Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 217 197
  • 3 583
  •   1
Отговори
# 660
  • Бургас
Умъртвени са, но са точно кафяви. Наполовина кафяви. Горната половина е кафява, а долната - бяла. Тоест това са "пънчетата" на зъбите, на които бяха короните. Имам и други умъртвени зъби, но те посивяват сякаш, цветът не е същият.

# 661
Един умъртвен зъб може да сивее, да има розов оттенък, кафяв или да не е променил значително цвета си.

Не е изключено кафевият цвят да е кариес, но един стоматолог не би трябвало да допусне да направи нови корони, без да го почисти първо. Simple Smile

# 662
  • Стара Загора
Здравейте,
имам умъртвен зъб, който вече е пукнат (не е отделен, но си личи, че е пропукан). В този случай единственият вариант слагането на корона ли е? И ако се слага, с щифт ли трябва да е, защото ако се махне пломбата, зъбът остава със стени, които са чупливи?

# 663
Зависи каква е пукнатината/фрактурата. Ако зъбът е възтановим може да се наложи поставяне на щифт и изработване на корона. Но имайте предвид, че зъбът може и изобщо да не е спасим.

По описание могат да се дадат само насоки, но не е конкретен план на лечение. Simple Smile

# 664
Здравейте! Под амалгама на кътник се откри кариес и след изчистването отидох на снимка и се оказа, че е близо до нерва. Сега вариантите са да се сложи пломба и евентуално да отида по спешност, ако все пак се стигне до нерва в някакъв момент, което ме плаши малко. Другия, който ми казаха, е да се умъртви от сега, което пък е кофти малко нали... Нямам време за второ мнение на място при друг зъболекар (не че не се доверявам на моя, но вариантите и двата ми се струват кофти, а трябва да избера бързо) и затова исках да попитам тук каква е практиката в такива случаи? Как е най-добре да се подходи?

# 665
Здравейте, моя стоматолог ми предлага да ми постави двойна коронка; т.е  на два съседни зъба една коронка. Аз мисля, че две единични са по- добър вариант. Ако след време се появи болка в някой от двата зъба мисля, че по- лесно би се работило, ако всеки зъб е сам за себе си. Какво бихте ме посъветвали?

# 666
Сник, какви са съображенията за 2-на корона ? Според мен е лудост, особено с оглед на възможен проблем след време. Умъртвените зъби предразполагат към често образуване на грануломи.
Относно пукането на зъб - имам такъв, спукан в корена. Сложиха ми циркониева коронка, с пожелание да издържи още 10 години. После - вадене.

# 667
Здравейте , на 11ти ми извадиха полу ретиниран мъдрец. Изписаха ми антибиотик Оспамокс и болкоуспокояващи , но все още се тъпча с Аулин заради тази болка. Колко дни е нормално да продължава това ? Мисля че вече нямам оток, но за мен болката си е силна..

# 668
Здравейте ,като време колко е необходимо за изработване на металокерамичен мост 11 зъба ? Ориентировъчно питам ,понеже моя зъболекар ме мотае вече втора седмица с оправданието ,че зъботехника е много натоварен

# 669
На 8-ми ден след снемане на отпечатък ми сложиха короните.

# 670
  • ново
Oli9667, какво казва хирургът за раната? Ако се е получил алвеолит е нормално да има болка по-дълго време.

# 671
Викат ме чак след седмица за конците , тоест на 18ти .. не знам дали да не се свържа по телефона ако може по рано да ме види, не се търпи вече

# 672
  • София
Oli9669, може да сте направили алвеолит. Отидете при хирург да види раната. Мен спря да ме боли на 3-тия ден. Самото вадене ме боля повече, защото не ме хвана упойката.

# 673
Сник, какви са съображенията за 2-на корона ? Според мен е лудост, особено с оглед на възможен проблем след време. Умъртвените зъби предразполагат към често образуване на грануломи.
Относно пукането на зъб - имам такъв, спукан в корена. Сложиха ми циркониева коронка, с пожелание да издържи още 10 години. После - вадене.

Незнам явно зъболекаря така практикува.От скоро съм при него. Аз малко се колебая и затова споделих.Единия от зъбите не е толкова разрушен и мисля, че все още може да се изгради вместо коронка / кучешки зъб е /. Колебая се. Като му казах не остана доволен и каза , както аз кажа така ще ми ги прави. Учуди се, че съм правила мъдрец и реши че е за вадене плюс още два зъба, които са силно разрушени, но умъртвени и работени с щифтове.

# 674
Здравейте , на 11ти ми извадиха полу ретиниран мъдрец. Изписаха ми антибиотик Оспамокс и болкоуспокояващи , но все още се тъпча с Аулин заради тази болка. Колко дни е нормално да продължава това ? Мисля че вече нямам оток, но за мен болката си е силна..
Точно 7 дни бях с болка, на 8-ми ден започна да отшумява.

Общи условия

Активация на акаунт