Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 51

• 40 330
  • 760
  •   1
Отговори
# 570
Себестойността е ясна - 300-400 евро/кв.м. Дори в СЕК-а луксозното е дадено 598 лв/кв.м. Няколко теми по-назад го писах. Дори дадох пример с компания, която си залага такива стойности в бизнес плана. Дадох и примери за цени на парцели, на които са построени огромни блокове. Феновете на високоте цени обаче не могат да го приемат.

# 571
Себестойността е ясна - 300-400 евро/кв.м. Дори в СЕК-а луксозното е дадено 598 лв/кв.м. Няколко теми по-назад го писах. Дори дадох пример с компания, която си залага такива стойности в бизнес плана. Дадох и примери за цени на парцели, на които са построени огромни блокове. Феновете на високоте цени обаче не могат да го приемат.

Много ми е смешно като почнат с "луксозното" строителство. Луксозна шпакловка и замаска Simple Smile И после луксозен ламинат на промоция от 10лв квадрата. Всъщност основната част от лукса идва от довършителните работи.

# 572
Е то предполагам за никой не е тайна, че инвеститорите проават на цена няколко пъти над себестойността. Което си е и нормално да е така, щом има пазар. По-интересното е на какво ще приличат тези сгради, когато станат на възрастта на днешните панелки.

# 573
https://m.imot.bg/details/1b161123595196095
Здравейте, извинявам се  че нахлувам в темата  така,но въпроса  ми е какво  мислите  за сградата  и местоположението. Цената  също  е завишена, но ако кажем  за 950€ кв.м. заслужава ли си? Благодаря предварително на всички  коментирали.

# 574
  • София
Печелиш усмивка - под номер 100-си на който казвам, че е открил топлата вода и да почва да се занимава със строителство - петорна печалба без проблем. От 300 евро себестойност, ще продаваш на 1500. После чакаме да се похвалиш. Няма как да стане грешка, все пак бизнес плановете на големите са ясни...

# 575
И аз съм разговарял с 3 строителя, които са ми казвали че средно качество строителство е по 500-600е/кв с обещетения. Но цената не се определя от себестойността, а от лихвите по кредитите. Не търсете вина и строителя, че търси макс печалба. Вината е в банките.

# 576

Почти всеки ден минавам оттам по Симеоновско. Локацията е доста добре, шосето не е натоварено колкото Малинов, да речем, и магазините са наистина удобно разположени. Метро обаче няма да има много близо, а автобусите са 3-4 линии само. На 1250 евро е доста маргинално решение, но цена от 1100 евро или надолу за сграда на този етап на това място, е ок.

# 577
https://m.imot.bg/details/1b161123595196095
Здравейте, извинявам се  че нахлувам в темата  така,но въпроса  ми е какво  мислите  за сградата  и местоположението. Цената  също  е завишена, но ако кажем  за 950€ кв.м. заслужава ли си? Благодаря предварително на всички  коментирали.

Здравейте,

това е точно на Симеоновско шосе и ще е доста шумно. Ако търсите в Малинова долина, може да разгледате 4 -5 нови строежа на ул. Крикор Азарян (близо до НСА).

# 578
И аз съм разговарял с 3 строителя, които са ми казвали че средно качество строителство е по 500-600е/кв с обещетения. Но цената не се определя от себестойността, а от лихвите по кредитите. Не търсете вина и строителя, че търси макс печалба. Вината е в банките.

Понеже все това пишеш, та да те питам - какво всъщност искаш  от банките? Да дават кредити само  с връзки? Да вдигнат лихвите? Да въведат квота като за отстрелване на ценен дивеч - 100 кредита годишно и толкова?
То така и за затлъстяването са виновни магазините  - продават храна на всекиго без ограничение. Я да въведем купони, че да се вталим.

# 579
Говоря за централните банки. Те създават балони и цикли. И тях ли ще защитаваш като от стотици години е доказано и видяно, че повече вредят отколкото помгат.

# 580
Говоря за централните банки. Те създават балони и цикли. И тях ли ще защитаваш като от стотици години е доказано и видяно, че повече вредят отколкото помгат.

Тях най-вече. Те се мъчат да удържат икономиката в някакви граници и затова съществуват. Без централните банки щеше да е анархия и ужас. А и те нямат материален интерес в кредитите.
И не те създават балоните и циклите, а икономиката си ги създава, а централните банки се опитват да заглаждат пиковете и спадовете и да контролират някак нещата.
А на теб май то се струва, че дърветата създават вятъра като се клатят и размахват клони.

