Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 078
  • 3 473
  •   3
Отговори
# 2 130
Бих била много благодарна, ако се включат специалисти - стоматолози, тъй като съм много объркана по отношение на проблем с наскоро изваден втори горен зъб. Нуждая се от пояснения, защото досега никога не съм се сблъсквала с подобен казус.
Поради стечение на обстоятелствата се наложи зъбът да бъде изваден. Дали беше правилно решение - не знам. Доверих се на зъболекаря. Каза, че трябва да се извади. Не направих консултация с друг специалист, защото обстоятелствата бяха форсмажорни и трябваше да реагирам по някакъв начин поради пътуване в чужбина. Та...беше ми направено така нареченото ''кемини''. Би трябвало освен естетика, да има и функционалност. Обаче на мен не ми е функцонално. Езикът ми опира непрекъснато там, променя ми говора, стиска ме. Проблемът е, че не мога да се храня с това приспособление. Тъй като зъбът е горен, предните долни зъби ми опират в него в една точка и няма контакт с кътниците. Няма как да ям по този начин. Споделих със зъболекаря ми, но той каза, че трябва да свикна, било ново нещо в устата. Леко го изпили след теста с индигото. Каза, че да, вижда проблем, но не смее повече да пили, за не го счупи. И да го свалям, за да мога да ям. Това някак не си го представям. Ами, ако отида на обществено място, или дори в работата ми, какво да направя - да си извадя протезичката от устата, да я топна в бурканче и да се храня така пред хората?!
Направих  консултация с друг зъботехник, той се възмути от изработката на това кемини, каза, че не се прави така и т.н., но аз си оставам с проблема. Ясно ми е, че трябва да мине време, поне месец, да заздравее мястото на извадения зъб и тогава да мисля какво ще предприема. Но наистина съм много объркана - имплант, мост, някаква протезичка омикрон като кеминито, но от по-мек материал - това са предложенията. Всеки ми казва различни неща и направо се отчайвам. Един ми казва, че мостът също убива в устата, че може да се повредят зъбите, на които се закачат кукичките, че усещането също носи дискомфорт, друг ми казва, че имплант се прави доста месеци и не се знае резултата, този омикрон от по-мек материал дали пак няма да го усещам като тая пластмасория в устата си сега...
Тотално се оплитам все повече и повече. Медицината толкова напредна, правят се какви ли не сложни трансплантации, но това ли са изборите в стоматологията при липсващ зъб? Да не мога да ям с това технологично приспособление, да ме убива, да ми създава дискомфорт, да се примирявам, че и да плащам доста сериозни суми за това. Все едно да ми предлагат обувка 36 номер, при положение, че нося 38 и да ме убеждават, че трябва да свикна и да се примиря. Нещо не мога да попадна на добър специалист, с който да изговоря всички тези неща и кое е най-доброто в моя случай.

# 2 131
Аз съм за имплант. Не съм зъболекар.
Или адхезивен мост....

Това протеза с кукички на фасада ми е много ретро и остаряло.

Има и мост Мериленд...

# 2 132
При вадене на зъб същата упойка ли се слага, както при вадене на нерв? И в същото количество или по-голямо?

# 2 133
И мен ме интересува, благодаря
При вадене на зъб същата упойка ли се слага, както при вадене на нерв? И в същото количество или по-голямо?

# 2 134
Здравейте, кога един мъдрец е за вадене? Аз имам два останали не извадени, като единия е полуретиниран и в последно време имам дискомфорт и в долния, и в горния мъдрец. По скоро е тъпа болка, дори и към слепоочието. Мога ли просто да отида на лчх и да си ги извадя? Много се страхувам и от евентуални усложнения, тъй като вече съм след 40 години и при ваденето и на двата ми мъдреца имах такива.

# 2 135
Какво значение имат годините?

# 2 136
Аз съм за имплант. Не съм зъболекар.
Или адхезивен мост....

Това протеза с кукички на фасада ми е много ретро и остаряло.

Има и мост Мериленд...
Благодаря Ви, че се отзовахте на питането ми. Може ли на лични да ми обясните малко повече за адхезивния мост и мост Мериленд?

# 2 137
  • пустинята Гоби
Здравейте, кога един мъдрец е за вадене? Аз имам два останали не извадени, като единия е полуретиниран и в последно време имам дискомфорт и в долния, и в горния мъдрец. По скоро е тъпа болка, дори и към слепоочието. Мога ли просто да отида на лчх и да си ги извадя? Много се страхувам и от евентуални усложнения, тъй като вече съм след 40 години и при ваденето и на двата ми мъдреца имах такива.
Най-добре е читав зъболекар да каже дали са за вадене мъдреците. Най-лесно е да се извадят, но повечето зъболекари съветват да седят, докато не почнат да създават проблеми. Щом Ви създават дискомфорт, намерете читав зъболекар и се консултирайте с него. Аз имам 4 мъдреца, над 40 съм и съм решила, ако им дойде времето за вадене да ходя при хирург. Изобщо добре е зъбите да се лекуват при специалисти, а не при какъв да е зъболекар.

# 2 138
Карла, обсъдете най-вече импланти, това е най-доброто. Протези фронтално за един зъб - не, мост на предни зъби значи да се изпилят съседните, дори да останат живи под короните, се травмират завинаги и е безумие. Предполагам сте млада жена, ако не пушите и нямате други противопоказания - имплантите са решението.

# 2 139
Карла, в нета има много инфо за адхезивен мост и мост Мериленд. Мериленд е някаква разновидност на адхезивния..в темата за пародонтита има момичета с адхезивен на преден долен зъб.
Имплант си остава най-доброто....но за него трябва да няма активно възпаление никакво в устата..тоест да не се гледа на парче, а цялото положение в устата...

# 2 140
Най-добре е читав зъболекар да каже дали са за вадене мъдреците. Най-лесно е да се извадят, но повечето зъболекари съветват да седят, докато не почнат да създават проблеми. Щом Ви създават дискомфорт, намерете читав зъболекар и се консултирайте с него. Аз имам 4 мъдреца, над 40 съм и съм решила, ако им дойде времето за вадене да ходя при хирург. Изобщо добре е зъбите да се лекуват при специалисти, а не при какъв да е зъболекар.

Така е. Съгласна съм с Вас, но за съжаление не мога да попадна на специалист.

# 2 141
Здравейте, имам няколко въпроса, бихте ли ми помогнали:

1. Има ли паста за запълване на каналчета на умъртвете зъб, която да НЕ предизвиква оцветяване на зъба (почерняване, кафенясване и пожълтяване) във времето? Ако да, коя е тя?

2. На снимка панорамна/секторна, дали може да се разбере с каква паста в запълван зъб? Или може само ако се отвори зъба?

3. Моя зъболекар прави нещо грешно постоянно, но незнам какво - и умъртвени и живи пломбирани зъби върху които само той е работил ме болят, а преди да започне да ги работи нито един от тях не ме болеше. Дали има някаква обща причина за това, не работи на на достатъчно сухо/стерилно ли нещо? Възможно ли е?
Винаги съм му говорила много уважително, няколко пъти съм споделяла че ме болят тези зъби, в никакъв случай със тон че се съмнявам в това което прави, но винаги отговорът му е един същ "ти си от тези странните случаи".

# 2 142
1. Има, вашият зъболекар трябва да знае. Но все пак може да се наблюдава промяна в цвета на зъба, но по-скоро към сивеене, понякога не особено забележимо.

2. Не може, само след отваряне. Сега, ако зъбът е розово оцветен може да се предполага какъв е пълнежът. Също и с каква давност е лечението също може да се предположи какъв може да е пълнежът, преди са запълвани с едни медикаменти, сега тенденциите са други, но пак това са догадки, докато не де отвори зъбът.

3. Според мен - неправилна на обработка на зъбите, като това може да е във всяко едно направление.

# 2 143
Здравейте!

Опитвам се да се сетя името на клиника, в която работят добри ендодонти. Не помня нито името на клиниката, нито на специалистите, помня само, че бяха дами..
Мисля, че не е д-р Дойчинова, не са и другите редовно коментирани клиники,  но пак бяха препоръчани от стоматолог във форума.
Ако някой има някакви идеи/насоки, ще съм благодарна.

# 2 144
Тук можете да задавате вашите стоматологични въпроси към зъболекарите от форума! Надявам се и те (зъболекарите) да се включват активно с отговори. Нека да бъдем полезни едни на други, тук в тази тема.
Тема 1 https://www.bg-mamma.com/?topic=572664.15
Тема 2 https://www.bg-mamma.com/?topic=975402.1350
Здравей те на всички!
Моля за вашата помощ и мнение от 15 дена ходя на лечение при зъболекар, след посещение от това което разбрах че имам парадонтален джоб ,извърши се кюртаж ,но при другото посещени казвайки че болките не спират ,освен ако не взема обезболяващи  ,подледва втори и трети  път кюртаж, но без обеболяващи  болката не спира ниито след ден нито след 2 и повече.
Не ми изписва антибиотик .Моля някой да даде и друго мнение относно моя случай прилагам снимка. На мястото и зъба ..
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт