Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 51

• 40 563
  • 760
  •   1
Отговори
# 405
Не виждам да питам, даже си отговарям сам. Давам ви и доводите си. Да, не мога да ги обвържа с точни дати, но мисля че точно съм обяснил механиката. А вашите доводи "българите имали пари", "заплати те били високи", "икономиката бумтяла" и т.н. нямат съществена роля. Икономиката бумти, защото централните банки я поддържат. Раздавате се кредити на компании, компаниите гонят разтеж (един вид балон отново) а не връщане на инвестиции и печалба, плащат заплати, хората харчат и така... ама до кога? Нали в даден момент някак си някой трябва да върне тези дългове? Това става или чрез данъци, което е политическо самоубийство или чрез инфлация.
И най-малкото, защо след като българите имали пари се теглят кредити? Нямат пари, имат добър кешфлоу. Хората с много кеш, нито инвестират толкова много в имоти, нито са толкова много, че да повляят на целия пазар. Пазара е достатъчно голям и се влияе от средностатистическия човек, който има допър доход и тегли кредит, защото това са масата купувачи.

# 406
Под "имат пари" не се разбира, че са надиплили по няколко стотин бона, а че имат стабилни високи доходи, които им дават увереност, че ще могат да изплащат кредит.

# 407
  • София
Ама и ти трайно мина от агитката "плачеща на чужд гроб".
Не че нещо, но това е много слаба позиция.

И за пореден път, не правиш разлика и не раздели % инфлация и % лихви.
Казано с други думи, доводите са ти невалидни. Така че, ... какво да коментираме ...

Последна редакция: пн, 25 яну 2021, 16:59 от Танграта

# 408
Не го разбирам аз така. Ако взимаш 2-3-4-5к заплата и ти дойде инфлация + лихвата по кредитите се вдигне и видиш, че пазара почва да върви на долу, ще теглиш ли кредит, ако ти предложат и прилична лихва по депозит или ще се наредиш да купиш имот, който вероятно предстой да върви надолу с кредит, който предстой да върви нагоре и алтернатива приличен депозит. Изумявам се колко бързо забравят хората 2008. Нали точно това се случи. Правя бас, че 2008 хората също са казвали, че имотите вървят само нагоре, икономиката бумти, период 97-08 всичко е нагоре, има работа, сигурност, заплати, кредитиране и всички са казвали "сега е различно". И наистина, сега е различно, защото централните банки контролират нещата, но не могат вечно да го правят и колкото по-дълго продалжава, толкова по-зле ще стане после.

Тангра - не разбирам какво питаш, ако поясниш ще се аргументирам. Но преди писах, че инфлацията може да е по-голяма от % лихви и пак ще се топят пари, но не вярвам това да е с голяма разлика. Да не мислиш, че последните 3 години с лихви под 1% хората не губят покупателна способност и инфлацията е 0%? Що не се юрнаха да купуват последните 3 години? Не съм видял някакъв скок на продажби.

# 409
Под "имат пари" не се разбира, че са надиплили по няколко стотин бона, а че имат стабилни високи доходи, които им дават увереност, че ще могат да изплащат кредит.

В западни фирми?  Ако бяха китайски да ги наречеш стабилни, но докато Ауди затваря производтво и праща 10000 души на борсата защото нямали достатъчно чипове и други подобни ... не знам колко стабилни да ги наречеш. Софтуер фирми?  китайски или американски ? tonline пише пускам цитат преведен от гугъл а статията е отдолу

Опитите за цифрово об  лагане на добавената стойност на огромни американски корпорации в Европа ще продължат да срещат съпротива в САЩ, както и защитата на данните между континентите. Усилията на Европа да изгради повече дигитална компетентност и устойчивост в изкуствения интелект като облачните технологии е точно толкова атака срещу частните монополи на САЩ, колкото и срещу претенцията на Китай за цифрово господство.

https://www.t-online.de/nachrichten/deutschland/id_89316134/usa- … le-zu-tappen.html

# 410
Говоря за България и какво е в последно време. Хората това гледат. А какво ще е утре ще видим.

# 411
ЧС - ако някой има нужда от имот, ако има добра и стабилна работа, ако получава прилична заплата и има половинка която да помага и намали риска, аз съм с двете ръце да купува и сега и веднага, ако реши че може да изчака нека го направи, но ако е под наем, едва ли има смисъл. Така или иначе като се вземе предвид разход от наем, промяна на цени и бъдеща промяна на лихви, независимо в коя част на цикъла купува човек, ще му излезе долу горе еднакво. Защо да прекарва месеци и години под наем като може да се уреди и да забрави за това. Но по друг начин стоят нещата ако се купува второ/трето жилище или с цел инвестиция. Товага момента във времето на цикъла е много важен, защото ако купи човек сега с цел инвестиция, ще я избива много дълго време и ще чака края на следващия цикъл, за да продаде на аналогична цена т.е. парите му ще стоят дълго време заключени и ако потрябват ще продава на загуба или минимална печалба.

# 412
Gogo1979 съгласна. За собствено жилище .

# 413
  • София
Ами както вече казах, трябва да правим разлика между % инфлация, % лихва по депозит, % ОЛП, % лихва по потреб кредит, % лихва по ипотека.
Това са изцяло различни неща. И си е усилие и организация да описвам примерни варианти.
Но ако човек врачува катаклизми, задължително трябва да е направил такава сметка.
Иначе гледа на боб.
Ти искаш аз да я направя сметката вместо теб.
Добре, ето,
Пример 1:
Инфлация -      6%
Потреб зем -   11-15% (11 за добри клиенти, 15 за слаби)
Ипотечен  -      8-11% (8 за добри клиенти, 11 за слаби)
Депозити -      2%
ОЛП -                3%

Пример 2:
Инфлация -      9%
Потреб зем -   14-18% (14 за добри клиенти, 18 за слаби)
Ипотечен  -      10-13% (10 за добри клиенти, 13 за слаби)
Депозити -      4%
ОЛП -                6%

Не претендирам за супер точност.
Та какво по-точно ще стане със заплати, цени на имоти при всеки от тези 2 варианта?
Моето мнение за пример 2 (отново не претендирам за супер точност)
Заплатите ще растат със сегашния темп 10% +9- 10% инфлация, т.е. 20% годишно.
Имотите ще растат със 5% (наполовина на сегашния ръст, грубо 10%) и още 10% заради инфлацията. Общо 15%

Банките ще измислят нови комбинации, като вместо погасителен план на равни вноски, ще предложат прогресивен погасителен план, копиращ кривата на инфлацията, и вноски растящи, примерно с 10ина % на година.
Мога и него да разпиша, но все още пиша от работа (в къщи). Но който има желание, отваря ексела, отваря лоун калкулатори и го разписва.

# 414
ЧС - ако някой има нужда от имот, ако има добра и стабилна работа, ако получава прилична заплата и има половинка която да помага и намали риска, аз съм с двете ръце да купува и сега и веднага, ако реши че може да изчака нека го направи, но ако е под наем, едва ли има смисъл. Така или иначе като се вземе предвид разход от наем, промяна на цени и бъдеща промяна на лихви, независимо в коя част на цикъла купува човек, ще му излезе долу горе еднакво. Защо да прекарва месеци и години под наем като може да се уреди и да забрави за това.
Но по друг начин стоят нещата ако се купува второ/трето жилище или с цел инвестиция. Товага момента във времето на цикъла е много важен, защото ако купи човек сега с цел инвестиция, ще я избива много дълго време и ще чака края на следващия цикъл, за да продаде на аналогична цена т.е. парите му ще стоят дълго време заключени и ако потрябват ще продава на загуба или минимална печалба.

Брех, за този си пост май си си водил бележки от моите постове Stuck Out Tongue
Ама за пръв път формулираш така тезата си.

# 415
  • София

Показвам нагледно, какво означава 20% ръст на заплатата, провокиран от инфлацията + български ръст на заплатите. Този ръст не включва ръст в кариерата, по-висока позиция, повече стаж и тн. Той би се умножавал върху този.

Та както е видно, който има сега 3к заплата би имал 100к на месец заплата след 20 години.
Колко лесно биха се плащали вноските за жилище, купено сега!?
Не случайно винаги казвам, че инфлацията компенсира банковите лихви.

# 416
ЧС - всичко тръгна от проучването ми за цени, заплати и лихви в Турция с цел инвестиция.

Тангра - случай 1 е вероятен, но случай 2 мисля че е изключен. В много краен случай бих видял инфлация от 6-7% и то след 2-3 години. Относно заплатите, защо всяка година трябва да има 10% повишение? В твоята сфера може и да има, но пак не знам да е фикс 10%, а между 0 и 10 и то колкото е по-голяма заплатата толкова и пада %. А често това повишение включва в себе си и индексацията. Кажи ми 2009/2010 ти имаше ли по 10% повишение всяка година? Шофьорите и счетоводителките и те ли взимаха по 10% всяка година Simple Smile. Средностатистическия купувач, не е програмист. А като сложа и спада на наемите и отлива от наематели? Накъде отиват нещата. А какво правят правителствата след като мине пийка на рецесията? Май вдигат данъци. Аз наблюдявам и анализирам модели на поведение и практики, които са се случвали много пъти в света, ти си прави сметките. Утре със сигурност ще изгрее слънце, но колко ще е температурата (сметката) няма как да знам, синоптиците (банките) ще кажат.

# 417
  • София
Ами давам примерни числа. Свободни сте да ги коригирате.
10% включват малката сегашна инфлация, която не я знам, около 1% е май.
Напълно вярно, че едва ли всяка година ще се вдигат с 10% заплатите, без инфлацията.
Но най-общо поне с инфлацията ще се вдигат. Може и да не са всички професии, но тези, които определят цените на имотите.
И може и да не е равномерно всяка година, но през 2-3 години ще се индексират. А и нали може да търсиш друга работа. Има ли инфлация, има и по-високи заплати.
Добре, да не е с 20% ръст, с 10% да е. (на заплатите).
Все пак говорим и за голяма инфлация и печатане, нали?

Ето ти вариант едно и само 10% покачване на заплати, 6% инфлация.
Т.е. при сегашните условия все едно смятаме 4-5% покачване на заплати.
. При начална заплата 4к, на 20тата година си с 25к чисто на месец. (300к на година)
Е, колко да е зле?

Няма да се продават повече апартаменти!?

Дали ще струват по 150кЕ все още 3стайните, при положение, че среден ИТ човек ги събира за 1г?

# 418
Както казах, не знам какви ще бъдат цифрите. Могат да ти кажат банкерите, те си правят точната сметка до стотинка. Дългосрочно цените на имотите вървят нагоре, но ако се вземат цените adjusted for inflation ще се види че имотите са на цикли.

Да не забравя и нещо друго - икономиката, колкото и да не ни се иска, не е точна наука, а е психология и нагласа. Ако банките решат, че ще обърнат палачинката имат всички необходими инструменти, за да го направят. А ако не го направят следва нещо по-лошо - убиване на капитализма и преминаване към социализъм.

# 419
  • София
Както казах, не знам какви ще бъдат цифрите.
...
но ако се вземат цените adjusted for inflation
Ако не можеш да направиш сметка, не даваш прогнози!
Иначе се получават абсурди.

Освен това, това горното също няма логика и връзка с обсъжданото.
Ако ще "аджъстваш с инфлацията" трябва да "изравниш" и да аджъстнеш всичко, в цялото уравнение.
Тоя кеш, дето някои хора го имат, как ще го "аджъстнеш" с инфлацията?
Заплатите как ще ги аджъстнеш с инфлацията?
Кредита как ще го аджъстнеш с инфлацията?

И какво по-точно ще означава "цена на НИ", аджъстната с инфлацията!?
Отново пишеш неща, които не разбираш.

Общи условия

Активация на акаунт