Последна редакция: чт, 04 фев 2021, 17:02 от Черна станция

# 581
Печелиш усмивка - под номер 100-си на който казвам, че е открил топлата вода и да почва да се занимава със строителство - петорна печалба без проблем. От 300 евро себестойност, ще продаваш на 1500. После чакаме да се похвалиш. Няма как да стане грешка, все пак бизнес плановете на големите са ясни...
Това не го разбрах. Защо да започвам да строя? Как го измисли?

# 582

Тях най-вече. Те се мъчат да удържат икономиката в някакви граници и затова съществуват. Без централните банки щеше да е анархия и ужас. А и те нямат материален интерес в кредитите.
И не те създават балоните и циклите, а икономиката си ги създава, а централните банки се опитват да заглаждат пиковете и спадовете и да контролират някак нещата.
А на теб май то се струва, че дърветата създават вятъра като се клатят и размахват клони.

Бях тръгнал да ти се аргументирам, но преди това ще ти задам няколко въпроса:
1. Как точно икономиката си създава балони и цикли? Какви механизми имат централните банки за "заглаждане"?
2. Смяташ ли че в момента имотния пазар е в балон или не? Защо? Кога според теб възниква балон?
3. Какъв е механизма на централните банки за контролиране на балони и цикли?
4. Как се отразяват ниските лихви на имоти/акции и т.н.? Как се отразяват на икономиката?

# 583
Бях тръгнал да ти се аргументирам, но преди това ще ти задам няколко въпроса:
1. Как точно икономиката си създава балони и цикли? Какви механизми имат централните банки за "заглаждане"?
Общо взето поради инерцията. Някой почва да печели, това води до нови инвестиции и увеличаване на производството, то до нови печалби, те до нов ръст... И не успяват да се спрат навреме и в един момент производство има, ама търсене не. И цените се сриват. Опростено, ама нагледно обяснение. А ЦБ следят тази работа и като им се стори, че икономиката прегрява влияят с лихвения процент. Когато се забавя пак. Лошото е, когато лихвите станат нулеви, защото това е равнозначно да си засилил печката на макс, а още да ти е студено - няма какво да направиш. На теория социализмът е трябвало да спре кризите като управлява планово икономиката, ама там се появили други дефекти.
2. Смяташ ли че в момента имотния пазар е в балон или не? Защо? Кога според теб възниква балон?
Сто пъти съм писала - не смятам. Балон имаме, когато цената на нещо расте необосновано. Наскоро имахме пример с Gamestop  - там изкуствено се наду балон. Сравни го с жилищата. Също така балон имаше 2008 година, но днес цените аха да достигнат онези нива, докато средната заплата е над двойна. И лихвите са по-ниски. Това са обективни причини за ръст на пазара, какъв балон искаш???
3. Какъв е механизма на централните банки за контролиране на балони и цикли?
Писах по-горе, но ако искаш повече ето:
https://www.ecb.europa.eu/explainers/tell-me/html/what-is-a-central-bank.bg.html
Например БНБ, макар да не може да води самостоятелна парична политика, все пак забрани на банките да дават дивиденти, а ги задължи да капитализират цялата си печалба.  Вдига им изискването за резерви за да дават по-малко заеми.  
4. Как се отразяват ниските лихви на имоти/акции и т.н.? Как се отразяват на икономиката?
Ниските лихви стимулират икономиката, защото хората нямат стимул да спестяват и затова харчат. Също така евтините пари са отличен тор за инвестиции. Но ако вземе икономиката да прегрява ще ги вдигнат. Ама няма да е скоро заради Ковид. В този смисъл ниските лихви работят и за ръст на борсите и цените на имотите, но алтернативата е криза и да няма какво да ядеш.

Много пъти е дъвкано, ама...

Ако искаш чети в нета.

Цитат
Central banks work hard to ensure that a nation's economy remains healthy. One way central banks accomplish this aim is by controlling the amount of money circulating in the economy. Their tools include influencing interest rates, setting reserve requirements, and employing open market operation tactics, among other approaches. Having the right quantity of money in circulation is crucial to ensuring a stable and sustainable economy.

https://www.investopedia.com/articles/investing/053115/how-centr … -supply-money.asp

Последна редакция: чт, 04 фев 2021, 18:00 от Черна станция

# 584
  • София
ЧС, евала за търпението! Simple Smile
Направо сме като школа по икономика.

Общи условия

Активация на акаунт