Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 217 233
  • 3 583
  •   3
Отговори
# 615
Здравейте и от мен,
Да споделя и аз проблема си:
Седми зъб долу в ляво с дълбок кариес и остра болка от топло и студено. Първо посещение при стоматолога с рентгенова снимка, на която, според него, не се вижда възпаление около корените, касае се за пулпит. При отваряне на зъба пулпитът се потвърди, нямаше секрети или неприятен мирис. Последва умъртвяване с арсен за 48 часа. Няколко часа преди отстраняването на арсена получих болка в зъба. Второ посещение (след 48-те часа) - стоматологът каза, че тази болка не е притеснителна, постави упойка, махна арсена, отстрани пулпата и нервите и проведе кореново лечение и на трите корена с апекс-локатор, направи няколко промивки с различни разтвори (не помня какви). През цялото време, въпреки упойката, усещах болка, когато пилите стигаха до края на корените (не преди това). Накрая се оказа, че единият корен съвсем леко кърви. Стоматологът каза, че няма да запълва каналите веднага, а ще ги остави да се успокоят и ще направи това следващия път. Затвори зъба с временна пломба и ми назначи час на следващата сутрин. След като действието на упойката отмина, започнах да чувствам силна болка в зъба при натиск. В рамките на третото посещение отново бяха направени промивки на корените, както и няколко манипулации с пили с апекс-локатор Единият корен ме болеше много, отново имаше съвсем малко кръв. Стоматологът реши да запълни корените с калциева паста, да я остави за 1 седмица, след което да се пристъпи към постоянно запълване и затваряне на зъба, ако всичко е наред. Преупреди ме, че е нормално да изпитвам болка, че тя вероятно е в следствие на раздразнение от кореновото лечение и агресивните разтвори за промивка, и ще започне да отшумява. Толкова за момента, чакам следващото посещение.
И сега - това, което ме притеснява: силната болка. Вечерта след запълването на каналите с калциевата паста буквално не можех да си докосна зъба с език, камо ли да го натисна. Болката не е пулсираща и е само при допир. Но беше нетърпима и не се повлия от никакви болкоуспокояващи, дори от Аулин. На следващата сутрин вече ме болеше по-слабо. Сега вече трети ден имам болка в зъба само при натиск и почукване, в покой почти нищо не усещам, а и вече е по-поносима и като че ли започва да отшумява. Но пък преди малко ми се поду лимфен възел под челюстта. До тук всичко с лечението изглежда като по учебник, но се чудя дали все пак не пропускаме нещо, че да ме боли така... Въпреки всичките процедури и промивки, възможно ли е да се е получила някаква инфекция, понеже нямаше антибиотик? Притеснявам се, защото неведнъж съм лекувала зъби с пулпит, но никога до сега не съм получавала такива болки, камо ли подуване на лимфен възел. Според стоматолога, болката е нормално да я има, в понеделник ще споделя и за лимфния възел.
Ще се радвам стоматолозите тук да споделят мнение, както и хората с опит.
Предварително благодаря.
И аз бях така ,спокойно след няколко дни няма да усещаш никаква болка !

# 616
Претърпях отстраняване на киста над 3 зъба като на празното място сложиха плазма като за 6 епруветки накрая сметнаха допълнително към цената на операцията и 6*120 лв за това.Тъй като не ме предупредиха че тази процедура се плаща отделно се чудя практика ли е да се смята отделно и цената нормална ли е за тази процедура?

# 617
Според мен не е редно да не си информирана за крайната цена при лечение.
Винаги преди започване на лечение ми правят план и ми казват вариантите- какво и що и ако се случи това или онова и какво ще ми струва. Никога не са ми взели повече пари, отколкото са ми казали в началото, че ще ми струва.
То че ще си платиш вече след свършена процедура - ясно. Обаче сериозно бих потърсила отговорност, заради липсата на предварителна информираност за крайната цена.

# 618
При получена некроза на венеца от арсен при умъртвяване на зъб, как да разбера дали Коста е здрава. Стопяването не ми е ясно в следствие на арсена ли се получава.?Ако след махането на лекарството Коста е здрава има ли риск по нататък да се разтопи в следствие на некрозата, която се е получила?

