Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 216 190
  • 3 570
  •   2
Отговори
# 3 525
Ако не е тайна, колко струваше релечението като крайна цена?
Мога да кажа при мен колко е. Само релечение на канали е 350лв.. за пломба не зная, не съм стигнала до там.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 22:17 от Пролетно цвете

# 3 526
Ако не е тайна, колко струваше релечението като крайна цена?
. Моето до сега е 2000 лв.Но при мен ще се слага и постоянна коронка за да се запази зъба

# 3 527
При  мен беше зъб с един канал около 1350.Включва се изграждане на пънче и временна корона. Само веднъж ходих 2 часа и половина

# 3 528
  • пустинята Гоби
И моето лечение излезе нещо такова, но беше преди доста години.

# 3 529
При мен релечение при ендодонт отне около 5 и повече посещения- сваляне на стара пломба и вдигане на нови стени (преендодонтско изграждане); две посещения за обработка на канали; запълване на канали; финално изграждане и пломба. Аз трябваше да отида и допълнително за поставяне на временна корона, за да запазят зъба.
Какво точно означава вдигане на нови стени?

# 3 530
При мен релечение при ендодонт отне около 5 и повече посещения- сваляне на стара пломба и вдигане на нови стени (преендодонтско изграждане); две посещения за обработка на канали; запълване на канали; финално изграждане и пломба. Аз трябваше да отида и допълнително за поставяне на временна корона, за да запазят зъба.
Какво точно означава вдигане на нови стени?
Зъбът беше значително разрушен и беше необходимо да се изгради.

# 3 531
Благодаря! Повече от една стена на зъба ли трябваше да се изгради? Сега как е зъбът и в случай на липсваща стена не препоръчват ли да се сложи коронка? От моя зъб липсва част от стената, май пломба ще слагат.

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 07:51 от dolce miele

# 3 532
На мен един зъболекар ми разправяше, че като се умъртви трябва веднага да се сложи корона, но взех че не му повярвах нещо. Е, има хора ги е убедил.

# 3 533
Аз четох, че доста зъболекари го препоръчват това (особено за кътник). Не знам дали трябва да се прави на общо основание или само при хора с по-трошливи зъби. Чета и как умъртвените зъби си променяли цвета, но аз нито един обезцветен умъртвен зъб не помня да съм имала някога...🤔

# 3 534
След кореново лечение се слага корона задължително,за да се запази зъба. Ако пломбата е голяма част от зъба и се счупи, зъба може и да не може да се спаси, плюс дори и да не счупи ,ако започва да се напуква, зъба може да се инфектира отново.

Не знам как ви ги лекуват корените с повече от едно посещение. На мен преди да започнат да работят по зъба, винаги покриват останалите зъби със син силикон и слагат инструмент около зъба и тогава започват да работят, чистят, запълват, пломбират и тогава разопаковат

# 3 535
Не е вярно това!
Има инлейн, онлейн и т.н.
Не е задължително да е винаги с коронка!
Аз съм с умъртвен и махнат един корен, и пак не съм с корона, а с изграждане.

# 3 536
При умъртвените зъби вече няма кръвообръщение тоест не се насищат с вещества и стават чупливи, затова е добре да бъдат защитени.

# 3 537
Напротив вярно е. След като на вас ви е запълнен или премахнат само един корен, това не е цялостен root canal treatment.

# 3 538
  • Варна
Имам умъртвени зъби от над 30 години. Някои са изградени, имам и коронки и два моста. Със сигурност зависи от състоянието на зъба, но със сигурност по-ми е добре с изградените зъби. Коронките трябва да са перфектни, за да се забави негативното влияние върху венците.
Не съм съгласна с мнението, че веднага след умъртвяване следва коронка. Колкото повече конструкции в устата, толкова по зле.
Умъртвените зъби с годините потъмняват. Но аз съм избелвала някои след това.
Сега ще вземам час за един пети горен, който е умъртен поне преди 20 години и е изграден. С щифт. За него ми предлагат коронка, но първо ще питам просто за подмяна на оцветена пломба. Дано да няма проблем!

# 3 539
И аз така мисля. Всяка конструкция си е абонамент за доживотна поддръжка и  разходи. Ако има индикации да се слага корона (зъбът може да се счупи и т.н), е друга работа. И аз имам умъртвени зъби над 20 години

Общи условия

Активация на акаунт