Нашите орхидеи – тема 32

• 33 973
  • 756
  •   1
Отговори
# 420
  • Бургас
Флокс, цимб има медена роса по цветоноса под пъпките/цвета. На село в студените дни и под 10градуса пада температурата. Тия дни беше по топло и той разтворил плахо повече цветове. Чудя се да го засуша ли вече последно полях на 20.01.21.
Почуквам ММ, че наближава Свети Валентин, някое цветенце/орха да ми подари... на приятно разсеян се прави Sunglasses. Той като не ще аз и сама мога да си купя Stuck Out Tongue Winking Eye

Тихичко се радвам току що забелязах цветонос на Лиодорото . А дано до юни да имам цъфтящи орхи, не само марулки.

Последна редакция: чт, 11 фев 2021, 08:58 от maya_76

# 421
Преди 3 месеца ми подариха орхидея. Поливах я един път седмично със 100-150 мл. вода. Пусна 2 нови цвята и напоследък залиня. Днес я извадих от саксията и се ужасих. Явно съм я поливала повече от необходимото. Корените са унищожени според скромния ми опит. Листата ѝ са добре и в горната част на корените има зелени, живи части все още. Има ли надежда да я върна към живот и какво трябва да правя оттук - насетне?  

# 422
  • София
ananas, корените са здрави, ако са счони и твърди. Цветът не е толкова от значение - светли са, ако не са виждали светлина, т.е. са били в навътре в субстрата. По снимката не може да се каже дали са изгнили или просто са жълти и много мокри. Изчистете остатъка от торфената чашка, измийте с леко топла вода вода корените и ги препипайте. Ако има меки и кашкави, с нокти свалете веламена и оставете жилката, която е вътре. Оствете да изсъхне до утре на въздух и засадете обратно /в нови кори, ако е имало гнили корени или в същите, ако не се разпадат при стискане с пръсти и корените са здрави/.

# 423
Много благодаря ! Меки и кашкави са корените. Ще направя каквото ми казвате. Дано успея да я възстановя.

# 424
Той като не ще аз и сама мога да си купя
Ти най-добре знаеш, коя ти трябва Grinning
Моя цимби сега май го поливам на 3-4-5 седмици, както дойде.

Секонд, бялата с две точки много ме впечатли. И купешкия цвят ли беше така?

# 425
  • София
Мини орхидеята ми в момента:

Бялата, с малко, но доста големи цветове:

И две нови придобивки от днес:

# 426
  • Мадрид / София
Моя дендробиум нобиле вади кейки от дето свари. Да цъфти - неще ама кейки да искаш. Тъй.
Vanja, тази розовката от днес и аз я имам и съм я кръстила "Луничава", сега е марулка.
Дали ще изкара цветонос - ще видим. Чакам да се наканят моите да се размърдат. Купих влагомер на въздуха за по-прецизна среда, че до сега само гадаех каква е влажността на въздуха, а лятото си е направо сушаво.

# 427
Phloxx, не беше. Ето от предишни години.
За съжаление миналата година я “подредих” много тъпо с по-голяма саксия и почти всичките й корени заминаха. И сега успя да го докара само до две цветчета.

# 428
Е, все пак си я докарала до домашен цъфтеж, това никак не е малко!
Много са ми симпатични такива с несиметрични точки, всяко цветче си е със собствено мнение Heart Eyes

# 429
Тя ми е една от най-старите, не пропуска година и е изключително трайна. Дано се позасили, много си я обичам!

# 430
second, вярно, че така се пише. Отивам да го пиша 100 пъти, че да се науча хаха  Blush
Много ти е красива, такива уникални цветове, благодаря, че я показа!!! Heart

Vanja77, разкошна колекция си имаш!! Много е красиво у вас! Heart Eyes

От мен снимка на стари вече орхидеи, все още цъфтят така както ги купих от магазините:

# 431
  • София
Angela61, много сладурско име си и измислила! Wink

second, и на мен ми се прииска такава, страхотна е! Да гадаеш всеки цвят каква окраска ще изкара!?! Smile

GirlintheRain, твоята колекция също е чудесна! Heart Eyes

# 432
И още две цъфнали на тази и бяха окапали първите пъпки
Вече всичките 5 орхидеи, които бяха изкарали цветоноси цъфнаха. Радвам им се на домашния цъфтеж Blush

# 433
  • София
Vanja77, за новите придобивки - честито!
Жълтата според мен е Pulsation, а точкавата - Andora. Пулсацията обича да удължава цветоноса и да прави по едно, но хубаво разклонение при съкратен стар цветонос или поне моята е така.

# 434
  • Бургас
Рая и аз имам жълтурка на точки Pulsation, скоро я показах. Много цъфтелива. От два стари цветоноса пусна цъфтеж от спящи пъпки удължи стари цветоноси и нов богат пусна, над двайсет цветчета общо бяха.
Иии закарах ММ в Хоуммакс под предтекст да купим орхидея за РД на роднина и ще не ще и на мен взе Милтония хич не му се искаше, ама така си я бях гушнала, нямаше избор. Миризлива е и многото и се радвам Heart

Общи условия

Активация на акаунт