Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 207 434
  • 3 462
  •   1
Отговори
# 2 790

Прави сте, да, нервът беше… АГ не беше много щастлив от избора на лекарството, но каза че доколкото е локално приложено и еднократно рискът е минимален.

# 2 791
Не съм зъболекар, но на един зъб, от кариес, за да се самоумъртви, му е нужно доста време и много болка през това време. Някак не ми се връзва с това обяснение.
Цитат
Днес се наложи да посетя зъболекар поради усещане за болка в един от зъбите. Установи че има кариес, който е засегнал коренът.

Виждам какво те притеснява, този текст
Цитат
Бременност: продуктът не трябва да се прилага по време на бременността. Неговото използване е възможно само ако лекарят е оценил ползата от лечение за майката и възможния риск за плода и новороденото. Установено е, че локалното приложение на кортикостероиди при бременни животни може да предизвика нарушение в развитието на плода, включително непълно затваряне на твърдото небце и забавен растеж.

Количеството активни вещества в стълбче паста за устна лигавица с дължина 1 cm е както следва
олеандомицин ~ 0,67 mg;
дексаметазон ~ 0,13 mg;
индометацин ~ 0,65 mg.

Няма причина за притеснение. Това е еднократно локално прилагане на кортикостероид, при това съвсем миниатюрна частичка от него достига до тъканите на устата. А количеството кортикостероид е нищожно. В стълбче 1 см се съдържа само 13 мг кортикостероид.  
За сравнение ще ти кажа, че бременна астматичка трябва да си пръска ежедневно локален кортикостероид за астмата.  Помпичката фостер, от която аз пръскам по 4 дози дневно, съдържа 100 микрограма на впръскване( доза). Т.е всяка доза пръскане съдържа 0,1 милиграм , а всеки ден си впръсквам и вдишвам по 400 мкг ( 0,4 милиграма) локален кортикостероид, директно в лигавицата на устата и дробовете всеки ден.
Т.е. една бременна астматичка си впръсква с всяка доза, количеството кортикостероид, съдържащо се в 1 см индекстол . А на теб са ти сложили мнооого по-малко.  
Сама можеш да сметнеш каква доза би си впръскала астматичка за периода на цялата бременност.
Надявам се да се успокоиш, че такива дози не са опасни за бебето. Това го пишат, за да се презастраховат. И става дума за прекалено много мазане на големи участъци с  паста индекстол, а не за еднократно поставяне в зъб.

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 21:34 от Diorela

# 2 792
Как ще извадят корен без упойка?

# 2 793
Не съм зъболекар, но на един зъб, от кариес, за да се самоумъртви, му е нужно доста време и много болка през това време. Някак не ми се връзва с това обяснение.
Цитат
Днес се наложи да посетя зъболекар поради усещане за болка в един от зъбите. Установи че има кариес, който е засегнал коренът.

Виждам какво те притеснява, този текст
Цитат
Бременност: продуктът не трябва да се прилага по време на бременността. Неговото използване е възможно само ако лекарят е оценил ползата от лечение за майката и възможния риск за плода и новороденото. Установено е, че локалното приложение на кортикостероиди при бременни животни може да предизвика нарушение в развитието на плода, включително непълно затваряне на твърдото небце и забавен растеж.

Количеството активни вещества в стълбче паста за устна лигавица с дължина 1 cm е както следва
олеандомицин ~ 0,67 mg;
дексаметазон ~ 0,13 mg;
индометацин ~ 0,65 mg.

