Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 51

• 40 280
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Здравейте,
много ви е професионална темата. Четох, четох - малко неща разбирам. Интересува ме къде в нета мога да намеря калкулатор, който да изчисли цената на жилището ми в момента - квартал, тип строителство, площ... нямам идея какво друго ще трябва да въведа, за да ми изчисли цената, която мога да очаквам за него. Имам идея да продам по-голямо жилище, старо строителство в престижен квартал, за по-малко,  ново строителство, но в доста по-неатрактивен район. И искам да направя първоначална сметка дали ще стигнат и колко ще останат за привеждане на новото във вид, който става за живеене.

Аз използвах този, не е нещо особено, но става за ориентир.
Скрит текст:

# 661
  • София
Пробвах този сайт, оцени имота на 130к евро, а продадохме преди 2 години на 165к. Предполагам по тяхната база данни прави изчисленията.
В Имот БГ има статистики на типове имоти по офертни цени много години назад.
Иначе най-добре да даде апартамента да го оценим съфорумката.

# 662
Пробвах този сайт, оцени имота на 130к евро, а продадохме преди 2 години на 165к. Предполагам по тяхната база данни прави изчисленията.
В Имот БГ има статистики на типове имоти по офертни цени много години назад.
Иначе най-добре да даде апартамента да го оценим съфорумката.

И при мен разлика с поне 20% надолу за различни райони, в които съм гледала активно и знам какви са цените.

# 663
  • София
Моят пък го оценява по-скъпо, отколкото го купих.
Друг имот оцени точно на пазарната цена, за която се продаде. Затова казах само за ориентир става някакъв Simple Smile

# 664
  • София
При мен е абсурдно ниска цената, която дава за нашия апартамент. Съседите продадоха преди две години на 2000Е/кв. за тотален ремонт. Нашият, след основен ремонт ми го оценява на 1600Е. Явно не всички фактори отчита.

# 665
  • София
Разбира се, че не може да отчете всичко.
Например:
- състоянието на входа
- поддръжката на общите части
- асансьрите
- изложението на жилището
- последен ремонт на покрива
- състоянията на мазетата
- тротарът разбит ли е
- улично осветление- работеща, не?
- конфликтни съседи

# 666
Последните не съм сигурна, че и оценителите на банките ги вземат предвид Grinning

# 667
  • София
Но пък, купувачите ги взимат.
А, оценителите на банките, са полкова подкупни, че всичко могат да напишат.

Написах всичко в помощ на хората, които продават и се чудят, защо 2 апартамента, уж с еднакви показатели, са се продали на различни цени.

# 668
Много ме радвате как от всякакви частни случаи изкарвате, че оценяването не било реално защото цената, която е излиза е такава каквато миналата година ви се е виждала ок, но сега вече "не е". Само че последните новини са и че строителството се забавя, което обикновено е предвестника на спада...

Последна редакция: вт, 09 фев 2021, 13:39 от Не се сърди, човече

# 669
Много ме радвате как от всякакви измишьотини и частни случаи изкарвате, че оценяването не било реално защото цената, която е излиза е такава каквато миналата година ви се е виждала ок, но сега вече "не е". Само че последните новини са и че строителството се забавя, което обикновено е предвестника на спада...

Много ме радва как си говорим за предвестници и неща, които вероятно ще се отразят някога в бъдещето, но днес не са. Или въпросния сайт взема предвид евентуален спад догодина, ретроградния Меркурий и оценител от Младост, който е кисел, че няма топла вода точно в тоя ден?

Сравнявам цените в него и imot.bg, и разликата е осезаема. Ако дамата иска да продаде на адекватна цена, по-добре да гледа там какво се продава подобно, а не какво ѝ казва някъв алгоритъм със съмнително изпълнение.

# 670
Точно имотите киснещи с години непродадени са най-реалният измерител на цената Simple Smile Обаче реално на колко се сключват сделките никой не ви казва. Има много сигурни данни за състоянието на пазара, по които макар и косвено може да прецени ситуацията и това са - брой на сделките, новите проекти и броя на ипотеките. Цената на наемите също. Всичко е надолу, ама вие си оценявайте. После кредита обаче тия дето са го дръпнали и са платили нереалната цена ще трябва да го плащат.

# 671
Оцених 2 апартамента с горния сайт. На първият даде оценка 1 за паркоместа, а въпросният апартамент има вътрешен двор с контролиран достъп и е зелена зона, съответно конкретният апартамент беше оценен общо на 6.1 заради показател 1ца за паркоместа.

Вторият апартамент имаше оценка 1 за паркове, а има вътрешен озеленен затворен двор, граничещ с детска площадка и баскетболно игрище, а голям обществен парк има на 15 мин пеша в две от посоките. Този апартамент взе обща оценка 5.9.

Съжалявам, но не мисля, че оценките са адекватни.

# 672
Тия проповеди "всичко е надолу" ги слушам от точно една година и продължавам да не виждам кое точно е надолу. 2019 декември започнах да търся жилище активно, като следях пазара година преди това. Много добре знам какво седи и какво се продава, както и на какви цени. 2020 май купих, вече си платих и половината потребителски, а вие още си чакайте всичко да е надолу...

# 673
Проблемът на Есме, доколкото разбрах, е че в имот-бг-то няма обяви за старо строителство в този район, а само за ново. В такъв случай бих я посъветвала да погледне цените в близки райони или в райони, които принципно са в една и съща ценова категория. Примерно Дианабад, ако няма обяви, гледай Изток/Изгрев, нещо подобно. За ориентир.

# 674
Тия проповеди "всичко е надолу" ги слушам от точно една година и продължавам да не виждам кое точно е надолу. 2019 декември започнах да търся жилище активно, като следях пазара година преди това. Много добре знам какво седи и какво се продава, както и на какви цени. 2020 май купих, вече си платих и половината потребителски, а вие още си чакайте всичко да е надолу...

В този пост се крие истината. Циклите при НИ са с доста голяма дължина и като цяло ако човек се случи да направи покупка в много изгоден момент си е въпрос на късмет. Да го дочакаш може да отнеме години, а ако ти трябва за да живееш в него това си е пропуснат живот. В същото време ако спадът не дойде след година, а след 5, ръстът до тогава може да обезсмисли чакането. Та като цяло който купува за да си живее трябва да гледа кога има нужда и кога може да си позволи. Да чакат спадове могат спекулантите. Виж, ако вече е започнал реален спад, тогава може да се изчака година, но да се чака повече няма много смисъл.

Общи условия

Активация на акаунт