Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 184
  • 3 473
  •   1
Отговори
# 2 340
Мен винаги ме боли, но аз съм и с чувствителни зъби.

# 2 341
Мен никога не ме боли. Усещането е като соник четка, задържана по-дълго. Но аз пък нямам зъбен камък.

# 2 342
  • София
Аз съм с чувствителни зъби и венци, парадонтоза - ами чак да боли много - не. Не боли изобщо даже, може би само някакви спорадични едносекундни болки на по-чувствителните места, но не е за упойка или някакво друго обезболяване. След това обаче е толкова облекчаващо, че ми иде да ходя на месец - два.

# 2 343
  • пустинята Гоби
Зъбен камък се маха по различни начини и зъболекарите се стараят различно. Досега никога не ме е боляло, последния път щях да се разрева от болка. Една млада дама ми го маха, свети с някакви ултравиолетови светлини, да не остане непочистено местенце,, изчетка ми зъбите като за изложба на места, на които не знаех, че се чистят. Висях повече от час в кабинета.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 21:18 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 2 344
Зависи от ръката.
Зависи на коя степен слагат машината.
А изобщо не боли с метода периофлоу..само пръсколеви вода, това усещаш, но струята чисти камък и налепи, та дори и под венеца.

# 2 345
Здравейте,  днес вадих последният ми мъдрец (долен), който беше с криви корени и се счупи.  Зъболекаря не успя да го извади целия( има съмнения за срастване с коста) и ме праща на хирург, за да го доизвади. Някой от вас имал ли е подобен проблем?
Притеснявам се какво ли ще ми прави хирурга, че вече се наплаших. Може ли да ми обясните каква процедура се прави в такъв случай?
Благодаря Ви предварително!

# 2 346
Винаги за вадене на каквито и да било зъби се ходи при хирург. Ще ти реши проблема.

# 2 347
И аз съм чувала , че мъдреците имат криви корени точно за това препоръчват направо да се вадят вместо да се лекуват . Направете снимка . Мен след вадене на единия мъдрец ме боля 4 дни . Беше ужас .

# 2 348
  • Цюрих
Здравейте!
Предстои ми операция на киста на 6ти горен зъб. Прекарах шарка ("петата болест") , от нея получих абсцес, поду ми се бузата и ми изписаха антибиотик. На 3тия ден ми изтече гной през синуса. На панорамните и секторните снимки нищо не се виждаше, само на 3D  КТ се видя, че имам киста 8мм,която е перфорирала синуса.Това обяснява и защо години наред не съм подозирала, че имам проблем.
Та, започна се едно търсене на зъболекари в отпускарския сезон вече повече от 10 дни.Реве ми се с глас!
Най-много ме шокира фактът, че лицево-челюстната хируржка, при която си правя зъбите от години и  ми е вадила 2 ретинирали мъдреци каза, че не иска да ме вземе заради шарката, въпреки че към момента, в който щях да отида при нея вече не бях заразна. Също така отказа да ме насочи към друг лекар, който би ми помогнал. Просто раздразнено каза да си отворя нета и да си потърся там каквото ми падне.
 Като цяло до момента минах 4-5 прегледа и само последният лекар (др. Едрев) от Му-Варна  се съгласи да ме оперира,другите просто ми взеха парите и казаха, че по-добре да ходя да се лекувам при ендодонт, защото и те излизат в отпуска. Няма да коментирам морала им, защо след като нямат намерение или време да ми окажат помощ ми вземат парите (един "хирург" даже ме напсува), но бих помолила, ако е възможно, тези от вас, които са претърпели подобна операция да споделят опит. Как протича операцията,как протича възстановяването, затваря ли се синусът бързо след това.Има ли сред вас такива, които са се оперирали при д-р Едрев, надявам се да мога да му се доверя като специалист?Впечатли ме много с човешкото си отношение и ми вдъхна доверие. Изписа ми Зинат и Флажил, които да пия едновременно, но дали мога да започна 1вия ден Зинат, а на 2рия ден, като мине операцията да включа и Флажил, примерно в момента, когато мога да ям след това.Притесних се да го попитам.
Наред с всичко друго съм и с тревожност и стомахът ми реагира бурно, а в случая не може да не пия антибиотик. Капки Фенистил ще свършат ли работа като противоалергичен компонент?
Бих се радвала, ако споделите мнение и опит. Всяка морална подкрепа би ми помогнала да се настроя психически.
Чувствам се толкова стресирана и психически изтощена напоследък. Десет дни не бях яла и не бях спала от болки, последната седмица търсенето на лекари ме разстрои допълнително. Така че всяко мнение е ценно за мен.
Благодаря предварително за подкрепата!

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 21:16 от Шоколад

# 2 349
Зинат и Флажил, доколкото знам, заедно. Задължително включете добър пробиотик. Още повече, че сте с разстроен стомах. Флажилът може да даде и други странични ефекти, освен стомашен дискомфорт. Прочетете листовката! Антибиотиците в случая се пият, за да се избегне инфекция след почистването. Някои специалисти изписват антибиотик след манипулацията, други започват с антибиотика преди операцията и продължават с антибиотика и след това. Зависи от общото състояние на човек.
Не разбрах защо търсите противоалергични таблетки.