Няма причина за притеснение. Това е еднократно локално прилагане на кортикостероид, при това съвсем миниатюрна частичка от него достига до тъканите на устата. А количеството кортикостероид е нищожно. В стълбче 1 см се съдържа само 13 мг кортикостероид.  
За сравнение ще ти кажа, че бременна астматичка трябва да си пръска ежедневно локален кортикостероид за астмата.  Помпичката фостер, от която аз пръскам по 4 дози дневно, съдържа 100 микрограма на впръскване( доза). Т.е всяка доза пръскане съдържа 0,1 милиграм , а всеки ден си впръсквам и вдишвам по 400 мкг ( 0,4 милиграма) локален кортикостероид, директно в лигавицата на устата и дробовете всеки ден.
Т.е. една бременна астматичка си впръсква с всяка доза, количеството кортикостероид, съдържащо се в 1 см индекстол . А на теб са ти сложили мнооого по-малко.  
Сама можеш да сметнеш каква доза би си впръскала астматичка за периода на цялата бременност.
Надявам се да се успокоиш, че такива дози не са опасни за бебето. Това го пишат, за да се презастраховат. И става дума за прекалено много мазане на големи участъци с  паста индекстол, а не за еднократно поставяне в зъб.

Много благодаря за отговора! Иначе за самоумъртвяването на нерва - да, и зъболекарят каза, че е отнело време да се стигне до това и бяхме еднакво учудени, че чак сега ме е заболяло.

АГ освен за кортикостероида направи коментар за антибиотика, че е макролиден, а те по принцип не се прилагат по време на бременност, но в крайна сметка каза, че еднократно приложено и то локално в зъба, а не като прием на таблетки, би следвало да е с минимален риск.

Мисля да живея спокойно за момента, че стресът може да е по-вреден от лекарството 😅

# 2 794
Какъв минимален риск, то направо няма никакъв риск с такова приложение и доза. 
Спи си спокойно и не го мисли.

# 2 795
Здравейте, може да настъпи " умъртвяване" на нерва и без ясно изразена симптоматика, болката може да я има или да е разсейяна и непряко асоциирана със зъб, хората има разнообразна палитра от асоциации и чувствителност. При бременност се случват такива грешки Sad аз имам доста случай

# 2 796
Интересен феномен. Simple Smile

# 2 797

Дам и неприятен,  според мен погледнато логично това може да се дължи на сложната биология ( физиология ) на зъбите като орган и огромния стрес и тежест при бременност. Привидно зъбът е едно твърдо парче в устата, но всъщност е сложен микс от меки и твърди тъкани, натоварени с динамична и разнообразна функция, сравнение с други органи в тялото и като прибавим бурията от промени, която връхлита тялото през бременната... не трябва да е учудващо, че се появяват грешки в по- комплексните органи.

# 2 798
И при децата мисля  го има това с безсимптомното самоумъртвяване на нерва. Поне при сина ми имаше такова нещо като по-малък - зъбът се беше самоумъртвил, оплаквания и болка не е споделял да има.
Не мисля че е област, запазена само за бремените жени...

# 2 799
И при децата мисля  го има това с безсимптомното самоумъртвяване на нерва. Поне при сина ми имаше такова нещо като по-малък - зъбът се беше самоумъртвил, оплаквания и болка не е споделял да има.

Здравейте ето за това имах предвид какво е зъба е изваден преди 1 седмица и има като топче отгоре не знам какво е ако може някой специалист да се включи и да каже какво е това зъба беше с гранулом изваден а това топче има гной и като го пипам е твърдо моля ви някой да ми каже притеснявам се

# 2 800
E, не...

Нали ходи на зъболекар, не го ли пита докторе, ей това топче какво е, що е, умира ли се от него...

# 2 801
  • София

Така е. Точно поради сянка и съмнение за самоумъртвил се зъб, измервахме виталитет. Може да се случи без никакви индикации.

# 2 802
E, не...

Нали ходи на зъболекар, не го ли пита докторе, ей това топче какво е, що е, умира ли се от него...

Ходих каза че уш е от коста и е нормално според мене не е нормално и ме е страх дали е киста

# 2 803
Снимката е с лошо качество, не очаквайте адекватен отговор.

# 2 804
Силвия 919, потърсете орален хирург.

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 18:07 от DNT177

Общи условия

Активация на акаунт