Нашите орхидеи – тема 32

• 33 935
  • 756
  •   1
Отговори
# 540
  • Бургас
И цимб в малко по представителен вид Smiley

С нова кашпичка. Още не е поливан и булбите му са толкова набръчкани, че се чудя как живее. Тия дни като е по топло ще бъде обслужен Smiley

# 541
Ето я и моята "Moscow". Чудесен хибрид Heart
Скрит текст:

# 542
Здравейте на всички. Точно преди месец бях писала във форума за счупен цветонос и увехнали пъпки. Въпреки това, днес моята надежда цъфна и съм много щастлива от факта.

# 543
Здравейте и моля за ПОМОЩ!
Струва ми се, че в цветовете на кливията видях трипси. Поне две са, малки и бързоподвижни, не успявам да ги разгледам добре Confused
Кливията е скоро купена и стои между орхидеите, листата даже се допират. Голяма глупост беше да я сложа там, но вече е късно. Новият и цвят е деформиран, това май също беше признак...
Как да разбера има ли трипси? Какво се слагаше в саксията за да полепнат, парче ябълка ли беше или нещо друго?

# 544
  • София
Аз в моята нецъфтяща орхидея открих трипси и я пръсках няколко пъти цялата със спирт, включително и субстрата, за да ги унищожа.

# 545
  • София
ябълка или картоф. Ама те трипсите са бая бързи. Ако нямаш по ябълката, не е съгурно, че нямаш в саксията.

# 546
  • София
Аз миналата седмица намерих 1 щитоносна въшка с 1 снесено бяло нещо в основата на листото. Интересното е, че орхидеята е при мен от доста време, а преди това беше при приятелка години и нямаше никакви гадинки. По останалите ми цветя също няма нищо. Сега съм я отделила, но не се появява нищо отново. Някаква идея как става този номер?

# 547
  • Мадрид / София
Хванала си я навреме в началото. Все пак наблюдавай.

# 548
Моята катлея не върви никак добре. Котето нагриза листата й и затова я махнах от полезрението му. Преместих я на работа. Но вместо да започне да расте и хубавее /на топло и светло място е, нали това й е нужно?/ тя започна да гние, листата й покафеняват едно след друго. Честно казано не смея да я извадя от корите, че после как ще я наместя отново в саксията, така добре си е сложена... Ако я накисна така както е в топсин примерно, ако има гниещи корени дали ще успея да я спася? А така се надявах да ми цъфне... Head Band

# 549
  • Бургас
Бюти пусни една снимка ако можеш. И моята не върви на добре, първо старите листа се набръчкаха не са лъскави и изпънати. Най старите булби пожълтяха и сега изсъхват не знам нормално ли е? Имам и две нови псевдобубли или там както се казват, вадят корени, но като цяло растението не е добре.

# 550
Бюти пусни една снимка ако можеш. И моята не върви на добре, първо старите листа се набръчкаха не са лъскави и изпънати. Най старите булби пожълтяха и сега изсъхват не знам нормално ли е? Имам и две нови псевдобубли или там както се казват, вадят корени, но като цяло растението не е добре.

Ще пусна малко по-късно снимки. По описание "вървят" еднакво на зле... Моята пусна няколко псевдобулби /и аз не съм сигурна за наименованието/, но и те кафенеят вече ...  

Успях да редактирам навреме със снимките: 
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 16:48 от beauty_magnolia

# 551
  • Бургас
И моята върви натам като твоята. Утре ще я снимам.

# 552
  • Варна
Аз не разбирам от катлеи, но възможно ли е вашите да минават в период на покой ? То няма за кога, но знае ли се с тези холандски хибриди. Simple Smile

# 553
maya_76, много е нежна и прелестно-красива твоята орхидея! И цимбидиума е разкошен, бяла красота, невероятен е!!! Heart Eyes
kaira88, с толкова малко корени, аз бих я сложила в сфагнум, но не знам нищо за обръщането надолу на орхидеи и как се гледат така.
Medika, невероятни красавици си отгледала!!
maia_at и Vanja77, аххх, разкошни са ви, момичета!!
marmoris, много е красиво у вас! Браво!!

Impala, аххххххх, толкова е красива!!!  Heart Нямам такава и очевидно трябва да се сдобия с тази невероятна красавица  Stuck Out Tongue

От мен стари, но все още цъфтящи от магазинния цъфтеж, 4 ванди. Момичета, сигурно знаете това, но, и аз да ви споделя, че нов цветонос при Вандите се образува, когато развият обикновено 3 листа едно над друго от едната страна на розетката. Иначе дефакто място от което да поникне новия цветонос и съответно цветчета, не съществува. Така че, моите усилия като прецъфтят са насочени към развиване на листа и корени, а после като направят по 2-3 листа от всяка страна на розетката, започвам да торя и за цветонос:

При Фаленопсиса четох, че трябва да поникнат и се развият две листа от едната страна на розетката и тогава, ако има доста светлина и влага разбира се, започва образуването на нов цветонос под тези две листа:

И една нова красавица към колекцията ми... Heart

# 554
  • Бургас
Бюти ето я и моята единствена Катлея. Не и е добро състоянието.

Общи условия

Активация на акаунт