Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 51

• 40 282
  • 760
  •   1
Отговори
# 645
Някой може ли да ми каже каква е причината обяви на жилища, които дълго време не се продават да се препубликуват на по-висока цена?

За годината, през която не се е продало, статистиката отчита 10% ръст на цените, и затова и те си слагат 10%. А от там нататък защо си мислят, че цената им е пазарна не знам. Но при някои жилища да се намери купувач, за когото особеностите на имота да са плюсове, не е лесно и трябва да се чака. И не всеки бърза.
А и това е оферта все пак, на каква цена става самата сделка е друга работа.

# 646
Благодаря Мокка.
Това означава ли, че сделката става на друга цена след оценката (за кредит ли имаш предвид)? Т.е. може ли дадопуснем, че става Simple Smile

Не, не мисля. Цената си е каквато си договорят хората, "увеличението" е само за пред банката, колкото да оценят апартамента на повече пари. Тъй като банката дава 80% от оценката, а не от исканата от продавач сума. Така всъщност хората могат да получат и малко повече пари.

Ние не сме искали да вдигат цената за пред оценителите и въпреки това го оцениха за малко повече от исканата от продавача сума. Тоест накрая се водеше, че ни дават 80%, а всъщност ни дадоха 85 Simple Smile

# 647
Не съм го харесала и нямам намерение да го купувам. Но е доста разпространена практика. За която вероятно има обяснение. Повече ме вълнува обяснението, а не този или онзи кимизарник, чиито собственик има вярвания за цена и пазар.
И понеже сте разбирачи, питам тук. Но щом не знаете, може да отговорите, че не знаете...
Simple Smile
Има доста случаи това да не са актуални и/или реални обяви, а просто набирателни. На които цената е все тази дали е нагоре или надолу, те са само пълнеж. Това може да се провери и изключи само с обаждане. Може да е отдавна продаден реален имот, а може и изобщо да не е реален. Ако някой се интересува и следи редовно пазара на дадена локация, може да ги идентифицира и да ги изключи при търсенето. Има ги и факторите, посочени от Танграта, също така. И на Мокка също. Изобщо, който се интересува, си прави проучвания коя каква е и почва да следи пазара за промени или нови

Темата за набирателните е друга тема.

Последна редакция: сб, 06 фев 2021, 17:37 от Анонимен

# 648
Здравейте, искам да ви попитам за мнение за фирмите Софбултрейд и Евробилд Инженеринг ЕООД? Дали вие или ваш познат сте купували от тях? Потърсих информация в нета, но не намирам много неща или мнения за тях.  Мерси предварително.

# 649
  • SF
Здравейте,
много ви е професионална темата. Четох, четох - малко неща разбирам. Интересува ме къде в нета мога да намеря калкулатор, който да изчисли цената на жилището ми в момента - квартал, тип строителство, площ... нямам идея какво друго ще трябва да въведа, за да ми изчисли цената, която мога да очаквам за него. Имам идея да продам по-голямо жилище, старо строителство в престижен квартал, за по-малко,  ново строителство, но в доста по-неатрактивен район. И искам да направя първоначална сметка дали ще стигнат и колко ще останат за привеждане на новото във вид, който става за живеене.

# 650
То ако имаше такъв калкулатор, ехеее...

# 651
  • SF
Ами всички ми казват, че в нета има такива калкулатори, които определяли средна цена за имота, когато се въведат данните за апартамента. Искам да се ориентирам. Не познавам хора в квартала, които продават. Идеята ми не е да се отърва от имота, а срещу него да се купи нов.
Прочетох темата донякъде, но не мога цялата да изчета.

# 652
Не съм чувала за такъв калкулатор. Имаше нещо на ОББ, в което да въведеш приблизителни данни и да ти покаже сходни имоти на какви пари са се продавали. Но най-лесно е да търсиш нещо подобно на твоето в imot.bg и да сравняваш там цените.

# 653
  • София
Ами всички ми казват, че в нета има такива калкулатори, които определяли средна цена за имота, когато се въведат данните за апартамента. Искам да се ориентирам. Не познавам хора в квартала, които продават. Идеята ми не е да се отърва от имота, а срещу него да се купи нов.
Прочетох темата донякъде, но не мога цялата да изчета.
Че то никой не може да я изчете цялата. Ние само пишем.

За какво ти е да продаваш голям апартамент в хубав квартал, за малък и в лош квартал.
Хората се стараят да правят обратното.
Локацията, локацията е всичко. Лозенец, малка кооперация, може и без асансьор.

Калкулатор няма, но пусни (ако не те притеснява) апартамента в темата за обяви, ще му измислим цена.

# 654
  • SF
Кои хора се стараят да правят обратното?
Не я знам тази тема за обяви. Намерих вашата. С имот.бг не се справих.

# 655
  • София
Обсъждане на имотни обяви-20
https://www.bg-mamma.com/?topic=1297620

Без имот.бг няма да стане. Всички го ползваме.

Хората обикновено се стремят към все по-скъпо жилище. Освен ако не са им необходими парите за нещо. Има и такива случаи.

# 656
  • SF
А вие за какво го ползвате имот.бг? Аз не се дърпам от имот.бг, но досега не съм го ползвала за нищо.
Между другото, така и не успях да намеря подобен апартамент в този сайт. В нашия район се продават само някакви луксозни жилища, в момента се строят. Познавам "петната" и строежите, наистина на картинка изглеждат страхотно и когато минавам покрай тях, се размечтавам, но няма да стане.

# 657
  • София
Разшири малко района, не само каренце между няколко улици. Опитай с кварталите, така както са определени в сайта.
Ако дадеш малко повече информация, квартал, квадратура, изложение, разпределение, състояние, може би ще е по-лесно. Макар че пак зависи от някои по-малки и специфични особености, горе-долу ще може да се определи цена.
Изненадвам се, че има място, където няма продажби, обикновено навсякъде има достатъчен избор, с много малки изключения (но там няма ново строителство:))
Един добър брокер може да те ориентира. Ако имаш такъв, на когото вярваш, той ще даде съвет.

# 658
Местата, строителството, квадратурата, които аз следя, от началото на пандемията също са почти без обяви за завършени апартаменти - 9 от 10 обяви са за НС през 2023 г... Всичко друго или е прибрано, или се продава бързо, или по някаква причина не стига до сайтовете.

# 659
  • София
Simple Smile
А уж щяха по два за лев да се продават...

Общи условия

Активация на акаунт