Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 217 303
  • 3 583
  •   1
Отговори
# 600
architectgirl, зъбът не е добре запълнен, включително има и хроничен възпалителен процес около корена на зъба. Трябва да се проведе отново кореново лечение на този зъб.

Когато се свали пломбата на петия зъб ще може да се огледа най-добре четвъртия и да се прецени какво е неговото състояние около пломбата.

Благодаря Ви много, така и предполагах…

# 601

Оказва се, че този преден зъб се е самоумъртвил без да рабера. Какво е състоянието му и какво трябва да се предприеме. Не ме боли, но имам усещания във всички зъби обаче, нещо като схващане и изтръпване. На венеца около този зъб се появява през няколко месеца малко бяло топченце, което с лек настиск се маха.

# 602
Мама Вики, първо трябва да се установи какво е довело до това състояние. Възможно е да има джоб, който да не се вижда на тази снимка (има едно стопяване на костта, което ме кара да се съмнявам), но може и други фактори да са довели до това.

Важно е да се установят причините, защото ако не се премахват е възможно да не настъпи оздравяване.

Иначе - провежда се кореново лечение на канала + допълнителни процедури според ситуацията, ако се налагат. Бялото (фистула) при добър ход на лечението ще изчезне.

Последна редакция: пт, 08 юли 2022, 19:51 от 🧸 Fiffy

# 603
Мама Вики, първо трябва да се установи какво е довело до това състояние. Възможно е да има джоб, който да не се вижда на тази снимка (има едно стопяване на костта, което ме кара да се съмнявам), но може и други фактори да са довели до това.

Важно е да се установят причините, защото ако не се премахват е възможно да не настъпи оздравяване.

Иначе - провежда се кореново лечение на канала + допълнителни процедури според ситуацията, ако се налагат. Бялото (фистула) при добър ход на лечението ще излезне.
Благодаря! В момента провеждам лечение за парадонтоза. Освен нея какви са другите възможни причини? Зъболекаря ми каза само, че трябва кореново лечение и въобще не е мислил за възможни причини.

# 604
Възможна причина е травма в миналото (например удар), често точно предните зъби го отнасят и след време се умъртвяват в резултат на това. Друга възможност е голяма пломба, под която зъбът да е започнал да се самоумъртвява. Въпреки че не Ви боли, трябва да се проведе кореново лечение на зъба, както Ви е казал Вашият зъболекар.

# 605
  • оттам, откъдето започва България
Благодаря! В момента провеждам лечение за парадонтоза. Освен нея какви са другите възможни причини? Зъболекаря ми каза само, че трябва кореново лечение и въобще не е мислил за възможни причини.

Би ли споделила в какво се изразява лечението на пародонтоза?

# 606

Би ли споделила в какво се изразява лечението на пародонтоза?
Първо обикновено почистване на зъбен камък и после дълбоко почистване с упойка. След което изрядна хигиена. После казаха, че чакаме да видим как ще се приеме и следваща стъпка присаждане на кост, ако има нужда. Нека се включат и зъболекарите в темата ако има още нещо, което може да се направи.

