Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 51

• 40 287
  • 760
  •   1
Отговори
# 615
  • София
С тая снимка от някой учебник на някой, смятащ цени по себестойност, излиза че мога да построя луксозна сграда в Долен Лозенец от 1000м2 РЗП с 12 апартамента за половин милион лева до ключ. Това печалбите от биткойн ряпа да ядат.
Жалко че истината е че само 30% обезщетение (а то е минималното) ти вдига с 50% стойността на РЗП-то (защото се разпределя на останалите 70%). Жалко че само проучване и трафопост към ЧЕЗ е 100 бона. За подкупи (а то ги има и са много) изобщо не говорим.
Според тази таблица цените на СМР за грубия строеж са ЗНАЧИТЕЛНО занижени към този момент. Ама това няма как да го знаеш, ако не работиш реално, а не да четеш картинки.
Чета и се смея - 223лв на м2 за груб строеж. Моята къща излезна над 700, хем имаме и връзки и познания....

# 616
Знаех си, че нивото е много ниско и никой нищо няма да разбере. Жалко.
Чиана -  чета и се смея. Grinning Tи кога ще разбереш, че цената на твоята къща, която си построила преди не знам си колко години, не е определяща за пазара. Ако беше прочела какво съм написал, щеше да разбереш, че в темата се говори за блок над 5 етажа и няколко хиляди квадрата РЗП. Мога да ти покажа няколко становища от ЧЕЗ за присъединяване за половината от тази сума. Но дори  да го смятаме 100к лева на 2000 РЗП, то се получва по 50 лева на кв.м. Долен Лозенец? Grinning Защо все се дават примери с крайностите? В нормален квартал като Младост,  Люлин и тн. това са цените. Обясни ми в Перник(само 15 км от София) как цените са 600 евро. Цените на парцелите ти развазвах няколко теми по-назад.

Казвам колко е себестойността и давам факти. Естествено чисто по махленски започна да се предполага какво работя, лични нападки. Направиха се изводи, че искам да купувам и какво ли не.  Grinning  Защо така ви е трудно да приемете информация, не мога да разбера.

ПП:Танграта ти кога ще разбереш, че говоря за себестойност, а не за пазарна цена? Grinning

# 617
Щом си сигурен в това, което пишеш, намери ми жилище около 70 квадрата в добър квартал по 700 евро квадрата. Ако одобря квартал, разпределение, изложение,  имаме сделка - плащам ти стандартната комисионна.

# 618
Даа, всеки, който реши че ще си "направи сметката" закупувайки си информацията на СЕК ще остане доста разочарован, че никой не иска да му достави и монтира "луксозна дограма" за 51 лв./м2 например.
А как СЕК си набират информация за цените не зная, но предвидливо са си включили табела на сайта,
т.е.купете си информацията, която ви продаваме, но не ѝ хващайте вяра все пак.
Всъщност, освен когато трябва да се продаде някой общински/държавен имот и е необходима някаква занижена оценка на същия, не зная някой да им обръща внимание на сборниците...

# 619
Абсолютни глупости. Тази информация се приема от абсолютно всички банки и държавни институции в България.

Как в Перник са по 600 евро кв.м. готови построени? Само 15 км. от София. Обяснете колко е себестойността. Иначе е най-лесно да се хейти.

# 620
Ах този "новоговор" Smirk Който не е съгласен с мнението ти, значи "хейти".
В кои случаи банките приемат тези цени? При оценка за ипотека на недвижим имот, така ли? Аз пък си мислех, че оценките от банките са за пазарните цени на недвижим имот (занижени леко, за да си вържат гащите, естествено).

Защо в Перник цените били по 600 евро? Ами защото не са в София. Защото това са пазарни цени, а не по себестойност. Колко е себестойността, няма значение, важна е пазарната цена. Произвеждаш копче със себестойност 0,5 ст., а го продаваш на цена 15 ст. Разликата от 14,5 ст. ти е печалба. По-голяма от печалбата на строителните предприемачи. И началният капитал ти е по-малък, разбира се.

Който предприемач успее да намали себестойността и да продаде на по-висока от конкурента пазарна цена, той е по-добрият.

# 621
Щом си сигурен в това, което пишеш, намери ми жилище около 70 квадрата в добър квартал по 700 евро квадрата. Ако одобря квартал, разпределение, изложение,  имаме сделка - плащам ти стандартната комисионна.

Квартал Изоток, нова сграда на "Артекс" - 627 Е/кв.метър.
391 кв. метра  срещу зала "Уиверсиада" - 383 Е/кв.метър.
район "Възраждане", ул. Осогово -мезонет 210 кв. метра - 1150 лв./ кв.м

Явно има евтини имоти. Просто трябва да потърсите повече, или в краен случай да попитате в НС Simple Smile Тъй като няма осъдени хора, или отнето имущество, предполагам всичко е законно, и вие като редовен данъкоплатец би трябвало също да можете да си намерите добър имот в  добър квартал за под 700 евро на квадрат.

