Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Лазерно обшиване на ретината/ коагулация/ ретинопексия

  • 654
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4
Здравейте,
Процедурата която описвам цели да заздрави дупчици по ретината и да предпази ретината от разкъсване в бъдеще. Известна е като лазерен бараж също.
Пиша тази тема за да ви предупредя да си имате едно наум когато ви предлагат тази интервенция.

На 27 години съм и имам средна степен на късогледство (–5.5 и -5.00). Бях наясно от няколко години че имам леко изтъняване на ретината и дупчица в по-слабото око. Не съм имала безобразно количество плуващи мушички и не съм виждала светкавици, но през годините са ме съветвали за направя лазерен бараж или така нареченото обшиване с лазер, за да заздравя мястото и да се предпазя от евентуално отлепване на ретината. Когато ми беше предложено преди време в Токуда се замислих но с времето се поотказах от притеснение.

На последния ми преглед вече  в Англия в локалната болница преди няколко дни отново ми казаха за проблема, изтъквайки че се събира течност там и има леко опъване и е желателно да пристъпя към съответната обработка с лазер. Говорихме около час за процедурата и ме уверяваха се е безопасна и няма последствия върху зрението, протича около 10 мин и можеш веднага да си тръгнеш. Каза че е сравнително мъничък участък съвсееем в края на ретината.  След много чудене от моя страна със съпругът ми решихме да я направя за да бъда по-спокойна в бъдеще, тъй като винаги си имам едно наум да избягвам скачане, тежести и т.н.

Операцията протече бързо, с минимална болка, като щипване, лекарят каза че е минала чудесно. Преди нея ми капаха капки за разширяване на зеницата, локална упойка, след това залепят с леко неприятно натискане стъклена леща към окото и се вижда ярък лъч. Пуснаха ме да си отида веднага след нея. Веднага след лазера окото е временно заслепено от лъчът, вижда се в розово-зеленикаво, но отминава бързо. Вечерта обаче забелязах сянка под окото си, която се усилва при определен ъгъл светлина, реално кореспондира на обработения сектор на ретината (kойто при мен беше в горната част на ретината, но поради естественото обръщането на образа в стъкловидното тяло се пренася към долния клепач).  На следващия ден отидох в спешния очен кабинет и ми правиха снимки и тестове, гледаха ме и заключиха че всичко е чудесно, периферното ми зрение е без проблем, лазера е блокирал течността, но нямаха обяснение за сянката. Имам контролен преглед след две седмици.

За съжаление странични ефекти има и са много, така че не слушайте лекарите безусловно, те получават финансови поощрения за тези процедури. Когато си мия зъбите или приближа ръка към лицето си усещам липса в периферното ми зрение, мъничко сляпо петно, където усещам и сянката .Може да имате загуба на периферно зрително поле и сянка като мен, много хора развиват необясними светкавици в оперираната област, нелечими и необясними за лекарите, които не ви вярват защото не ги виждат на уредите си. Остротата на зрението е възможно да се снижи леконекоректируемо , възможна е поява на мембрана пред ретината, която да изкриви зрението непоправимо след време. Поради изгарянето е възможно остатъци и мъртви клетка да образуват големи плуващи тъмни мушици, различни нормалните прозрачни които всички виждат. Никой лекар не може да ви каже дали ще отшумят или ще ги имате завинаги.

Моят извод е че безумно съжалявам за решението си, нямах никакви сериозни оплаквания, зрението ми беше коригирано и безупречно, виждах по-добре от средностатистическото и тази "превантивна" процедура за избягване на слепота ми докара сляпа точка и тази периферна сянка която е разсейваща и дразнеща. Надявам се да се одръпне с времето, но не ми звучи много логично. Понякога искайки да се защитим от по-лошото всъщност правим повече вреда.

Ще се радвам ако някой друг е имал подобен опит да го сподели с мен, ужасно депресирано ми е от последствията и ми е трудно да го преживея, не мога да се храня и спя нормално.
Има група във фб с хора които се борят с психологическите последствия от тази интервенция, също и други отрицателни мнения онлайн, които си  заслужава да проверите преди да поемете тази "безрискова" процедура.

# 1
  • Мнения: 30 384
Цитат
необясними светкавици в оперираната област, нелечими и необясними за лекарите, които не ви вярват защото не ги виждат на уредите си

няма такова нещо като "необясними светкавици" - знае се от какво се причиняват, но наистина не се виждат с уредите

единственото, за което съжалявам е, че не направих такова лазерно обшиване на ретината, когато ми беше препоръчано, защото няколко години по-късно изтънялата ретина се разкъса /не просто скъса/ и това ми костваше много повече от черни неизчезващи мушици и светкавици Simple Smile

това, което ще препоръчам от личен опит, е няколко литра вода на денонощие (поне 2 1/2) - ежедневно и без пропуск, защото дехидратацията връща светкавиците, т. е. опъването на ретината
също очила със защита поне 3 целогодишно, ако не шофирате - лятото може и 4

очи се възстановяват изключитено бавно - научете се да не обръщате внимание на тези неудобства, следете ги само с диагностична цел

# 2
  • Мнения: 4
Благодаря за съвета. Надявам се при вас да има подобрение с времето.
Моят проблем всъщност на този етап е мъглявина/тъмно петно в периферията, която се забелязва почти при всяка промяна на ъгъл на светлината.

Чудя се дали с времето мога да очаквам да изчезне?

# 3
  • Мнения: 30 384
възможно е - затова писах, че възстановяването е бавно и най-добре е да започнете да не обръщате внимание на проблема - не е лесно, но се получава, ако не мислите само за това

# 4
  • Мнения: 4
Update: две седмици след операцията имах контролен преглед и установиха присъствие на катаракта. Казаха че няма как да е в следствие на лазерния бараж.

Обаче две седмици по-рано бях прегледана от общо 4 лекари и никой не беше видял и споменал нещо подобно. Трудно ми е да си обясня как ей така случайно ми е възникнало старческо перде на 27 години точно пък след лазера.

Продължавам да смятам че лазерната коагулация е необходимо да се прави само след като поне имате някакви симптоми - повече плуващи мушици или светкавици. Превантивно - не.

Общи условия

Активация на акаунт