Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 216 173
  • 3 570
  •   2
Отговори
# 3 540
Напротив вярно е. След като на вас ви е запълнен или премахнат само един корен, това не е цялостен root canal treatment.

Извинявайте, и коя сте вие, госпожа, за да ми казваш кое е вярно...изобщо да се изказвате като последна инстанция?
Аз съм много наясно какво ми е правено, защото за разлика на повечето пишещи тук, на мен лекарят надълго, нашироко и напоително ми е обяснил какво ще ми прави, какво ми е направил, защо го е направил и така нататък.
Но хайде да не разказвам в детайли, който ме е чел, ми знае случая от друга тема. Да не говорим че има десетки казуси, на зъб с възпаление, на здрав зъб на който се налага умъртвяване по други съображения....и още и още и още...

Доста категорично се изказвате, ми е мисълта. Неадекватно според мен.
 Та, коронката ако е зле изработена, дразни венеца, следва отдръпването му, джобове и още последващи проблеми. Та хайде да не заключавате че с корона и по-добре. Хайде позволете и хора с личен опит да дадат мнение - ами на тях им е добре и без корона...

# 3 541
Зъбите също имат нужда от доживотна поддръжка. На мен ми е важно моите зъби да са ми с устата налични и здрави. Мост не бих сложила. В България и аз имах 3 зъба уж умъртвени, ама нито един наистина умъртвен и с запълнени канали до край не преди 30 или 20 ами преди 12-15г.  Единия замина след жесток абцес , другите ми ги пренаправиха, сложиха ми корони. Нито на венците ми им има нещо , нито даже личи че имам корони. Та всеки си преценява какво да прави в устата си.

# 3 542
  • Варна
Ако все пак се наложи коронка, гледайте да не е металокерамика. То може и да не я предлагат вече в кабинетите де, че стоматологията се развива.
Ама преди 30 години такива бяха мостовете и коронките(или поне аз съм могла това да си позволя финансово тогава). И впоследствие получих сини петна по венците. Даже тема бях пускала тук за проблема.
Като махнах металокерамиката, петната изчезнаха.

# 3 543
Нито един от тези проблеми не е заради наличието на корона, кофти материал и зпълнение явно. Моите са порцеланови.

# 3 544
Броят посещения зависи от анатомията на зъба (колко са криви каналите, колко на брой са), от възпалението и инфекцията на самия канал или периапикално и естествено опитът на клинициста.

За поставянето на коронка след ендодонтски лекувани зъби също е спрямо фактори. Ако има достатъчно запазени твърди зъбни тъкани, може да не се налага поставянето на коронка върху зъба. Ако обаче пациентът е с парафункции (бруксизъм), то тогава въпреки запазените зъбни тъкани, е добре да се “облече” зъба. Когато зъбът е кътник се препоръчва поставянето на коронка, заради силното дъвкателно налягане, което се получава върху него (На мен долен 6ти ми е с ендодонтско лечение и е изграден с фотополимер). Освен цяла коронка има, както са споменали, inlay, onlay, overlay. Те се водят “частични коронки”. Всичко е комплексна оценка спрямо всичките вредни фактори на пациента, включително и тези в битието му.

# 3 545
Препоръчва се, а вие също не сте по препоръките - шести дъвкателен ви е  изграден, не облечен. Simple Smile

Препоръката е относително понятие тоест...

# 3 546
Моят зъб е шести долен също. Казаха ми, че е "тежък случай" - има абсцес, който почти се беше оправил и после пак внезапно се влоши, пих и антибиотик, с четири кана е, като два от тях са проблемни, тънки и с трудна форма, а един е и по-дълъг и все още в него усещам необяснима и нелогична болка (която не би трябвало да я има, но я има все още). Сега съм с калциев хидроксид в зъба, защото предпочетоха да не ми изписват отново антибиотик за един и същи зъб. За бъдеща коронка на този зъб изобщо не ми е споменавано досега. Обаче категорично ми е казано, че няма да ми се "затвори" за постоянно зъба и да запълват каналите му, преди възпалението да намалее достатъчно. Аз имам и фистула на венеца, която даже беше изчезнала преди повторното влошаване, та и аз не искам да рискувам да ми запълват каналите и някой "прекрасен" ден да се събудя пак от болки и подуване...Звучи ми напълно логично.

