Нашите орхидеи – тема 32

• 33 925
  • 756
  •   1
Отговори
# 555
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз виждам нова булбичка от ляво и (може би) още в средата точно над черното правоъгълниче на етикета.
и едно листо с явни признаци на дехидратация. Sad имам спомен, че сме го обсъждали и някой писа, че такова набръчкване се получава и при гъбично заразяване.
понеже нямам катлеи и опит с тях, не давам съвети.

# 556
Любимката ми отново няма да ме остави без цвят.

# 557
  • Бургас
Добри, има две нови по големи булби и една малка току що започваща да се развива. Най вероятно е болна, това сбръчкване и болен вид показва. Днес ще я извадя и натопя я Топсин.

# 558
  • Варна
Хмм, това за броя листа, които трябва да поникнат, за да цъфне не ми звучи достоверно. Моите обикновено пускат по едно листо годишно, а всяка година цъфтят (фаленопсисите имам предвид).

# 559
Имам едно фалче с два броя листа, ще цъфти за втори път вкъщи, и поне веднъж е била с магазински цъфтеж....

# 560
  • София
вандата ми пусна два цветоноса за един сезон и едно листо за същото време...

# 561
При мен тази, която има цветонос и ще цъфти, нито листа нови има, нито корени.
При останалите марулки наблюдавам, че първо излиза листо, после и нови корени. При 3 други има и по второ ново листо.

# 562
  • Бургас
Бюти вади Катлеята смело. Моята е зле сигурно над 80%от корените са изгнили. По средата имаше сфагнум който беше влажен както и надолу корите. Сега я косна в аспиринова вода, един аспирин в литър вода. Ще видя ще се оправи ли или ще я пращам в кофата след време.

# 563
Мая, благодаря за окуражаването Flowers Hibiscus
Ще трябва много спешно и аз да я вадя, очаквам доста по-лошо състояние на корените при мен като я гледам отгоре как изглежда... В момента нямам аспирин, нито препарат, ще я извадя само и ако я оставя до утре по корени нали няма да й навреди /за къде повече.../?
При теб има развитие - нови булбички и нещо малко зеленичко се показва, стискам палци да се оправи след тази терапия с аспириновата вода Hands Plus1 Не я отписвай още. Успех!!!

# 564
А защо аспирин Thinking Нито е противогъбично, нито е антибактериално средство, а киселината дали ще понесе на растението? Дори прост бордолезов разтвор (син камък) ще е по-ефективен...

# 565
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в цветарската тема някой писа, че полива орхидеите с вода с лимонов сок, защото им трябвала киселинност. Sad
може от там да е дошло.

# 566
  • Бургас
Пенева просто реших да пробвам с аспирин. Кашата от топсин направо изсушава и сякаш досега като съм ползвала нищо не е оцеляло. Засега само онова лилаво миди, което изсъхна отгоре надолу в момента е с две най долни листа и нагоре чукане се държи ама нямам надежди.

# 567
Мая, по-добре пробвай с блед разтвор на йод или калиев перманганат ако нямаш друго. Или с по-слаб р-р на кислородна вода.
Киселина - само с янтарна кисна ако са в кори. Виж, на водно и за забърсване на листата - да, но да ги виждам, за да имам контрол над процеса. Има голяма вероятност да мухляса или плесеняса ако се кисне във вода с лимон, все пак макар и малко, съдържа захар.

# 568
  • Бургас
Накиснах я с аспирин и вода за половин час колкото да паднат всички стари кори полепнали по изгнилите корени. В момента е засадена в нови сухи кори и надупчена саксия Smile.
Евентуално след 4-5дни ще я накисна и тогава ще пробвам или с йод или калиев перманганат.

# 569
  • София
За трипсите да коментирам.
Мисля, че има материал в библиотеката, но най-схематично:
Трябват 3 или 4 обработки през 7 дни с поне два инсектицида с различно активно вещество.
Препаратите се ползват последователно - единят днес, следващият след седем дни, първият след още 7, вторият след още 7.
Ползват се системни препарати или един системен и един контактен. /Моспилан и Тепеки са системни например/. Системният се ползва първи.
Обработката включва поливане на саксиите отгоре, така че да се намокрят добре корите, киснене в разтвора, за да се усвои препарата през корените и опръскване на надземната част, защото системните препарати имат и контактно действие. Ако единят препарат е контактен, то с него не се полива - няма смисъл, но може да се опръскат корите отгоре.
Обработват се всички растения в стаята.
На резени картоф, краставица, ябълка - НЕ се хващат трипси. Те не ядат мъртва тъкан.
Дано съм помогнала.

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 17:07 от Raya

Общи условия

Активация на акаунт