Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 51

• 40 296
  • 760
  •   1
Отговори
# 600

Ето подробна разбивка от СЕК. Цените са средно за страната, в София ще са малко по-високи. Понеже предполагам, че някои съфорумки веднага ще си покажат махленското ниво като ги оплюят, ще избързам да кажа, че СЕК са единствените, които дават реална информация за цените. Тези данни се купуват. Включително ако си купувате апартамент с ипотека, един от методите за оценка стъпва на тези данни.

Дениса, ясно ми е за кашкавала. Само дето кашкавалът е една и съща цена и в Перник, и в София, нали така?
Моля да ми разясниш как нов построен апартамент в Перник, кв. Изток струва 600 евро на кв.м., а само 15 км. на изток в София същото нещо вече е над 1000 евро? Може би в Перник работят на загуба? Или тези 15 км драстично променят цените на строителните материали и труд? Интересно ми е. 😄 Цените на парцелите мисля ги изяснихме и как се отразяват на 1 кв.м. апартамент, но ако трябва пак ще започна с конкретните примери. 😄
давам ти следният пример-апартамент около 120 кв/м. в центъра на градче до Ротердам е около 300000 еуро,апартамент в центъра на самият Ротердам ,същата квадратура започва от около 650000 еуро.
А Ротердам,дори не е столицата на Нидерландия....

# 601
Тръгнах да се чудя това СЕК да не е новото име на Господ. Та трябва да се позоваваме на него като последна инстанция и чистата истина.

# 602
  • София
В тая таблица пише 20лв на квадрат подови настилки.
Това цена на труд ли е, на материалите и лепилото ли е, на первазите ли е, на ъглите на первазите ли е, или на самите плочки!?
Или може би балатум!?
А циментовата замазка под балатума, тя по колко лв на квадрат излиза!?

Изобщо, дрън, дрън ярина. Но лошо няма де. Бтв и такъв учебник и предмет съм имал, чел и взимал изпит. Там пише и как, защо и кога-как се определят цените. Не е само 20лв за настилки.  Joy

# 603
давам ти следният пример-апартамент около 120 кв/м. в центъра на градче до Ротердам е около 300000 еуро,апартамент в центъра на самият Ротердам ,същата квадратура започва от около 650000 еуро.
А Ротердам,дори не е столицата на Нидерландия....

Заплатите на строителните работници, цените на материалите, цените на административните услуги за строежа в Холандия съпоставими ли са с българските?

# 604
Примерът на Дениса илюстрира принципа, че цените в центъра на голям град са (почти) двойни на цените в малко градче до този град. Като себестойност на строителството все става дума за една и съща държава.

# 605
Примерът на Дениса илюстрира принципа, че цените в центъра на голям град са (почти) двойни на цените в малко градче до този град. Като себестойност на строителството все става дума за една и съща държава.

Да, пропуснал бях началото на дискусията, породила примера. Грешката е моя Simple Smile

# 606
SmileМандаринке какво мислиш ти е все тая. Данните от СЕК се ползват за оценка на имоти. Тези данни се приемат от всички банки, общини, държавни институции и тн. Има приети норми и правила. Ако искаш ходи в гората, твое право е. Ето само няколко публично достъпни оценки на едни от най-големите фирми в страната, които стъпват на тези данни.
https://obs.kazanlak.bg/common/docs/2017-10/Po_t_8_1572_2017.pdf - страница 9 най-горе.
https://ispn.mjs.bg/MJ/ispn.nsf/E901FEBF69AAA0C3C2257ED90038BAFF/$FILE/Ocenka%20.pdf - страница 7.

Ротердам, отатък Ротердам.. не ме интересува. Твърди се, че себестойността не е 300-400 евро на кв.м. и че говоря глупости. Давам ви факти, че е точно толкова. Кой каквото иска да си мисли и да се утешава по какъвто начин иска. Това са фактите, всеки да си прецени.

ПП: докато си пусна мнението още глупости се изписали. Smile Танграта, ако искаш ще ти снимам и по подробни сметки, но пак ще измислиш 1000 глупости да се оправдаваш.

# 607
Боби, аз малко по-напред написах нещо за ПЪЛНА СЕБЕСТОЙНОСТ, а ти сега ми излизаш с таблица за стойността на СМР на сградата. А колко още разходи има в една фирма знаеш ли? Това ми прилича на ранната ми младост, когато като начинаещ търговец правех калкулации:
- Цена EXW
- разходи за транспорт и застраховка
- складови и разтоварване
- митнически и други разходи
---------------------------------------------------
СЕБЕСТОЙНОСТ
Слагм после 40% надценка, с оглед дама десет от тях дискаунт при пазарлък и хоп - печалба 30%.