# 3 547
Apex-ите на тези два канала са ти възпалени може би.

# 3 548
Да, има възпаление, но точно там, където в болката, уж не. От другата страна, където е и фистулата, т.е. от външната страна на венеца, откъм бузата е тя. Дългите канали и болката са откъм езика. Когато беше почти изчезнало възпалението и щяхме на следващото посещение да опитваме да запълваме каналите за постоянно, тогава също имаше болка в същия канал. Казаха ми, че съм изтеглила късата клечка с този зъб с комбинация от различни фактори.😅
Сега май прихващам някакъв вирус - дано ми се размине поредното влошаване на абсцеса, че предишния път бях около подсмърчащи със синусите и кашлящи за няколко седмици, а ми е казано да избягвам контакт с болни и да не се разболявам (доколкото е възможно), докато не запълним за постоянно зъба.

# 3 549
  • пустинята Гоби
Дали ще се слага коронка на умъртвения зъб, зависи от това къде се намира. Ако е дъвкателен е добре да се сложи, научих го по трудния начин - счупен вертикално зъб, кой слава Богу все пак успях да спася. Сега се слагат циркониеви коронки, но аз имам в устата си металокерамика - нямам проблем с нея. По принцип ендодонтите вече така умъртвяват и лекуват зъбите, че венеца не посинява и дори и с коронка зъбът изглежда като естествен. Може и други зъболекари да го правят, не знам, нямам желание да експериментирам и ходя при специалист.

# 3 550
И аз имах проблем с посиняване на венеца точно до металокерамика. Ендоднтистът обаче какза, че било кариес и го няма и следа от синия венец

# 3 551
  • Варна
Или сте много млади, или сте видяли коронки и мостове на по-късна възраст!
Първият си мост от две тела сложих в зората на демокрацията. Металокерамика. Още помня как метала прозираше през бялата част. А металът има свойството да корозира, ако не е покрит плътно. И с годините венецът се оцветява. След това с удължаването на влакчето, пак металокерамика.
Със сигурност проблемът с петната е комплексен.
Добре, че стоматологията се развива, че да говорим и за естетика вече.
Сигурно и металокерамичните мостове и коронки са по-усъвършенствани вече.
Да не си помислите, че съм някой динозавър. Не. Само на 49 съм.
И без металокерамика, сигурно и от усъвършенстване в кореновото лечение, сега нямам петна. То добре, че горната устна ми ги е покривала преди, че поне естетичен комплекс съм нямала.
Бях се притеснила, че може да е някаква некроза или нещо друго сериозно.
Всъщност в темата пишат ли стоматолози вече?

# 3 552
  • пустинята Гоби
Грешката е моя, имала съм и металокерамика (нямам посинен венец), но преди 6-7 години зъбът ми беше прелекуван и е с фотополимерна коронка. Преди металокерамиката бях с метална коронка на същия зъб, изобщо влача си грижите по него от 30 тина години.

Както вече казах сега на същия зъб от другата страна ми сложиха циркониева коронка. Зъболекарят ми каза, че в момента това е най-добрия вариант. И като ми умъртвява зъба преди 3 години, ми каза че вече има вариант да се прави без посиняване на венеца около зъба. И реално е така, зъбът с коронката изгледа като истински зъб.

На сходна възраст сме - аз съм на 47.

# 3 553
За първи път чувам за фотополимерна коронка...🤔 Как изглежда отвътре - като цветът отвън ли?

# 3 554
Ако се сложи циркониева, ще има ли отдръпване на венеца, което се случва при металокерамиката и в някои случаи води по посиняване? Иначе сега съм с временна, която спред мен е направена от фотополимер на място. Ще я сменя до година с циркониева.

Общи условия

Активация на акаунт