всяка година е мираж за тези, които чакат. Всяка година цените са нагоре... Аз лично в момента нито ще купувам, нито ще продавам, просто ми е интересен пазара... Ако паднат до стотици левове Wink, бих си взела селски имот, ама и там цените са дебели за момента...

# 118

И изкривените данни, по думите на Капитал, за НС - сделки, които ще бъдат отчетени след години  при завършването на сградите.

# 119
  • София
Аз преди бях казал на една потребителка нещо, тя взе че много се обиди. Как така съм можел да говоря. Трябвало да бъде по 1 апартамент на семейство.
Бях казал, започнат ли да падат цените, преди да паднат наполовина, тези с повече възможности ще изкупят всичкото предлагане още на цени 70% от сегашните. Така че няма дори теоретично как да стигнат нива от -50%

Общи условия

Активация на акаунт