# 2 350
  • София
Преди няколко години зъболекар ми проби максиларния синус и съдържанието на зъба (вътре гной очевидно) отиде в синуса. От пробиването усетих нечовешка болка. На следващия ден веднага запушена ноздра и ужасна и мъчителна болка. Отидох при личния, защото беше в разгара на Ковид и не знаех какво може да е, предполагах, че може да съм болна. За всеки случай ме прати на снимка и според него гнойта щеше да се изчисти с антибиотик. Еми не стана!
Но не той беше виновен. Както и да е, накратко, озовах се по спешност в ИСУЛ, там работеше все още доктор Станислав Йорданов, още на следващата сутрин ме оперираха. Каза, че толкова много гной са извадили от синусите, било страшно. Деляло ме малко от менингит, това са негови думи. Направо ми спаси живота този лекар, винаги ще съм му благодарна. От болка в челото, около синуса, главата, направо не бях човек. Отпадналост.. Всеки ден се влошавах прогресивно. Уби ми се всякакво желание за живот. Наистина болката не минаваше от нищо. Накрая изкарах 6 дни в ИСУЛ на системи постоянно, защото беше голямо възпаление. След това проблеми не съм имала, като изключим, че през тази ноздра не мога да дишам изключително добре, имам хроничен синузит вече.
След такава случка при мен внимателно проучих следващ зъболекар и повече не допуснах тази грешка. Ендодонт ми обясни, че имам малка челюст и корените ми са в синуса, имало и такива хора.
Операцията е била около час, защото при мен е било тежичко, но възстановяването не е изобщо страшно. След 2 дни се чувствах прекрасно, дишам си свободно, нямаше следи от гной! Златни са ръцете на доктор Йорданов.

# 2 351
  • Цюрих
Да, аз веднага като се подух започнах да пия Аугментин за 7 дни.Гнойта ми изтече през дясната ноздра на 4тия ден от АБ лечение. Ходих и на УНГ, който ми прави снимка на синусите. Каза, че се вижда леко удебеление на лигавицата, като при ринит, но нямаше затъмнение, тоест рентгеноложката каза, че синусите са пълни с въздух, няма гной, както е очаквала.
Аз не разбирам, но мисля, че ако е имало нещо, би трябвало да се отрази на снимката, нали?
А също и УНГ-то каза, че въз основа на снимките според него няма перфорация на синуса. Гледа ме с камера и видя леко изтичане на гноен секрет, но каза, че вероятно е нещо остатъчно. Не ме боли главата и  нямам температура. Едва преди 2 дни намерих хирург, който ми насрочи операция за следващата седмица. Каза, че трябва да махна зъба задължително и кистата вероятно ще излезе с него.Също така каза, че костта около кистата е стопена. И корените на зъбите са ми насочени към максиларния синус.
Ще извади зъба, после ще ми зашие бузата за небцето и ще чакам да заздравее раната.
Хирургът каза, че мога да изчакам още, ако ме е страх, но при следваща инфекция ще се озова в същото положение.
Не искам пак да търпя същите нечовешки болки, а и има вероятност кистата да стопи още кост и да порази още зъби, така ми казаха.
Има ли начин да ми слагат антибиотиците инжекциионно? Много ми е свит стомаха, не ми се яде от жега и от притеснение. Отделно ме тресат и паник-атаки. Ама просто нямам избор...
Ето това се видя на 3Д КТ.

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 18:09 от Шоколад

# 2 352
Здравейте, изправена съм пред дилема и бих се радвала да получа вашето мнение.

От малка имам проблем със зъбите, за съжаление и с предните. Двата ми предни зъби са умъртвявани преди години, имаха лошо направени пломби и последно преди около 3,5 години им се приложи кореново лечение на предните два зъба и се направи бондинг. Преди около 2 седмици почнах да усещам напрежение въ ввенеца горе над единия зъб, а на сутринта се събудих с подута горна устна. Като я повдигнах , видях, че се е образувала гной над този зъб. Отидох на зъболекар за снимка, каза ми, че се налага кореново релечение. Проучвах, проучвах, реших да отида при зъболекар с микроскоп, с оглед на това, че вече този зъб е прелекуван няколко пъти, реших, че ще е по-сигурно да отида при такъв стоматолог. Малко ме стресна в самото начало, каза, че зъба е много пъти инструментиран и едва ли не е за вадене. Когато отидох, мехура с гнойта се беше спукал сам и когато отидох при зъболекаря все още сълзеше малко. Тя отвори зъба, изчисти почти целия материал от корените, остана съвсем малко и запечата зъба, за да изчакаме малко и да видим дали ще се испокой инфекцията. След 2-3 ходих отново, тя искаше да се консултираме и с хирург.  Пратиха ме на 3D снимка. Самата зъболекарка изобщо не е въодушеввена да прави просто релечение , защото зъба вече няколко пъти бил лекуван. Оказа се от 3D снимката, че костта , която е останала на този зъб, е "тънка като хартия" по думите на зъболекарката. Хирурга също потвърди, че костта е много малко там. Каза ми, че сега и имплант не мога ад сложа така или иначе (не че съм мислела да сложа толкова скоро, нямам и финансова възможност сега, по-скоро мислех за коронки). Хирурга каза, че ще се консултира с друг колега , но е добре да се направи апикална остеотомия. Така зъба нямало да се наложи да се вади.

