Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 51

• 40 274
  • 760
  •   1
Отговори
# 675
Точно имотите киснещи с години непродадени са най-реалният измерител на цената Simple Smile

Само да вметна, че някои имоти са такива - седят с години, докато се намери правилният купувач. И не само в България, но и по света.

# 676
Темата малко позамря. Давам две статии от 2008 година, като ще копирам няколко изречения. Знам, че някои от съфорумците не обичат да четат дълги текстове и да ги улесня.

Цитат
Въпреки спада на броя сделки анализаторите не смятат, че ще бъдем свидетели на драстични корекции на цените
Цитат
Забелязва се и повишаване на изискванията на клиентите: те вече не купуват на всяка цена, а търсят имот, чиято цена отговаря на местоположението и на качеството.
Цитат
Очакванията на брокерите, с оглед на световната финансова криза, са пазарът да се успокои, а ръстът да се забави.
https://www.investor.bg/analizi/113/a/likvidnata-kriza-zapochva- … moti-u-nas-71025/

Цитат
Продажните цени ще продължат да нарастват, особено тези на качествените комплекси с добро местоположение, тъй като търсенето на такъв тип имоти се увеличава.
https://www.bulgarianproperties.bg/statii-ot-bulgaria/www.bulgar … tancite-2342.html

Никой не говори за спад. Говори се само за ръст или забавящ се ръст, но не и спад. И после какво стана.  Grinning Някой хора ще кажат, че сега се говори същото, но аз не смятам така. Сега е съвсем различна ситуацията.

# 677
  • София
По онова време, от което цитираш, активно работех с имоти и знаех, че балона ще се спука.
Така както по света, както първо в САЩ.
Нямаше начин да не се случи, само че при нас закъсня с 2 години.

Лошото е, че бързо се забравя, а и хората, които тогава работеха в бранша, масово се преориентираха към други дейности.
Така, сегашното започнало надуване на балона, остана неотчетено, а банките си узакониха действия, които да им осигурят взиманията, независимо от огромната им роля в подхлъзването на клиентите, при взимане на кредити, които са им свръх възможностите.

# 678
Bobi, кого плашиш не разбирам? Многократно се коментира, че който търси за семейство, за живеене, няма време да чака балони. Имам познати, които го чакат откакто живеят заедно, детето им догодина ще е подготвителна. И какво са спечелили тези хора от чакане, плащайки месечен наем от 700 лв. в последните 6-7 години?

Обратното на това, познавам и хора, купили малко преди кризата 2008 на високите цени. Вярно, не им е било лесно хич, но пак си изплатиха апартамента и в момента наемът от него им изплаща вноската за новия.

# 679
  • София
И аз мисля, че хора, които имат нужда от първо жилище, няма защо да чакат с години и да наблюдават трендове.
Най- важното е, когато взимат кредита да внимават, за да не ги подлъже банката да се набълбукат с такъв, който при влошена обстановка, да не могат да обслужват.

# 680
Ще ти кажат че сега е различно, заплатите са по-големи и хората имат пари. Врели некипели. Да, заплатите са по-високи, но и стандарта на живот е по-висок. Заведения, забавления, пътувания, консумация, глезотии които не искаме да се лишим, а това изисква пари. Балона се надува от раздаването на кредити и ниски лихви. Ще дойде момента в който рязко ще спре кредитирането и сме до там. Пак ще ме плюят, но съм готов да се обзаложа. Преглеждал съм в линктин брокерите наголемите агенции, масово млади хора, станали брокери след 2010, ами те нищо не помнят и нищо не знаят какво е било преди това. Не саго преживяли, само са чели и чували. Какво друго да говорят, освен че цените са само и единствено нагоре, те друго не са виждали. Твърдоглаво отказват всички да признаят че имотите са цикличен пазар, а има десетки цикли зад гърба ни. Нима преди хората не са били заможни, нима преди не са били алчни, нима преди не са били в добра или лоша икономика? Нищо ново под слънцето, и преди е имало богати и преди стандарта е бил висок и преди е имало бум на имоти и преди е имало бум на икономика и преди е имало ниска безработица и преди е имало еуфория, алчност и спекулация, и преди е имало хора, които искат да купят дом с кредит за семейството си. Както казва танграта, кервана винаги върви и този път няма да ни се размине. Глупост е да се говори че всичко винаги ще ецнапред и нагоре. И когато дойде момента, ще има такъв шок, такъв страх, такъв отлив, че не ми се мисли. Всичко е психология, видяхте какво стана миналия март, имаше огромен шок и всичко падна и замръзна за месеци. Ако не бяха банките да вдъхнат увереност, нямаше да има растящ пазар, имоти и т.н. Като родител, който спасява детето си от инцидент, ама дали и до кога ще го правят и ще можем ли да се справим без тяхна помощ когат спрат? Скептичен сАм.

