Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 631
  • 3 475
  •   2
Отговори
# 3 165
Каква е ползата да оставиш жив зъб под корона

# 3 166
Здравейте  Simple Smile януари бях с тежка инфекция и оток заради мъдрец, пих АБ около 2 седмици след което се подложих на операция за превахването му на 13.02. Бях на 2 контролни прегледа всичко е ок. Но от страната, на която беше отока, ми остана висене на кожата сякаш имам двойна брадичка. От другата страна съм ок. На какво може да се дължи? Ако проблемът не е стоматологичен, с какъв лекар да се консултирам? Благодаря!

# 3 167
  • София
Каква е ползата да оставиш жив зъб под корона
Няма проблем с това, ако се прави циркониева корона, тя изисква много по-малко изпиляване на зъбите, от колкото за металокерамика.
Друг е въпроса, че се чудя защо са изпилени толкова много живи зъби при тази жена, при положение, че не виждам липса на зъби.

# 3 168
И аз се зачудих....заради естетика? ...вероятно.....

# 3 169

Здравейте.
Имам ужасни туптения нощно време. Болят ме голяма част от зъбите. Вдигам температура. Разтриса ме. Часът ми е чак за 30 април. Ще се радвам зъболекарите във форума да ме ориентират.
Не може, имате страшно много зъби под корони, повечето живи, може да е всеки от тях и горе и долу.
Няма да е лесен за диагноза този случай
Потърсих помощ по спешност. Оказа се гранулом на кучешкия зъб, но ми е интересно защо не ми отрязаха короната а само я проби? Ами ако грануломът е от кариес на зъба под короната? Как ще я види? Питам защото пак и след изтичането на гнойта имам болки, след като днес сложи лекарство и временно го запечата? Чувствам напрежение . Да му споделя ли да не би да е от кариес под короната и да предложа да я срежем. Благодаря много

# 3 170
Сега като прочетох коментар на dentist започнах да се замислям да си оставя жив зъб за мост (троен, 4,5,6 горен), пише, че зъбът оцелява много по-дълго, когато е жив. Обаче текущият ми зъболекар твърди, че щяло да има чувствителнот и пак щял да бъде умъртвен, едно нежелание виждам за работа.  Дали е възможно да търся някой, който по-внимтелно да пили с оглед да има някакъв шанс да оставим жив зъба? Много ли е трудно като манипулация да се изработи мост от цирконий при който единия зъб да е жив (4-ти горен)?

# 3 171
  • София
Сега като прочетох коментар на dentist започнах да се замислям да си оставя жив зъб за мост (троен, 4,5,6 горен), пише, че зъбът оцелява много по-дълго, когато е жив. Обаче текущият ми зъболекар твърди, че щяло да има чувствителнот и пак щял да бъде умъртвен, едно нежелание виждам за работа.  Дали е възможно да търся някой, който по-внимтелно да пили с оглед да има някакъв шанс да оставим жив зъба? Много ли е трудно като манипулация да се изработи мост от цирконий при който единия зъб да е жив (4-ти горен)?
Зависи, реално може при този мост зъбите да не са успоредни, може единият да трябва изцяло да му се промени наклона и да няма как да остане жив. Всеки случай е различен. Иначе ако ви липсва един зъб само е по-добре да се сложи имплант и по никакъв начин да не се пилят здравите зъби

# 3 172
Съседният е за обличане.С мостта ще се покрие и този случай.

# 3 173
  • София

Здравейте.
Имам ужасни туптения нощно време. Болят ме голяма част от зъбите. Вдигам температура. Разтриса ме. Часът ми е чак за 30 април. Ще се радвам зъболекарите във форума да ме ориентират.
Не може, имате страшно много зъби под корони, повечето живи, може да е всеки от тях и горе и долу.
Няма да е лесен за диагноза този случай
Потърсих помощ по спешност. Оказа се гранулом на кучешкия зъб, но ми е интересно защо не ми отрязаха короната а само я проби? Ами ако грануломът е от кариес на зъба под короната? Как ще я види? Питам защото пак и след изтичането на гнойта имам болки, след като днес сложи лекарство и временно го запечата? Чувствам напрежение . Да му споделя ли да не би да е от кариес под короната и да предложа да я срежем. Благодаря много
Има два варианта. Вариант 1-постъпвам точно като колегата, не режа короната, а отварям каналите. Какво е предимството на този метод? Предимството е, че като не ви среже короната, вие имате една малка дупчица на зъба и той си ви седи, докато трае лечението. Минуса на този метод е, че ако примерно, освен че има гранулом зъба под короната е с голям кариес и се окаже, че не става за лекуване, реално вие може да плащате за лечение, което ще се провали поради други причини, несвързани с кореновото лечение.
Вариант 2-Реже короната и тогава почва лечението. Недостатъка е, че докато трае лечението, ще имате липса на зъб, защото зъба реално е изпилен и е пънче. Ще има естетичен проблем и дискомфорт и не може да ви се направи нова корона, докато трае лечението.  Предимство е, че ако примерно зъба има огромен кариес и не става за изграждане, няма да платите цялата цена на кореновото лечение.
Така че и двата метода имат предимства и недостатъци. Колегата разбира се е видял по-добре как стоят нещата, но в общия случай това което ви казвам са двата варианта. Може да го питате защо е избрал така, не виждам нищо лошо.

# 3 174
Здравейте, искам да попитам зъболекарите във форума - колко канала има отбелязания зъб- гранулом? Ако каналите са калцирали- това означава ли, че не може да се лекува и се вади?

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 13:19 от Криси6

# 3 175
Моля за препоръка за зъбен душ

# 3 176
Здравейте група,
Търся нещо много специфично и моля за съвет ако някой има идея . Запозната съм доста с зъболекарските техники, търся зъболекар ( добър ) в София който да работи с Биодентин ( ако се стигне до нерв)  и който може да слага пломби, но не от фото полимер а от глайс йономер. Имам доста здравословни проблеми и не ми се навлиза в спорове ( вече водени)" защо не искам стандартна услуга ,защо не фото полимер по протокола и от сорта." Ако може да ме посъветвате за това което търся ще съм много благодарна!

# 3 177
Според мен трябва да свъннете на даден зъболекар и да го питате с какви материали работи . Няма друг вариант да разберете . До колкото знам всеки сам преценява с какви материали ще работи и кое ще е най - добре за неговите пациенти . Всеки един зъб има 2 канала . При мен преди много години ми бяха лекували нерв . След време обаче ме заболя и го извадих .

# 3 178
Според мен трябва да свъннете на даден зъболекар и да го питате с какви материали работи . Няма друг вариант да разберете . До колкото знам всеки сам преценява с какви материали ще работи и кое ще е най - добре за неговите пациенти . Всеки един зъб има 2 канала . При мен преди много години ми бяха лекували нерв . След време обаче ме заболя и го извадих .

Ами да аз това правя от доста време,звъня и питам, но в София никой не се занимава с това което искам.....А във Варна ми е далеч, но ако се наложи ще отида ( там правиха на детето ми зъбки ,по този протокол и за сега са ок).

# 3 179
След релечение на зъб, т.е. почистване и запълване отново на каналите на отдавна умъртвен зъб, нормално ли е на другия ден да боли при натиск?

Общи условия

Активация на акаунт