Да, ама не. Тази печалба съвсем не е печалба, защото разходите не се свеждат до описаното само. И ако накрая има наистина 10% печалба се хвърля капата.

# 608
  • София
Пропускаш най-същественото, че ти се утешаваш и оправдаваш. Не ние. Нашият керван си върви.
Аз съвсем искрено поисках истинска разбивка, защото ще ми е професионално полезна. Но като гледам тази, която си пуснал, ами ... няма смисъл. Полза от нея не мога да извлека.
Банките не знам как оценят, но дават кредити върху оценки по 1500Е на кв. Явно, че за толкова си го оценят. Оценителите са техни.

То си има заплати на шефа, на жената на шефа, на архитекта, за подкуп, сметка загуби и рискове, сметка потрошени нерви. Едва тогава се калкулира себестойност.
Пояснявам, за неискащите да схванат. Заплата на шефа и печалба на шефа са две изцяло различни понятия. Те се омесват само в дребния бизнес. Където човек сам си е шеф, и продава цигари в някоя будка.
При едрия бизнес, си има заплата на хората, които управляват всичко. Печалбата на фирмата си е изцяло друго перо. Все едно да смесваш заплатите на борда на директорите с дивидентите от акции.

# 609
За кое се утешавам и оправдавам? Кажи ми точно за кое. Всъщност вие какво твърдите? Че себестойността е 1000 евро ли? Grinning Кажете колко е себестойността според вас.

ПП: заплати на шефа ХАХА глупости на търкалета. Това показва само колко си далеч от нещата. Ако ти си инвеститор и си наемеш строителна фирма да ти построи сградата(жилищен блок, не къща), сумата на договора ще е около 400 евро/кв.м. Там влизат всички неща, които си мислите. Заплати на шефа и такива глупости.

# 610
За кое се утешавам и оправдавам? Кажи ми точно за кое. Всъщност вие какво твърдите? Че себестойността е 1000 евро ли? Grinning Кажете колко е себестойността според вас.

Определено е под 1000, но не знам колко - не съм в бранша. И затова казах, че ми се иска да видя истинска калкулация на ценообразуването. И дадох пример защо ми е съмнителна оценката само по таблици за стойността на СМР. СМР може да са основната част от себестойността, но не са всичко. Имам какви ли не още разходи, да не говорим ако фирмата половин година остане без обект и търси терен.

# 611
Боб ли да хвърлят, за да ти кажат себестойност?
Себестойност на кв.м. в Лозенец (ул. Елин Пелин) за малка кооперация с малко апартаменти или себестойност на кв.м. в Люлин - 2 за кооперация с 3 входа? Себестойност за "Артекс" (с няколко строежа) или себестойност за "Киро на кирия" за първия им строеж? Лихвите по кредита за строежа?
Не съм икономист, ама май и Боби не е.

# 612
  • София

ПП: заплати на шефа ХАХА глупости на търкалета. Това показва само колко си далеч от нещата. Ако ти си инвеститор и си наемеш строителна фирма да ти построи сградата(жилищен блок, не къща), сумата на договора ще е около 400 евро/кв.м. Там влизат всички неща, които си мислите. Заплати на шефа и такива глупости.
Как да ти кажем колко е, като не я знаем. Но като не знаем нещо си казваме. Не се изхвърляме, като тебе.
Дали ще ти искаме истинска разбивка, ако си я имаме и ние. Мисли малко.

Утешаваш се и се оправдаваш пред себе си, затова, че не си купил, като му е било времето.
И сега нас занимаваш с твоите проблеми.
А ние в какво се утешаваме? Че сме купили преди 5г на 500, а сега са по 1500? Разревах се!
Банките и те реват. Година след година рекордни печалби. Публично обявени.

# 613
Боби не е купувач, той е професионалист - брокер и/или юрист (може би) и съветва клиентите какви са му вижданията за даден имот (резюмирах информацията от няколко негови постове). С тия тънки сметки за "себестойност", вероятно съветва купувачи. Чудя се, ако трябва да съветва продавачи, дали ще използва себестойност или пазарна цена. А сега икономистите да обяснят каква е разликата между себестойност и пазарна цена на недвижимите имоти.

# 614
  • София
Съмнява ме. Брокерите говорят далеч по-смислено и разумно.
А юристите, друга вселена.

Ние, (икономистите), обясняваме вече доста време каква е разликата между себестойност и пазарна цена. Но май наливаме в "празно".

Общи условия

Активация на акаунт