Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 832
  • 3 476
  •   3
Отговори
# 3 105
  • София
И в Бг има зъболекари, които не изписват антибиотици. Колкото да се влоши състоянието, се запъват и не. Поне има други зъболекари, към които да се обърне човек, и все някой проявява състрадание.
. Ако една рана не може да се оправи, значи има проблем. Поне такива са моите разсъждения. Но пък това си е медицина, хората учат сумати време за това, така че не мога да дам някакво компетентно мнение, само разсъждавам.
Антибиотик се изписва, когато инфекцията е излезнала от зъба. Например подутина над зъб-инфекцията е излезнала от самия зъб локално и е извън него. Има гной в случая, която натоварва целия организъм и се изписва антибиотик.
Друг случай е след оперативна екстракция на мъдрец, да се защити организма от бактериемията(навлизане на множество бактерии от възпаленият корен на мъдреца)
Антибиотик не се изписва в почти нито един друг случай. За това може да дефинирате какво значи да се влоши състоянието.

# 3 106
thedentist, тя е написала в първия си коментар, вадили са й зъб, раната се е влошила много, пише и за гной. Но в Дания зъболекарката отказва да й предпише АБ.  Питаше дали зинат ще й помогне, носи си го от България.
https://bg-mam.ma/p/1292857/49540787

Скрит текст:
Ами ти всъщност "се суркаш" от болка. Просто не мога да повярвам, че чак толкова няма да изпишат АБ. Отиди при личния, отиди в спешното, все някой ще вземе отношение.

Вече взех час. Наистина е трудно тук да ти повярват, че се чувстваш зле. Не знам как да го обясня. За да си взема час при личният лекар трябва първо да се обадя по телефона, после подробно ме разпитват как точно се чувствам и какво ми е. Зъболекарката не ми изписва антибиотици, това е практиката тук, правиго личният лекар. Ако се чувствам зле от нейните действия и манипулации по време на престоя ми там, имам право да потърся помощ от личният си лекар, но мнението ми се подлага на съмнение, защото зъболекарката не е предписала продължение на лечението ми.
Всъщност аз не съм медицинско лице и много, много не бива да изразявам мнение, нищо, че се чувствам зле, със синя буза от натискане и брутално зачервен венец с гной.
Скрит текст:
Не знам защо е така тук, а и вече не ме интересува. Това са различни хора, с много различно усещане за нещата. Вярно, може би така стават по-силни и устойчиви, ама ако видиш, че нещата тръгват на зле, ами сети се, че може да помогнеш примерно. Затова казвам, че съм разочарована, защото бях с много добри впечатления за тази страна, ама сега нещата ги виждам по съвсем друг начин. И най-тъпото е, че мен искат да изкарат виновна, видиш ли сигурно съм яла нещо и някаква храна е влязла там! Да, ама не! Аз си изпълнявам стриктно всичко, което се иска от мен, все пак се касае за моето здраве! Много се замислям дали да не я подведа под отговорност тази, ама няма да постигна нищо. Сетих се да прочета отзивите за нея и се хванах за главата. Ами тя просто си е некадърна. Е, аз си мислех, че като съм в Дания, всичко тук е топ, ама ето че не е. Навсякъде може да попаднеш на некадърници. В България например, никога не ми се е случвало това. Просто съм потресена.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 14:48 от Diorela

# 3 107
И в Бг има зъболекари, които не изписват антибиотици. Колкото да се влоши състоянието, се запъват и не. Поне има други зъболекари, към които да се обърне човек, и все някой проявява състрадание.
. Ако една рана не може да се оправи, значи има проблем. Поне такива са моите разсъждения. Но пък това си е медицина, хората учат сумати време за това, така че не мога да дам някакво компетентно мнение, само разсъждавам.
Антибиотик се изписва, когато инфекцията е излезнала от зъба. Например подутина над зъб-инфекцията е излезнала от самия зъб локално и е извън него. Има гной в случая, която натоварва целия организъм и се изписва антибиотик.
Друг случай е след оперативна екстракция на мъдрец, да се защити организма от бактериемията(навлизане на множество бактерии от възпаленият корен на мъдреца)
Антибиотик не се изписва в почти нито един друг случай. За това може да дефинирате какво значи да се влоши състоянието.

