Нашите орхидеи – тема 32

• 33 924
  • 756
  •   1
Отговори
# 570
Момичета, то вие и пръчка да вземете у вас, ще пусне листа и цветове вероятно! Heart Браво, че вашите орхидеи цъфтят и пускат листа заедно! Heart При мен само две от вандите са цъфтяли при едно ново покарало листо, ето тази жълто-червената е пример за това:

Показалецът ми показва стар и вече отрязан цветонос не при мен, а при търговеца/магазина.

При тази синя Ванда (нещо камерата на телефона ми я снима лилава, не знам защо) аз броя 3 листа над стария, вече отрязан цветонос, и новия цветонос, който е цъфнал сега в момента, е покарал точно над третото листо и то само от едната страна на розетката. Grinning Но пак съм много щастлива и на 1 се радвам много! Heart Eyes

А тук преброявам 4 листа пораснали над един стар, вече отрязан при търговеца цветонос, и после тези 4 листа порастват и бам, един,  даже два всъщност нови цветоноси, които сега цъфтят при мен.

Всички снимки ги направих преди половин час, така че засега това са ми наблюденията при вандите. Имам още 6 ванди мисля, и повечето и те са така - няколко листа растът и после цветонос или два цветоноса.

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 17:07 от GirlintheRain

# 571
  • Варна
Леле, мацки, напълнили сте темата с красоти Heart Eyes
Нямаше ме за малко, едва успях да се порадвам на всички Blush

Майче, чета, че атлеите искат много вода,светлина и топлина. Затова ги продават в сфагнум, за да не просъхват бързо. Може би в твоята среда липсва някой от факторите и това е причината за загниването. Възможно е задържането на водата да пр едизвика и развитието на някои гъби, които да допълнят картинката Sad
Иначе някой предположи, че имат сезон на покой - катлеите нямат такъв по принцип.

На мен ми препоръчаха сега някакъв био препарат за борба с гъбите, включително фузариум - унищожавал патогена в почвата - Bio Heal се нарича - някой знае ли нещо за този  препарат?

# 572
Рая, благодаря за подробното обяснение!
На резени картоф, краставица, ябълка - НЕ се хващат трипси. Те не ядат мъртва тъкан.
Надвах с някак да разбера дали изобщо са трипси или нещо безобидно, видях, че нещо дребничко лази, но много бързо се скри. Но каквото и да е, сигурно препаратите ще му подействат.
Не знам само, тази голям кливия, в какъв казан да я топя и поливам Grinning

И още нещо. Наскоро бях питала тук, нужно ли е да се закрепват цветоносите на цимбидиума.
ЕМИ ДА, НУЖНО Е, иначе се чупят от собствената си тежест. СЕГА вече ми се струва съвсем логично Sunglasses

# 573
  • Варна
Това с ловенето на трипси ми стана чудно.... В една от фейсбук групите това е основен метод за установяване на трипси и редовно публикуват някакви снимки и клипчета с гадини по резенчета плодове. Може би да не са трипси? Или евентуално да се втурват към ябълката докато е още прясна... Grinning
Флоксче, вкара ме сега в размисли - как да закрепя  цвето носите на единия изтормозен мой красавец.... Бях решила да ги оставя да висят красиво като по снимките, а сега една тревога ме обхвана.... Как успяваш да ги закрепваше? Аз като реша да ги вържа с нещо, листата избутват въженцето надолу и се освобождават....
 Майче, а твоят как е укрепен?

# 574
  • Бургас
Вещи то се вижда от снимките с подръчни материали. От едно Сливово дърво отрязах дълго клонче, което окастрих разделих на две и мушнах в саксията. Превързах със сезал. На село каквото има с това. Blush

# 575
  • Варна
Ама директно цветоноса , имаш предвид . Мисля, че на твоите снимки съм виждала как е вързан целия цимбидиум , барабар с листата, като китка някакси - и явно си седи така. Аз като ги вържа така се изсулва връзката надолу и се освобождават листата.... Затова се отказах

# 576
Вещи, следващия път съм решила да набуча пръчките около цимбю и да вържа нещо около тях, да стане като кошничка. Сега връзвах цветоноса към пръчката, и той се чупи малко след вързаното Angry много са тежки цветовете явно....

# 577
  • Бургас
Вещи още лятото овързах цимб със сезал, но в момента сезал се е свлякъл. Цветоносите са много тежки като се разтворят всички. Единия се е пречупил след 4-5 пъпка. Днес го полях с течен тор за цъфтеж и леко усуках цветоноса на пръчката. Забравих да снимам, но вие си го знаете Relaxed

# 578
Момичета, да ви покажа една черна орхидея, която наскоро купих, така че цветовете и не са моя заслуга, но се надявам да си живее щастливо у нас ето тази красавица:

Казва се Maxillaria schunkeana. Heart

И една обща снимка на ванди на преден план от вчера:

Сините ванди не са боядисани, поне така се надявам. (На живо са наистина сини, не лилави както камерата ми ги снима) Иначе вчера в Кауфланд, имаше сигурно 40-50 боядисани Фаленопсиси - сини, зелени, ярко оранжеви, и други необичайни цветове... много ми стана жал за растенията, нямах желание да ги снимам. Надявам се, че поне използват безвредна хранителна боя. Angry Cry

# 579
  • Пловдив
Добро утро! Още един цъфнал мъник

Ванди много харесвам, но нещо не се справих. Подариха ми преди време много красива синя в огромен стъклен съд, но едно по едно загниха листата и загина, явно трябва много да чета как точно се гледат преди да се сдобия с нова.

# 580
Катлеята ми по корени... Или каквото остана от тях Head Band Чистих меките, дърпах всичко, което пада лесно и накрая останаха само нишките почти... Накиснах я за една нощ в разтвор на калиев перманганат. Корените й какъв цвят трябва да са нормално - зелени или жълти?
Сега е на въздух, дали да я оставя така за ден-два или да я слагам в кори?

Скрит текст:

# 581
Снимах част от моите красавици, за да ви ги покажа.

И минито
Ще съм ви благодарна, ако знаете какъв вид са 😀

# 582
  • София
Първата е phal. Red lip, втората phal. Torino,  минито - не го знам.

# 583
  • Варна
Бюти, ако саксията не е прозрачна е нормално да не са зелени, а да са жълтеникаво бели. Със сигурност обаче не трябва да са меки . Ако имаш на последната булба корени, пръскай ги с вода, поне да стимулираш появата на нови - така или иначе само новите булби пускат коренчета. Дано имаш успех!

# 584
Бюти, ако саксията не е прозрачна е нормално да не са зелени, а да са жълтеникаво бели. Със сигурност обаче не трябва да са меки . Ако имаш на последната булба корени, пръскай ги с вода, поне да стимулираш появата на нови - така или иначе само новите булби пускат коренчета. Дано имаш успех!

Благодаря, BЕЩИ Flowers Hibiscus
За да ги пръскам с вода трябва да не я слагам в кори, а да я оставя така голичка, нали?

Общи условия

Активация на акаунт