Няма лоши и добри кредити, всичко банки дават приблизително еднакви условия. Сговни ли се ситуацията, вдигне ли се лихвата, всеки ще реве. Но и аз съм съгласен, че няма смисъл ако човек е под наем да чака.

# 681
  • София

Няма лоши и добри кредити, всичко банки дават приблизително еднакви условия. Сговни ли се ситуацията, вдигне ли се лихвата, всеки ще реве. Но и аз съм съгласен, че няма смисъл ако човек е под наем да чака.

Да, но не всички кредитоискатели са с приблизително еднакви възможности.
Тук е уловката- какъв паричен ресурс им остава след като изпълнят изискванията на банката?

Защото, при една криза, се закриват работни места и се вдигат лихвите на вече отпуснати кредити.
И много хора, фалират.
Фалират дори и да не са изгубили работата си- достатъчно е натоварването на бюджета от покачените лихви.

ПП. Имаше, по време на предишния балон, една култова реклама:
Младо семейство влизат при кредитния инспектор на една банка да питат за кредит.
Дамата се опитва да каже какъв й е дохода, а отсреща служителят запушва уши и почва да припява "па- па- па-".

# 682
Затова ще се повторя - трябва сам да си правиш сметката. Това, че банките позволяват 50% от месечния доход да отива за ипотека не значи, че ти трябва да вземеш точно такъв кредит. Още повече ако си на 1200-1500 лв. заплата, щото 50% от тях е различно от 50% от 5000. Ама "набълбукването", тази любима моя дума, не е вина на банките. Ти като не можеш да си сметнеш колко пари ще ти остават за живеене и дали са ти достатъчни, какво ще стане, ако си загубиш работата, къде си тръгнал жилищен кредит да теглиш изобщо...

# 683
Мокка не съм съгласен с теб. Това е работа на централните банки. Обикновения или младия човек, който не разбира от икономика, не знае че може да дойдат лоши времена, вижда че всички така правят, вижда постоянно реклами за кредити, бива стимулиран да тегли кредит, защото му го навират всеки ден в лицето. Той няма как да устой, все едно да си прегладнял и да ти навират някоя вкусотия под носа, е как да устоиш. Всичко те стимулира да теглиш кредит, който не е ясно дали можеш да си позволиш. Банките имат армия от икономисти и консултанти, следят нещата на глобално ниво, могат ит далеч да предвудят какво следва и най-вече имат контрол и влияние. Истината е че не им пука за обикновения човек, гледат си числата, гледат си икономиката да им излиза по сметките и гледат да обслужат властта и бизнеса. Наивни са тези които смятат че политици и банкери ги интересуват личните съдби и драми.

# 684
Банките винаги имат вина. Масово човека не си прави сметка, ако има кой да му даде аем, ще взема. Колкото по-лесно дават банките, по-лесно има бау след време.
Същото е с бързите кредити, уж всеки знае какво са, ама не са фалирали.

Повечето хора една кредитна карта не могат да управляват, вие банки и кредити с години.

# 685
По онова време, от което цитираш, активно работех с имоти и знаех, че балона ще се спука.
Така както по света, както първо в САЩ.

Ама цитирай нещо с графика, не само на теория. Защото има разлика между това дали Брус Уилис или Никълъс Кейдж са си продали мулти-милилионния замък на загуба, или дали къщата на средностатистическия Джон Смит е с по-голяма или по-ниска цена. Засега статистиката на средната цена на къщи в САЩ показва че цените вървят нагоре, нагоре и нагоре и то доста.

И в България може да цитираш къде цените вървят надолу, защото графиките дето са в имотните уебсайтове също вървят нагоре.

И няма как да е друго, защото банките вече не дават лихва и хората с пари търсят нещо да им дава доходи, и пари тепърва ще се влагат в имоти.

# 686
  • София
Гого, ти нали щеше да купуваш къща? Какво стана?
Май мина трайно към лагера на коментаторите.

# 687
  • София
Аз също съм не мнение, че именно лесното отпускане на кредити е проблема.
Чувала съм от служител на банка, че колкото повече кредити отпусне, толкова по-голям бонус ще получи. От тук и лесното отпускане на кредити. Друго слабо място е ниската финансова култура на хората и не на последно място желанието да имаме всичко тук и сега.
След месец най-много два би трябвало да банките да започнат да реагират. Мораториума върху кредитите изтича и ще се лъсне истината колко от тях ще минат в графа " лоши кредити".

# 688
Аз съм чувал и по-страшно, ако нямат достатъчно лоши кредити взимат по-малък бонус и аз се шокирах, идеята е, че не си бил достатъчно напорист и имаш минимум процент лоши кредити, които ти си дал. За фирма за бързите кредити става дума.

# 689
Добре, ваша работа ли е да ги мислите тези, дето не могат да сметнат колко от месечния доход трябва да отива за наеми и колко да остане за храна? Не мислА.

Общи условия

Активация на акаунт