# 619

На шести зъб долу вляво имах коронка от близо 10 години,която падна заедно с щифта. През това време зъбът не ме е болял. В единия от каналите има и инструмент, но за момента не ми е създавал проблем. В понеделник бях на зъболекар и той сложи нов щифт, изгради зъба и взе мярка за корона. Още на същия ден вечерта започна лека болка, която си мислех,че идва от раздразнанението на венеца,но видимо той не е възпален. След 1-2 дни болката вече се локализира в корена на зъба и като натисна мястото,където е корена, боли. На какво се дължи тази болка според вас? Възможно ли е да е от поставянето на новия щифт или зъбът е вече заминал? Прилагам и снимка от преди и след новия щифт. Благодаря

# 620
Silvia, зъбът още през 21 година е имал възпаление около корена, който е със счупен инструмент, просто зъбът не е бил симптоматичен към този момент, но това не означава, че не е имал проблем.

Към днешна дата възпалението все още е там (което е нормално, предвид, че не е проведено лечение), по снимката изглежда, че в резултат на поставянето на новия щифт е изтъняла много стената на корена (може да е направена дори перфорация) и като цяло състоянието на зъба за мен лично изглежда влошено.

Болката може да се дължи на обостряне на старото възпаление или на евентуална перфорация при поставяне на новия щифт.

Какво може да се направи за този зъб? Ако клинично зъбът заслужава да бъде лекуван (има достатъчно зъбни тъкани) - премахване на счупения инструмент, премахване на новия щифт, кореново лечение на всички канали, затваряне на перфорацията, ако има такава, изработване на временна (не постоянна корона), с която зъбът да изкара минимум 6 месеца, за да може да се проследи оздравителен процес и едва след като се види, че настъпва такъв да се изработи нова корона.

Stasi, некроза на костта може да се установи на рентгенова снимка, клинично от зъболекар, чрез изследване и също така да се наблюдава и промяна в нивото на венеца (по-ниско се разполага спрямо здравите участъци).

# 621
Аз искам да попитам какви са тези цветни снимки, какво показват...благодаря Simple Smile

# 622
Кой все още ползва арсен за умъртвяване ?

# 623
  • ново
Кой все още ползва арсен за умъртвяване ?
Моята зъболекарка, например.

# 624
  • Пловдив
Имам поставена една коронка, залепена с временно лепило. Разлепи се точно в петък вечер. Simple Smile Има ли някаква опасност факта, че до понеделник трябва да седя с нестабилна и движеща се коронка?

# 625

Здравейте, моля за мнение, ако някой реши да погледне. Проведено е ендодонтско лечение на кучешки зъб, горна челюст. При натиск много нагоре ( непосредствено под носа), усещам тъпа, сякаш изтръпваша болка. Зъбът и понякога като че ли пулсира, без да е съпроводено с болка. На какво може да се дължи? Имам чувството, че пломбата не е направена както трябва, има джоб между двата зъба и се събира храна.

# 626

Здравейте, моля за мнение, ако някой реши да погледне. Проведено е ендодонтско лечение на кучешки зъб, горна челюст. При натиск много нагоре ( непосредствено под носа), усещам тъпа, сякаш изтръпваша болка. Зъбът и понякога като че ли пулсира, без да е съпроводено с болка. На какво може да се дължи? Имам чувството, че пломбата не е направена както трябва, има джоб между двата зъба и се събира храна.

Здравейте, първо кога е проведено лечението на кореновия канал?

# 627
Началото на юни месец. Simple Smile

# 628

Само не си спомням дали сте споделяли снимка на зъба преди лечението, за да видим какво е било състоянието му. Към момента има възпаление. Тази болка, която усещате е свързана с тъканите около корена на зъба, за това и я усещате високо горе, защото там завършва коренът.

Трябва да се проведе отново кореново лечение за жалост. Възпалението няма да отмине само, както и болката в този случай.

Пломбата има недостатъци, но подобна симптоматика не е от нея. Така или иначе при започване на лечение отново ще се подмени и пломбата.

# 629
Fifty, благодаря Ви за изчерпателното мнение и вниманието, което ми отделихте!
Много ми се искаше са се размина с потвторно промиване и пълнене  на канали, надявах се да са добре запълнени и възпалението да не налага всичко наново, това не е единственият ми зъб с такъв проблем и ми идва в повече… Sad
Благодаря, че Ви има!

Общи условия

Активация на акаунт