Здравейте. На 27 март ми извадиха зъб, защото той не беше добре и зъболекарката ми каза, че трябва да се направи, защото е неспасяем. Зъбът е кътен и е част от мост, който съм правила преди време в България. Тъй като имах болки, трябваше да се махне мостът, за да се предприемат мерки. Набързо стана ясно, че зъбът не е добре и трябва да се извади. Изваждането му стана трудно, зъбът също така се разчупи, но не знам на колко части. Строго спазих абсолютно всички указания, които ми дадоха. Указанията бяха написани и на лист, тъй че грешка в превода, нямаше как да се случи. Аз в момента живея в Дания и реално нещата стоят много различно в сравнение с България. Тук дори ибупрофена се изписва с рецепта, и поради тази причина имам лекарства от България (за всеки случай). И ето че ми се наложи да ги използвам.
След вторият ден от изваждането на зъбът, почувствах болка, и пулсиране във венеца. Започнах леки опити за измиване на зъбите си в противоположната част на устата, за да спазвам някаква хигиена. Започнах да се храня само със смутита, за да не нараня мястото на издаденият зъб. Два дена си бях с болка и вече ясно виждах, че има насъбрана гной в задната част, където се намираше зъбът. Тези два дни бяха събота и неделя. В понеделник се обадих, за да кажа, че не се чувствам добре и по мое мнение нещата не са добре и ме приеха във вторник. Тогава зъболекарката каза, че има инфекция. Когато чух това бях сигурна, че ще ми изпишат антибиотик, но не! До днес ми правиха промивки и нещо като дренаж, но за антибиотици нищо не споменаха. Ефект няма! Забравих да спомена, че когато във вторник зъболекарката видя, че имам инфекция, мъжът ми беше с мен и я попита за антибиотик, тя категорично отказа. Тогава разбрах, че аз трябва да си помогна по някакъв начин, защото болката ми беше ужасна. Тогава във вторник, започнах да пия Зинат 500 мг., защото се уплаших наистина много. В последствие разбрах, че този антибиотик няма да ми свърши кой знае каква работа, но започнах да търся мнения и насоки тук и от приятели, които имат медицинско образование, за да се успокоя поне малко. С триста зора си запазих час за утре при личният си лекър, за да ме прегледа и евентуално да ми изпише нещо, но не съм сигурна в това. Вчера малко се успокоих, защото нещата малко позатихнаха, но до днес! Днес беше поредната манипулация в зъболекарският кабинет, не знам какво родиха, чистиха и тн., но сега пак съм със зачервен венец и гной, която се вижда съвсем ясно. Това е накратко моята история.

# 3 108
  • Mediterraneo
В крайна сметка Зинат помага ли ти или не? Последно пих АБ при ваденето на зъб и слагане на щифтовете за имплантите( в един и същи момен се случи всичко). Преди това, някъде септември може би, бях пила заради силно възпаление на зъба, който впоследствие извадиха. И двата пъти беше Амоксицилин, който съвсем чувствително подейства буквално от първия прием( особено в случая с възпалението, подейства ми направо като обезболяващо, час след първия прием нещата утихнаха). Интересно ми е, защото не съм чувала да се пие Зинат за зъби. Въпреки че пеницилините и цефалоспорините имат сходно действие.

# 3 109
В крайна сметка Зинат помага ли ти или не? Последно пих АБ при ваденето на зъб и слагане на щифтовете за имплантите( в един и същи момен се случи всичко). Преди това, някъде септември може би, бях пила заради силно възпаление на зъба, който впоследствие извадиха. И двата пъти беше Амоксицилин, който съвсем чувствително подейства буквално от първия прием( особено в случая с възпалението, подейства ми направо като обезболяващо, час след първия прием нещата утихнаха). Интересно ми е, защото не съм чувала да се пие Зинат за зъби. Въпреки че пеницилините и цефалоспорините имат сходно действие.
Някъде тук писах, че след 4 изпити хапчета, изпитах облекчение и спокойствие в инфектираното място. Обаче той не е подходящ и достатъчен, трябва лекар тук сериозно да се отнесе към случилото се и да ми изпише нещо конкретно за състоянието ми. Проблемът е и че не се храня пълноценно вече 8 - ми ден. Вече започна да ми се вие свят и взе да ми става лошо от безсилие, може би и от нерви. Мисля, че ако бях в България, никой нямаше да допусне такова нещо.