# 607
Здравейте и от мен,
Да споделя и аз проблема си:
Седми зъб долу в ляво с дълбок кариес и остра болка от топло и студено. Първо посещение при стоматолога с рентгенова снимка, на която, според него, не се вижда възпаление около корените, касае се за пулпит. При отваряне на зъба пулпитът се потвърди, нямаше секрети или неприятен мирис. Последва умъртвяване с арсен за 48 часа. Няколко часа преди отстраняването на арсена получих болка в зъба. Второ посещение (след 48-те часа) - стоматологът каза, че тази болка не е притеснителна, постави упойка, махна арсена, отстрани пулпата и нервите и проведе кореново лечение и на трите корена с апекс-локатор, направи няколко промивки с различни разтвори (не помня какви). През цялото време, въпреки упойката, усещах болка, когато пилите стигаха до края на корените (не преди това). Накрая се оказа, че единият корен съвсем леко кърви. Стоматологът каза, че няма да запълва каналите веднага, а ще ги остави да се успокоят и ще направи това следващия път. Затвори зъба с временна пломба и ми назначи час на следващата сутрин. След като действието на упойката отмина, започнах да чувствам силна болка в зъба при натиск. В рамките на третото посещение отново бяха направени промивки на корените, както и няколко манипулации с пили с апекс-локатор Единият корен ме болеше много, отново имаше съвсем малко кръв. Стоматологът реши да запълни корените с калциева паста, да я остави за 1 седмица, след което да се пристъпи към постоянно запълване и затваряне на зъба, ако всичко е наред. Преупреди ме, че е нормално да изпитвам болка, че тя вероятно е в следствие на раздразнение от кореновото лечение и агресивните разтвори за промивка, и ще започне да отшумява. Толкова за момента, чакам следващото посещение.
И сега - това, което ме притеснява: силната болка. Вечерта след запълването на каналите с калциевата паста буквално не можех да си докосна зъба с език, камо ли да го натисна. Болката не е пулсираща и е само при допир. Но беше нетърпима и не се повлия от никакви болкоуспокояващи, дори от Аулин. На следващата сутрин вече ме болеше по-слабо. Сега вече трети ден имам болка в зъба само при натиск и почукване, в покой почти нищо не усещам, а и вече е по-поносима и като че ли започва да отшумява. Но пък преди малко ми се поду лимфен възел под челюстта. До тук всичко с лечението изглежда като по учебник, но се чудя дали все пак не пропускаме нещо, че да ме боли така... Въпреки всичките процедури и промивки, възможно ли е да се е получила някаква инфекция, понеже нямаше антибиотик? Притеснявам се, защото неведнъж съм лекувала зъби с пулпит, но никога до сега не съм получавала такива болки, камо ли подуване на лимфен възел. Според стоматолога, болката е нормално да я има, в понеделник ще споделя и за лимфния възел.
Ще се радвам стоматолозите тук да споделят мнение, както и хората с опит.
Предварително благодаря.

Последна редакция: нд, 10 юли 2022, 12:01 от moximoxi

# 608
moximoxi, подобен тип болка често се появява при лечение на коренови канали, след калциеви пасти също.

Болката може да е от прилагане на разговор под високо налягане, от преинструментиране на кореновия канал, от остатъчен нерв или комбинация от тези фактори.

Ако болката отшумява по сила и изчезне в рамките на няколко дни е добре.

Всяко отваряне на зъба без подходяща изолация може да добави допълнителна инфекция, а оттам и лимфния възел да реагира.

# 609
Как се лекува левкоплакия на венците?

# 610
Здравейте,бих искала мнение
Днес изпилих зъби за коронки,миналата година юли махах зъбен камък,може би се е натрупал защото ми каза,че имам трябва ли да го махна преди поставянето на коронките или не пречи и след поставянето да ми се махне камъка .

# 611
  • София
Здравейте, имам нужда от насока.
Шести долен зъб е умъртвен и се счупи вертикално буквално на две. Едната част е счупена до под венеца, а другата е здрава. Със сигурност ще посетя стоматолога си при първа възможност другата седмица, но въпросът ми е може ли да се мине без ваденето на зъба и поставянето на имплант? Има ли вариант да се възстанови само с изграждане?

# 612
  • ново
Моят се счупи по същия начин. Моята зъболекарка извади парчето, прелекува зъба и го изгради. Скоро ще постави корона.

# 613
Sandrela, не пречи да се почисти и след поставяне на короната, но най-добрият вариант е всяко лечение да започне с професионална орална хигиена, в случай, че скоро не е почиствам зъбен камък.

sunshine_reggea, много зависи колко под венеца е счупен зъбът, също и цялостното му състояние. И все пак има варианти, дори и при по-дълбоки фрактури, понякога и с хирургично лечение, зъбът да бъде възстановен.

# 614
Кои са най-добрите частични протези ?

Общи условия

Активация на акаунт