Нашите орхидеи – тема 32

• 34 438
  • 756
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
Засаждам в кори, то доколкото виждам има въздушни корени в здравата част или така ми се струва? Тикам ги в корите като оставям 1-2 за всеки случай извън саксията.

# 361
Здравейте , орхидеоманиаци,  защо не ми се отварят общите съвети за отглеждане на орхидеи?

# 362
  • София
Phloxx, като извади от саксията, всичко надолу гнило ли е? Подкрепям мнението на Месечинка - чупиш под двата здрави въздушни корена и бодеш в нови кори. При мен този метод също работи. Добавям само, че мажа и розетката с каша топсин. (когато има гниене, като при теб, не когато е просто за подновяване)

# 363
Корените надолу са здрави, почти нямаше гнили участъци. Само в горната част са зле, това сбръчканото. Но чак след като паднаха листата, видях наистина колко лошо е състоянието и. Ще я отчупя още тази вечер, тя сякаш всеки ден се влошава.

Редактирам се. Тръгнах да я местя, всички листа паднаха. Включително най-горното, едва покарало листенце. Това  наистина не го очаквах Confused
Благодаря ви за съветите, момичета! Просто не е бил останал живот в нея.

Последна редакция: нд, 07 фев 2021, 19:11 от Phloxx

# 364
  • Варна
Щом корените са здрави остави ги, някой ден може да пусне издънка. Отчупи изгнилата част.

# 365
За съжаление над двата здрави корена също има сбръчкани, скрити под листата. Уф, ядосах се на себе си. Когато я купувах ми се стори здраво растение, само че имаше много листа, които бяха закрили корените и почти нищо не се виждаше от розетката. И след като дойде вкъщи, не я огледах по-внимателно. А сигурно щях да забележа сбръчканите корени Confused Ей затова не обичам да са в субстрат!

# 366
  • Варна
Е че в какво друго да са? Мисълта ми е, ако корените в саксията са здрави да го оставиш заедно с пънчето отгоре като отчупиш сухата или гнила част.

# 367
Месечинка, благодаря! Оказа се всъщност, че тя изобщо няма никаква здрава част Rolling Eyes
Както и да е, да се науча друг път да внимавам какво купувам.

Момичета, току-що прочетох препоръка, младите цветоноси на фалчетата да се опръскват, за да не засъхвали пъпките. Някой прави ли го? Знам, че нета е пълен с безумни съвети, но това го прочетох на сайта на сериозен производител.

Имам още един въпрос. Моля да се включи който има лудизия, лесна ли е за гледане? Чета, че не иска много светлина, точно такова местенце имам, далеч от прозореца. И редовно ли цъфти?

Герганчева, ако имаш фейсбук, цялата информация е достъпна и там.

# 368
Phloxx, разбира се, надявам се, че ще има какво да показвам следващите месеци... Blush

А това е орхидеята ми феланопсис ''Дива Котка'', шарките и ме омагьосват Heart Eyes

Едни от най-старите ми орхидеи, вече цъфтят вкъщи около 3 месеца, и само по едно-две цветчета им прецъфтяха:

# 369
Само на една от орхидеите ми, изсъхваха пъпките. Сега вади нови, ще в видя какво ще цъфне. При моите наблюдавам, че новите цветоноси са по-къси около 30 см и с по 3-4 цветчета. Не знам на какво се дължи, но и така ме радват. Хубав и усмихнат ден!

# 370
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Подаръче от колежки

# 371
  • Варна
Никога не съм опръсквала ни листа, ни цветоноси. Имам една-две орхидеи, които задължително засушават част от пъпките и други, които никога не са хвърлили ни една. Предполагам, че е видова особеност.

# 372
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в темата за цветята някой писа, че слга оцет или лимонов сок във водата на орхидеите, друга пък писа за овосъчаване на корените...
не се чувствам достатъчно подготвена за да споря.

# 373
И добре правиш.
Отказала съм се от спорове, както и вече се въздържам от съвети.
Чета много, проверявам информацията и преценявам дали да приложа нещо. Чувствам се по-добре така.

# 374
Аз пулверизирам листа, корите отгоре, въздушните корени и стъблата на орхидеите, това е снимка от днес сутринта:

Влажността се вдигна до 79% и стоя така за половин час, и после бавно започна до пада до обичайните си 60%.

Общи условия

Активация на акаунт