Вчера бях пак при зъболекарката, тя отвори зъба и сложи калциев разтвор, за да може бактериите да се унищожат, тъй като все още излиз амалко гной от фистулата (мисля, че така се изказа

Smile

На 2ри август ми е часа и ми каза, че тогава няма да ни трябва повече от 30 мин , тя и нямала намерение да заплва канала, трябвало да се направи тази операция. Когато я попитах необходимо ли е да се прави такава операция, ако все пак се релекува зъба и се запълни. Тя каза, че няма как, трябва да се направи. Объркана съм, защото:

-ако гнойта се излекува и премахне и канала се запълни и след това зъба се облече с корона, какъв е смисъла от апикална остеотомия?

- възможно ли е  хирургът го е предложил с перспективата един ден да се сложи имплант на мястото, защото каза, че е въпрос на време, не се знае колко точно, зъба да трябва да се извади, защото с толкова малко кост и умъртвен, е много слаб.

-според ва да търся ли второ мнение от друг стоматолог? Ако идеята на тази операция е хирурга да сложи костно вещество, за да може един ден да сложа имплант, при условие че не знам кога ще е в бъдещето това, каква е гаранцията, че дотогава костта няма пак да се "стопи" и да трябва да се "присади" наново?

Ще съм благодарна ако някои сподели опита си и мнението си.

Ако целта на операцията е да направи зъба "по-здрав", докато не му дойде времето да се маха, както аз го разбрах от хирурга, ок. Но ако целта на операцията не е такава и това не би повлияво на здравината на зъба, не би ли свършило работа излекуването на възпалението, което предизвиква гнойта, релечение на зъба и поставяне на коронки?

Благодаря за търпението и извинявайте за дългия пост!

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 11:30 от Selah D

# 2 353
  • Plovdiv
Здравейте!
Предстои ми операция на киста на 6ти горен зъб. Прекарах шарка ("петата болест") , от нея получих абсцес, поду ми се бузата и ми изписаха антибиотик. На 3тия ден ми изтече гной през синуса. На панорамните и секторните снимки нищо не се виждаше, само на 3D  КТ се видя, че имам киста 8мм,която е перфорирала синуса.Това обяснява и защо години наред не съм подозирала, че имам проблем.
Та, започна се едно търсене на зъболекари в отпускарския сезон вече повече от 10 дни.Реве ми се с глас!
Най-много ме шокира фактът, че лицево-челюстната хируржка, при която си правя зъбите от години и  ми е вадила 2 ретинирали мъдреци каза, че не иска да ме вземе заради шарката, въпреки че към момента, в който щях да отида при нея вече не бях заразна. Също така отказа да ме насочи към друг лекар, който би ми помогнал. Просто раздразнено каза да си отворя нета и да си потърся там каквото ми падне.
 Като цяло до момента минах 4-5 прегледа и само последният лекар (др. Едрев) от Му-Варна  се съгласи да ме оперира,другите просто ми взеха парите и казаха, че по-добре да ходя да се лекувам при ендодонт, защото и те излизат в отпуска. Няма да коментирам морала им, защо след като нямат намерение или време да ми окажат помощ ми вземат парите (един "хирург" даже ме напсува), но бих помолила, ако е възможно, тези от вас, които са претърпели подобна операция да споделят опит. Как протича операцията,как протича възстановяването, затваря ли се синусът бързо след това.Има ли сред вас такива, които са се оперирали при д-р Едрев, надявам се да мога да му се доверя като специалист?Впечатли ме много с човешкото си отношение и ми вдъхна доверие. Изписа ми Зинат и Флажил, които да пия едновременно, но дали мога да започна 1вия ден Зинат, а на 2рия ден, като мине операцията да включа и Флажил, примерно в момента, когато мога да ям след това.Притесних се да го попитам.
Наред с всичко друго съм и с тревожност и стомахът ми реагира бурно, а в случая не може да не пия антибиотик. Капки Фенистил ще свършат ли работа като противоалергичен компонент?
Бих се радвала, ако споделите мнение и опит. Всяка морална подкрепа би ми помогнала да се настроя психически.
Чувствам се толкова стресирана и психически изтощена напоследък. Десет дни не бях яла и не бях спала от болки, последната седмица търсенето на лекари ме разстрои допълнително. Така че всяко мнение е ценно за мен.
Благодаря предварително за подкрепата!

На д-р Едрев  можеш да се довериш не на 100,а на 200 процента Grinning Сядай смело на стола и всичко ще бъде наред Grinning Уникален човек,първо,после много добър специалист, трето не е зверски меркалнител както повечето  зъболекари  ,след които ти реве от изпразнен джоб и недобре сършена работа Grinning

# 2 354
  • Цюрих
Penelope 77,благодаря много за насърчението!

Общи условия

Активация на акаунт