# 3 110
Някъде тук писах, че след 4 изпити хапчета, изпитах облекчение и спокойствие в инфектираното място. Обаче той не е подходящ и достатъчен, трябва лекар тук сериозно да се отнесе към случилото се и да ми изпише нещо конкретно за състоянието ми. Проблемът е и че не се храня пълноценно вече 8 - ми ден. Вече започна да ми се вие свят и взе да ми става лошо от безсилие, може би и от нерви. Мисля, че ако бях в България, никой нямаше да допусне такова нещо.
Не е много ок, но случаят налага. Прочетете подходящият антибиотик за какво друго се предписва. Отивате в спешното, дано при Вас се чака по малко от 8 часа🤦♀, казвате тези симптоми. Дават Ви антибиотика и четете при Вашите симптоми как да приемате.
Съжалявам, момичета, както казах, не е нормално да се лъже в лекарски кабинет, но случаят е належащ. (като се възстановите задължително потърсете гръцки, турски, рускоговорящи зъболекари. даже рускоговорящ ще се трогне от личната болка на пациента. западните са по протокол, така работи с- мата)

# 3 111
Gerg0198, направи си силна и богата супа с месо - пилешко, свинско дори. Смилаш добре с пасатор, слагаш и хляб и също го смилаш и него, да стане като рядка каша. Ядеш я студена, че топлата ще засили инфекцията. Внимателно с лъжица си я изливаш в устата, ако ти е трудно да си отваряш устата, може и със сламка. Но със сламка трябва да внимаваш да не засмукваш силно, за да не отлепиш съсирека в раната, че той предпазва. Ако не се е отлепил, че с тези симптоми.
Овкусяваш си ги добре, не е нужно да са безвкусни, защото са смлени. Също крем супи може д аси правиш.
Това ще те засили и възстанови и няма да гладуваш.

ПС Така хранехме баща ми, като беше болен. Всичко съм смилала с пасатора, дори и салата с домати, сирене и лук и малко олио, пържола в бульон, леща, боб, всичко може да смелиш с пасатор. Смилах и хляб вътре, бавните въглехидрати дават енергия.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 04:27 от Diorela

# 3 112
Gerg0198, направи си силна и богата супа с месо - пилешко, свинско дори. Смилаш добре с пасатор, слагаш и хляб и също го смилаш и него, да стане като рядка каша. Ядеш я студена, че топлата ще засили инфекцията. Внимателно с лъжица си я изливаш в устата, ако ти е трудно да си отваряш устата, може и със сламка. Но със сламка трябва да внимаваш да не засмукваш силно, за да не отлепиш съсирека в раната, че той предпазва. Ако не се е отлепил, че с тези симптоми.
Овкусяваш си ги добре, не е нужно да са безвкусни, защото са смлени. Също крем супи може д аси правиш.
Това ще те засили и възстанови и няма да гладуваш.

ПС Така хранехме баща ми, като беше болен. Всичко съм смилала с пасатора, дори и салата с домати, сирене и лук и малко олио, пържола в бульон, леща, боб, всичко може да смелиш с пасатор. Смилах и хляб вътре, бавните въглехидрати дават енергия.
Благодаря ви много за загрижеността и добрите съвети. Аз така се обезсърчих, че и на храната вече гледам, като на проблем, защото реално виждам, че може да засегне раната или да навреди на състоянието ми, затова и си гладувам буквално. Направо истински кошмар. Всъщност аз не съм и от най-яшните, но виждам, че това взе да ми се отразява и да ми създава проблеми. Пълна трагедия. На семейството си не мога да бъда полезна, сина си не мога да прегърна, защото ме е страх да не ме бутне случайно без да иска, понеже е на 11 години и е пълен с енергия. Пълен кошмар, в някакво влакче на ужасите съм. Благодаря ви още веднъж за прекрасните съвети.🙏🌷
Просто искам час по-скоро да се върна към нормалното си ежедневие. Наистина!🥺

# 3 113
Когато човек не може да се храни нормално...е доста не ок. Знам за какво говориш...
Сварено яйце намачкано с вилиза ...хранително е поне то.

