Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 51

• 40 284
  • 760
  •   1
Отговори
# 630
В данните на СЕК - 300 евро/кв.м. без земята.
На Артекс собственичката казва 500 евро/кв.м.
В Перник, само на 15 км. от София ги продават за 600евро/кв.м. готови постоени.
Няколко страници назад бях дал статия от капитал за предприемач, който си залата 500 евро/кв.м. след всички разходи.

Но не, всичко това е лъжа и нагласено. Всички лъжат. 😄
По логиката на Танграта - може работниците да живеят надалече и затова да се вдига цената. Елементарно.😁😁😁

# 631

Аз пък да ви питам нещо наобратно - щеше ли да се презастроява толкова София и да никнат нови строежи като гъбки, ако горките инвеститори работят на загуба както се опитвате да ги изкарате едва ли не?

Аз поне не съм твърдяла, че инвеститорите работят на загуба, поне не и тези, които разбират от този бизнес. Но те не работят за благото на народа, а за собствена печалба. Така че не е редно и да ги упрекваме, че печелят от строежите.
Хехе, те не само, че не работят за благото на народа, ами се бутат където е далаверата. Това е истината. Ако нямаше далавера в този бранш, нямаше всеки с малко повече капитали да се бута натам. Wink

# 632
  • София
Ами то ако се разтърсиш излизат и строители, продаващи в София на цени 700, 750, 800, 850 Е.
Но ти искаш не кой да е строител, а най-стабилните.
Искаш не къде да е, а на някое хубаво място. Ами ... желаещи много. И така им ги изкупуват. Защо да свалят цените?

Тук не вярвам да има някой да вярва или твърди, че себестойността е над 1000Е. Но и 500 не е .

Т.е. в момента спорим дали е 500 или 700.
И това колко точно е важно?
И как точно си сигурен, че включи всички разходи в калкулацията?

А и изобщо каква е тезата ти за включване в темата?
Че строителите печелят? Добро утро, мислехме си, че работят на загуба.
Спорим за това, че бъкел не разбираш от бизнес и не можеш една елементарна сметка да направиш. И не можеш и не разбираш защо е необходимо сметката да се разбие на годишна база, и да се смята колко им е доходността НА ГОДИНА, а не за цял строеж.

Хехе, те не само, че не работят за благото на народа, ами се бутат където е далаверата. Това е истината. Ако нямаше далавера в този бранш, нямаше всеки с малко повече капитали да се бута натам. Wink
Целият капиталистически принцип и философия е, да се "буташ там, където е далаверата".
Намиране на "ниша" се нарича.
Това е еталон за правене на бизнес. Това е редно, коректно и одобрително.

Ако си избереш губещ бизнес, в който да наливаш от пусто в празно, това се нарича СОЦ. И за мен е неетично и долно занимание. Освен ако не го правиш със собствени пари. Тогава е разновидност на дарението. А не бизнес.

# 633
Очевидно пак не си разбрал темата 😁😁😁 Спорим как цените на дизела се отразяват на цените имотите. Все пак работниците трябва да пътуват. Елементарно е. 😄😄😄

Моля като икономист и предприемач с наследствени апартаменти, да ми обясниш всеки 10 км пътуване на работника колко евро добавят в цената на кв.м.

# 634
И пътят ви пропаднал, току-що четох. Неизвестно защо, естествено.

# 635
  • София
Защото от новия воден цикъл е пълно с течове. То затова и язовирът е празен - 90% от водата изтича по улиците.

# 636
Не знаят хората, тънат в абсолютно недоумение - нямало досега никакви признаци на свлачища, срутища, всякаква там "геология". И вероятно дъждовете били виновни. Все едно за първи път тази година вали много.

# 637
Защо никой не включва цената на парцела в сметките. За Младост 3 срещу Патиланци, сградата на БЛД пишеше че парцела е 5 млн( не помня лв или евро, май клоня към лв). Разхвърляйте го на 100-200 апартамента.. и вижте колко пари добавя над строителните разходи. Пък и има бая такси и разрешителни дето се плащат.. иначе и аз съм чувал че самото строителство е около 400 евро на кв м.

# 638
Защо никой не включва цената на парцела в сметките. За Младост 3 срещу Патиланци, сградата на БЛД пишеше че парцела е 5 млн( не помня лв или евро, май клоня към лв). Разхвърляйте го на 100-200 апартамента.. и вижте колко пари добавя над строителните разходи. Пък и има бая такси и разрешителни дето се плащат.. иначе и аз съм чувал че самото строителство е около 400 евро на кв м.
1. Защото рядко тези парцели се плащат кеш. В повечето случаи е срещу обезщетение. А това означава безлихвено финансиране на строежа от страна на собственика на парцела + разделяне на риска. Wink (ето ви малко истинска икономика и финанси).
2. Пазарната цена на тези парцели (големите) изобщо не е обявената в имот.бг
3. https://www.capital.bg/biznes/imoti/2019/02/01/3383478_novata_ku … na_5-i_kilometur/
Ето една сделка с реални пазарни цени за офис сграда близо до Младост.
Парцелът е 6 млн. лв, а РЗП на сградата около 50 хил. кв. метра. Колко прави това погледнато през РЗП?

# 639
  • в страната на чудесата
Някой може ли да ми каже каква е причината обяви на жилища, които дълго време не се продават да се препубликуват на по-висока цена?

# 640
  • София
а. живеем в свободна страна
б. собствениците си мислят, че такъв е пазарът.
ц. Искат непременно да спечелят много, а нямат зор да продават.

Може да се обадите, да ги питате, а после да споделите в темата отговора Simple Smile Всички сме любопитни.

А ако сте го харесали, защо не го купихте преди да са повишили цената. Ако не сте го харесали, ами защо го мислите?

# 641
  • в страната на чудесата
Не съм го харесала и нямам намерение да го купувам. Но е доста разпространена практика. За която вероятно има обяснение. Повече ме вълнува обяснението, а не този или онзи кимизарник, чиито собственик има вярвания за цена и пазар.
И понеже сте разбирачи, питам тук. Но щом не знаете, може да отговорите, че не знаете...
Simple Smile

# 642
Лейка, според обяснение на моя позната, така бързо и лесно е продала иначе непродаваемия си апартамент. Повишил се е интересът един вид. Особата е доста колоритна личност и има странни теории понякога, та нямам особено основание да й вярвам, но ето това е едно от обясненията. А пък има имоти, които са с такава забодена невероятна цена, че стоят с години и вече пазарът става друг и цените обективно се вдигат за всички имоти, това е едно друго мое обяснение.

# 643
Не съм го харесала и нямам намерение да го купувам. Но е доста разпространена практика. За която вероятно има обяснение. Повече ме вълнува обяснението, а не този или онзи кимизарник, чиито собственик има вярвания за цена и пазар.
И понеже сте разбирачи, питам тук. Но щом не знаете, може да отговорите, че не знаете...
Simple Smile

При всяка промяна на цена, било то нагоре или надолу, апартаментът се появява в инбокса на имейла или като друг тип нотификацията за тези, които са си задали филтър с конкретни параметри. Понякога променят цената със 100 евро, понякога с повече.

Друг вариант: някой в тръгнал да го купува и са завишили цената изкуствено, защото оценители ползват имот.бг за справка. Целта е да получат по-висока оценка от реалната цена.

# 644
  • в страната на чудесата
Благодаря Мокка.
Това означава ли, че сделката става на друга цена след оценката (за кредит ли имаш предвид)? Т.е. може ли дадопуснем, че става Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт