Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 51

• 40 242
  • 760
  •   1
Отговори
# 690
Ясно че не е, обаче ако са над критична бройка, повличат много неща със себе си.

# 691
Пак ще ме плюят, но съм готов да се обзаложа.

Не помня да си плют. Помня, че като изтропаш нещо получаваш до голяма степен аргументирано възражение.

Иначе е факт, че в дългосрочен план цените са все нагоре. Има колебания - спадове и пикове, но общата тенденция е все нагоре. Нещо като картинката долу (и да не е идеална, само нея намерих за да илюстрирам какво имам предвид)

А лихвите няма причина да скочат рязко, освен ако икономиката не дръпне много. Но тогава ще има и работа, и премии, и работната ръка ще доминира пазара на труда.

И, Гого, спри се с тези централни банки, защото говориш глупости. Централните банки се грижат за макроикономиката и ако ги няма пиковете и спадовете ще бъдат катастрофални, а не загладени, както е сега. А това каква лихвена политика водят, и колко са агресивни, и колко склонни към риск си е работа на търговските, инвестиционните и каквито там има банки. Те си калкулират рисковите премии и те фалират, ако не мислят.  Веднъж ти писах един ферман, няма да се повтарям.

Последна редакция: ср, 10 фев 2021, 14:39 от Черна станция

# 692
  • София

А лихвите няма причина да скочат рязко, освен ако икономиката не дръпне много. Но тогава ще има и работа, и премии, и работната ръка ще доминира пазара на труда.

Моите наблюдения от предишния бум/балон на цените е точно обратно.
Докато доходите на хората бяха по- ниски, /2002г. ориентировъчно/, банките даваха кредити много премерено- за панелки не даваха, както и за земя извън регулация.
Самоучастието беше на 50%.
После, когато икономиката дръпна и заплатите тръгнаха, тръгнаха и мераклиите за жилища.
Съвпадна и с връщането на земеделските земи и съответно- продажбата и прехвърлянето на парите на "децата", за да се установят в големия град.

Така, потепенно, банките намаляваха лихвите и изискванията за самоучастие, като накрая стигнаха де факто, до раздаването на кредити на 120% от цената.
Лесно ставаше- 100% ипотечен и 20% потребителски.

И да, бонусите на кредитните инспектори зависеха от броя прилечени клиенти.
Затова си позволяваха да дават съвети от вида
- Нека родителите ти ти дадат пълномощно, с което да можеш да дадеш апартамента им под наем за едикаква си цена /която не достига като доход, за да му се отпусне кредит/.

Разбира се, ще е проформа, но така се заобикаляха ограниченията.
И друго- който е теглел ипотечен кредит скоро знае- банката също прави договор по данъчна оценка.

Така че, излъгани пак ще има, фалирали и с взети жилища, които да изплащат въпреки всичко, пак ще има.

# 693
Не знам ще се пукат ли, или няма да се пукат балони, но тук имаше една тема отпреди точно една година, в която се твърдяха същите неща Simple Smile

# 694
  • София
Ако се погледне назад, се вижда че долу- горе на 10 години започва да се надува балона.
А, колко време ще трае, преди да се спука, зависи от различни фактори.
Малко хора се навиват да правят прогнози сега, с Ковид.

# 695
  • София
Някой беше пуснал сайт за оценяване на имот ( https://ocenime.bg ). Колкото имоти проверих от любопитство, на толкова ми даде рязко покачване на цените през декември. Само за София гледах.

# 696
  • София
Балон, в балона, в балона. Ти да видиш!

# 697
В другата тема се обсъждаше някакъв коптор в Лозенец за 440к лева, с накичените парцали по терасите и съседна неизмазана кооперация. Ако не бях прочел, щях да помисля, че е в Ботунец или Орландовци. Много аристократично. Нормални са цените. Според мен трябва да е 440к но евро. Grinning

# 698
В другата тема се обсъждаше някакъв коптор в Лозенец за 440к лева, с накичените парцали по терасите и съседна неизмазана кооперация. Ако не бях прочел, щях да помисля, че е в Ботунец или Орландовци. Много аристократично. Нормални са цените. Според мен трябва да е 440к но евро. Grinning
малко е трябва поне милион, че себестойността в Лозенец не е като в банишора или 5км по-нататък, ако не знаеш в Лозенец строителите взимат 3-4 пъти повече и бетона е много по скъп.

# 699
малко е трябва поне милион, че себестойността в Лозенец не е като в банишора или 5км по-нататък, ако не знаеш в Лозенец строителите взимат 3-4 пъти повече и бетона е много по скъп.
Изоставаш. Жилища не се продават по себестойност от има-няма 30г, и не само жилищата. Може да си чул, неотдавна един банан залепен с тиксо се продаде за милиони. Имат хората, дават и цените ще растат докато Елон Мъск не построи космическия кораб и хората тръгнат да купуват жилища на Марс. За момента жилището е една много сигурна инвестиция с огромен доходен процент и има наплив.

# 700
Дори при соц-а панелките не са се продавали по себестойност, а на 2х себестойност примерноТова по твърденията на един познат, аз не съм им гледала калкулациите и не мога да твърдя, че е вярно. Печалбата пак е била за инвеститора, в този случай - за държавата.

# 701
Хаха "огромен доходен процент"?
Един двустаен в нормален квартал (без да е лукс) излиза 100 хиляди евро с прехвърлянето. В момента реалистичен наем е не повече от 650 лв. И предлагането е голямо. Калкулираш 2 празни месеца заради освежаване и местене на наематели.

Годишен доход 10х 650лвх0.9=5850.
Годишен данък и такса смет 150 лв
Чист доход 5700 лв.
Инвестиция, заедно с всички такси и комисионни и данъци 195 583 лв.

Годишна доходност 2.9%или 34.4 години избиване на инвестицията.
Уау, огромна доходност.
Ако някой желае,може да сметне същия процент за тези старите жилища за изриване,които гледах в темите тук от по 120 хил.евро преди ремонт и мебелиране за още 30.

# 702

Изоставаш. Жилища не се продават по себестойност от има-няма 30г, и не само жилищата. Може да си чул, неотдавна един банан залепен с тиксо се продаде за милиони. Имат хората, дават и цените ще растат докато Елон Мъск не построи космическия кораб и хората тръгнат да купуват жилища на Марс. За момента жилището е една много сигурна инвестиция с огромен доходен процент и има наплив.
За София не знам, но едва ли и там се бият и има наплив след като четох че над 30000 жилища стоят празни. При нас в Провонцията празните са още повече, и още повече ще стават. Ние продадохме най после, и се отказахме да "реинвестираме" отново в жилище. Имаме си достатъчно. На който му трябва да си прави сметка както аз съм си я правила. Две къщи ( наследствени ) масивни, стоят празни..Ние в момента сме в един двустен апартамент, и ако щете вярвайте в едната стая не е влизано от месеци ! Децата са в чужбина и в друг град, широко им е около врата и се оправят. Не са им високи наемите, намерили са си хубави домове и си живеят живота. Ние решихме с парите вместо да ги загробваме в тухли и бетон, да си подсигурим за 15 години напред почивките, както и да си облекчим настоящия живот с тях. Кой с каквото иска да се заробва , ако ще не с 30 годишни а с 300 годишни ипотеки негова си работа. Наближавам 60 и усещам как губя сили и остава наистина малко качествен живот
По нагоре в темата бех написала че при нас за 30000 лева може да се построи нова малка къща от 60 квадрата, и съфорумничката Чиана ме опроверга като спомена че за 30000 само една тухла можеш да поставиш. Сега видях нейния пост в който споменава че някъде около София къщата и от 270 квадрата и струва 250 000 лева и оградата с вертикалното планиране и струва още 100 000.
Не го оспорвам , може и вярно да е. Но искам да и кажа че за 30000 при нас баща и син не една къща,а дори и летна кухня си построиха. Нови. Вярно че си прекараха и доста материали от едни стари стопански построики ) тухли и малко греди ) Но имат не една а две къщи. Наистина са малки но са нови. И мястото си е техно, трябва да подчертая.Не смятам да влизам в обяснителен режим - колко , как и от къде.. , нямам сили вече за спорове, който иска да вярва негова си работа,  убеждения трудно се променят, но надницата на един работник в строителна фирма при нас е цели 25 лева. Ние живеем в сравнение със София в различни измерения и светове. Лек ден и дерзайте, че напливът е голям, да не вземат да свършат !

# 703
Добре де. От къде ги изкопават българите тези стотици хиляди и милиони евро само за някакво жилище ?
Аз ли нещо не разбирам, но сме с копанката за подаяня далеч след гърците на опашката . Даже май се нареждахме и след румънците.
За какво е това просене при такива наличности на евро в страната?

# 704
"Исторически рекорд на броя нови милионери в България
Фирми и граждани държат общо 90,3 млрд. лева по депозитни сметки, което е с 10% повече в сравнение с декември 2019 г."

"Увеличението на влоговете с над 1 млн. в тях е рекордно, откакто централната банка публикува статистика за тях. Основната част от новите доказани милионери се дължи на последното тримесечие на 2020 г. Тогава броят им се увеличава със 110 на годишна база. Това означава, че всеки ден е имало по един човек, който си е откривал депозит с над 1 млн. лева в него.
Общият им брой в края на 2020 г. е 1180. В тях през декември 2019 г. е имало 2,5 млрд. лв., през септември 2020 г. сумата вече е 2,64 млрд. лв. и към декември 2020 г. става 3 млрд. лева. Това означава, че средно в един депозит има 2,54 млн. лв."

Пари има.Даже повече от миналата година.
Като няма къде са харчат - екскурзии и други лиготии, ще отиват в имоти или в банките.

Общи условия

Активация на акаунт