Но трябва да се излекува инфекцията..не може така да те оставят...ужас просто.

# 3 114
Когато човек не може да се храни нормално...е доста не ок. Знам за какво говориш...

Сварено яйце намачкано с вилиза ...хранително е поне то.

Но трябва да се излекува инфекцията..не може така да те оставят...ужас просто.
Благодаря ви много. 🙏 За яйце не се бях сетила, но ще го направя. Днес имам час при личния си лекар. Надявам се да ми обърне внимание и да ми помогне. Най-хубавото е обаче, че Зината започна да дава някакъв резултат. За първи път откакто се появи инфекцията, тази изминала нощ, спах нормално. Просто нямам думи. Обаче мисля, че трябва да се продължи с друг тип антибиотик. 🥺🙏🌷

# 3 115
Здравейте, аз съм вече съм 5 ти ден, 6 ти след ваденото, и умирам от болки,вчера звънна на докторката  и утре ще отида, каза ми, че било нормално, според мен изобщо не е нормално.пия антибиотик, раната е защита,но изпитвам пулсираща болка в ухото и в мястото, където беше изваден  мъдрецът

# 3 116
Вадили са ми мъдрец преди доста години и, да ви кажа, никакви болки нямах след това. Хем съм с много, много нисък праг на болка. Упойка по време на ваденето, след това се хранех с по-кашави храни, но като цяло всичко си беше ок. До 2-3 дни се чувствах все едно не ми бяха вадили зъб. Пих 1-2 сашета Аулин (ако не се лъжа), но по-скоро превантивно срещу болка, отколкото да е имало нужда. Не мисля, че е нормално (да, ясно че понякога има усложнения, ама все пак) човек да се мъчи толкова много след вадене на зъб! Дано мине бързо!

# 3 117
Здравейте, аз съм вече съм 5 ти ден, 6 ти след ваденото, и умирам от болки,вчера звънна на докторката  и утре ще отида, каза ми, че било нормално, според мен изобщо не е нормално.пия антибиотик, раната е защита,но изпитвам пулсираща болка в ухото и в мястото, където беше изваден  мъдрецът
Поне са ви изписали антибиотик, на мен не ми изписаха антибиотици и се стигна до усложнение. Щом приемате антибиотици, всичко ще бъде наред. Спокойно. Желая ви бързо възстановяване!

# 3 118
Gerg0198, какво стана при ЛЛ, изписа ли ти АБ?

# 3 119
Gerg0198, какво стана при ЛЛ, изписа ли ти АБ?

Здравейте. Не, не ми изписа. Бях при нея обясних й, разказах й подробно за какво става въпрос. Тя ми каза, че отново трябва да отида при зъболекарката, защото това не е в нейната компетенция. Аз и отговарих, че зъболекарката не е искала да ми предпише антибиотици, направила ми някакви промивки, но за мен това не е достатъчно. Казах й, че повече не искам да бъда при този "специалист", защото й нямам доверие. Тя поиска телефона на зъболекарката, обади й се, разговаряха двете и накрая аз излязох виновна, че може би не поддържам раната си добре, или зъбът е бил по-труден за вадене и "по-лош". Може би съм запалила цигара, влязла е храна и тн... Бях шокирана, защото аз нито пуша, нито пия и съм изключително дисциплинирана по отношение на правилата. Тогава вече й казах, че съм започнала да пия Зинат 500 мг., който нося от България, защото съм се уплашила от така развилите се събития, но не знам дали е подходящ за моя проблем. Това й го казах, и защото знаех, че ако ми направи изследвания за наличие на бактерии, те ще са отрицателни, защото пия Зинат! Тя беше учудена и ми отговори, че няма специални антибиотици за инфекции в зъбите, че има такива за общото състояние на организма и тн. Тотално разминаване в мненията със специалистите от България, с които разговарях за моя проблем. После тя ме накара да си отворя устата, за да види раната и ми каза да продължа с антибиотика още 4 дни! Хахаха 😄😄 И ако имам проблеми пак да се обадя! Не знам какво да кажа, наистина!

Общи условия

Активация на акаунт