# 622
  • София
Както се каза в темата, това не са "пазарни" цени.
Пазарни цени са тези, които са определени при достатъчни количества търсене и предлагане, на обособени за целта места (пазари).
Т.е. липсват елементи от самата дефиниция за "пазарна" цена.
Но така е, като си пишем с не-специалисти Simple Smile

# 623
Квартал Изоток, нова сграда на "Артекс" - 627 Е/кв.метър.

Тъкмо се засилих да питам, и загрях - май се шегувате с апартамента на ЦЦ. Обаче там към цената е калкулирано и влияние, корупция, това-онова. Ние като редови граждани питаме за нещо по-семпло и достъпно - може да не е в сграда на Артекс, но все пак да е нормално. За 700 евро.

# 624
Цитат
Как в Перник са по 600 евро кв.м. готови построени?
С липсата на интерес към покупки в Перник например + ниски цени на земята/ниски обезщетения. Ако си започнал да строиш в Перник  и никой не се интересува от покупки в обекта ти, гледаш да го разкараш с минимални загуби.

# 625
  • София
Също и строителните работници в София пътуват по 2-3 часа път на ден, идат от Перник и къде ли не. Това се калкулира в цената. Това ти е 1/3 надник на човека, без да броим колата, бензина и поддръжката.
А строителите в Перник пристигат от съседното село, на 5 мин път с кола. И са готови да работят за по-малко пари. По-амбициозните се хващат да пътуват ежедневно между 2 града. И съответно искат повече пари.

2ма хамали да помолиш, да качат 1 матрак за 15 мин, ще ти поискат 50лв., за 5 етажа без асансьор.
Хич няма да се трогнат, че в Перник ще ти го пренесат за 10лв.
Това са елементарни неща. Недоумявам, в саксия ли сте расли?

# 626
А не, това е цената за Цв.Цв., за Ц.Ц. е малко по-висока. Laughing
Или пък 156 квадрата жилище и 2 тераси (48 и 186 квадрата) за 1880 лв. на квадрат (само за жилищната част, без терасите). Това е прословутата тераса в Гео Милев към тризонета.

Цените падат ли падат...

https://www.mediapool.bg/zhilishtata-poskapnaha-s-5-prez-2020-g- … a-news317837.html

Последна редакция: пт, 05 фев 2021, 15:35 от man_darin_ka

# 627
Плюете го доста Боби, но не трябва и да се отричат данните, които е предоставил. От вас кой предостави други данни, които да опровергават?
Аз само ще оставя това тук, пък нека пак си помислим дали пък Боби няма право донякъде:

"И след като нашата себестойност е около 500 евро на кв.м, какво ви притеснява, че сме продали с печалба. Да, имам такива апартаменти." - арх. Весела Мирянова, съсобственик на "Артекс"

Това са си нейни думи. След като най-луксозното строителство излиза по толкова, колко да е себестойността на останалите? И да, забравяте да отчетете факта, че големите строежи имат и икономии от мащаба (нали сте икономисти тук всички). За една къщичка може да изглежда много да се "кихнат" 100к лв за присъединяване към енергодружеството, но за един голям блок това е нищо калкулирано в цялото РЗП.

Аз пък да ви питам нещо наобратно - щеше ли да се презастроява толкова София и да никнат нови строежи като гъбки, ако горките инвеститори работят на загуба както се опитвате да ги изкарате едва ли не?

# 628
Аз му показах нещо съвсем конкретно - показаният от него документ (верен или не, не коментирам) визира само СМР, то си го пише. А СМР съвсем не са цялостната себестойност на един продукт в една фирма.
А какво казала шефката на Артекс също си има контекст - упрекваха ги, че са продали под себестойност с корупционна цел (подкуп). Е тя какво според вас прави, ако не да извърта нещата така, че да излезе, че не са продали под себестойност? Няма проблем за нея да е ползвала същата таблица и да го е докарал до толкова. Но да е пропуснала обезщетението, или останалите разходи на фирмата... С други думи да и вярвам е все едно да вярвам на защитната реч на адвокат Wink

Че работят на загуба не съм казвала и не го мисля. Но и не мисля, че 400 евро е пълната себестойност на качествено НС.

# 629

Аз пък да ви питам нещо наобратно - щеше ли да се презастроява толкова София и да никнат нови строежи като гъбки, ако горките инвеститори работят на загуба както се опитвате да ги изкарате едва ли не?

Аз поне не съм твърдяла, че инвеститорите работят на загуба, поне не и тези, които разбират от този бизнес. Но те не работят за благото на народа, а за собствена печалба. Така че не е редно и да ги упрекваме, че печелят от строежите.

Общи условия

Активация на акаунт